Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
17.08.2022 02:25

Žilinská samospráva zrekonštruuje 13 zastávok mestskej hromadnej dopravy


Ilustračná snímka: (tasr).


Žilinská samospráva zrekonštruuje ďalších 13 zastávok mestskej hromadnej dopravy (MHD). Mesto zafinancuje podľa hovorcu Vladimíra Miškovčíka rekonštrukčné práce v predpokladanej hodnote viac ako 1,4 milióna eur z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) a vlastných zdrojov.


Doplnil, že obnova zastávok vychádza z vypracovaného Územného generelu dopravy mesta Žilina a z plánu udržateľnej mobility. "Počas rekonštrukčných prác sa kompletne vymení podložie zálivu, na ktorom vozidlo stojí na zastávke. Navrhnuté úpravy zastávok MHD zahŕňajú aj debarierizačné opatrenia pre osoby s obmedzenou schopnosťou pohybu a orientácie. Súčasťou zmodernizovaných zastávok bude aj automat na cestovné lístky, prístrešok, lavička a odpadkový kôš. Konštrukcia prístrešku zastávok bude mať na základe návrhu Útvaru hlavného architekta mesta Žilina opäť neutrálnu antracitovú farbu," priblížil Miškovčík.

Aktuálne rekonštrukčné práce na zastávkach MHD nadväzujú na zrealizovaný projekt rekonštrukcie zastávok v prvej etape, v rámci ktorej sa od roku 2018 obnovilo 26 zastávok MHD. "Mesto získalo prostriedky z IROP aj na druhú etapu prác, počas ktorých sa v rokoch 2020 a 2021 zrekonštruovalo päť nových zastávok a vybudovala sa jedna nová na Hôreckej ceste. V súčasnosti žilinská radnica pripravuje v štvrtej etape rekonštrukciu ďalších dvoch existujúcich zastávok MHD. Do roku 2023 by sa malo obnoviť a zmodernizovať celkom 47 zastávok," dodal hovorca mesta.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.11.2020
Žilina pokračuje v obnove zastávok MHD, pribudne aj jedna nová
Mesto Žilina pokračuje v rekonštrukcii zastávok mestskej hromadnej dopravy (MHD). Od apríla budúceho roku v rámci druhej etapy prác obnoví päť zastávok na uliciach Komenského, Mateja Bela a Pod hájom.
viac
23.12.2020
Rekonštrukcia námestia pred železničnou stanicou pokračuje
Práce na obnove predstaničného námestia v okolí zvolenskej hlavnej železničnej stanice pokračujú.
viac
18.02.2022
Druhá etapa obnovy zastávok MHD v Žiline si vyžiadala vyše 380 000 eur
Mesto Žilina obnovilo v druhej etape rekonštrukcie zastávok mestskej hromadnej dopravy (MHD) päť existujúcich zastávok. Novú zastávku vybudovalo na Hôreckej ceste na sídlisku Hájik.
viac
08.03.2022
B. Bystrica chce do konca augusta obnoviť deväť autobusových zastávok
Mesto Banská Bystrica chce do konca augusta 2022 opraviť celkom deväť frekventovaných autobusových zastávok. Na ich obnovu získalo ešte vlani nenávratný finančný príspevok vo výške 740 000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %