Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
20.02.2024 12:10

Žilinská župa podporí cez dotácie komunitné projekty za 330-tis. eur


Snímka zdroj: ŽSK


Zastupiteľstvo ŽSK schválilo v decembri v rozpočte na rok 2024 sumu 330 000 eur pre poskytovanie dotácií z vlastných príjmov ŽSK. Z toho 267 900 eur na dotačný program Regionálne dotácie a 62 100 eur na dotačný program Dotácie predsedu ŽSK.


Aktuálne je vyhlásená výzva Žilinského samosprávneho kraja na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie z dotačného programu Regionálne dotácie z vlastných príjmov Žilinského samosprávneho kraja na rok 2024 č. 1/2024. Žiadosti je potrebné podať do 29. 2. 2024. Z dotačného programu budú podporené projekty, ktoré sú v súlade s Programom hospodárskeho rozvoja a sociálneho rozvoja ŽSK 2021+. Podporované sú činnosti realizované v oblastiach:

- Riešenie dopadov zmeny klímy v sídlach a v krajine

- Investície do služieb pre komunitu

- Posilnenie podpory a spolupráce aktérov v oblasti komunitných služieb

- Zlepšenie prevencie sociálno-patologických javov a zvýšenie bezpečnosti

- Zhodnocovanie hmotného a nehmotného kultúrneho dedičstva s dôrazom na jeho udržateľnosť, ochranu a digitalizáciu súvisiacich služieb

- Podpora rozvoja aktívnych komunít a záujmovej samosprávy s dôrazom na podporu a stabilizáciu mladých ľudí a ich organizácií

Žiadateľ môže na túto výzvu podať len jednu žiadosť. „Našim cieľom je podpora komunitných projektov, či už v oblasti kultúry, športu, alebo zmysluplného trávenia voľného času. Radi podporíme projekty, ktoré zlepšia kvalitu života, životného prostredia a klímy či už obyvateľom alebo návštevníkom kraja,“ upresnila Erika Jurinová, predsedníčka ŽSK.

Žiadať o poskytnutie dotácie môžu podať obce, právnické osoby so sídlom na území Žilinského kraja (neziskové organizácie, občianske združenia, záujmové združenia právnických osôb, nadácie a pod.) a fyzické osoby (podnikatelia s trvalým pobytom na území v kraji. Minimálna výška dotácie na jednu žiadosť je 900 eur, maximálna výška 5 000 eur.  Žiadateľ je povinný spolufinancovať podporovanú činnosť najmenej vo výške 20 % z výšky poskytnutej dotácie. O pridelení dotácií rozhodnú komisie zložené z krajských poslancov.

Podrobné informácie k Regionálnym dotáciám nájdete v dokumentoch zverejnených na webovej stránke ŽSK na karte Granty/Formuláre v sekcii Regionálne dotácie alebo cez odkaz REGIONÁLNE DOTÁCIE

 

Autor: (ts-ŽSK, Eva Lacová)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.11.2017
Tri komunitné projekty v Žilinskom kraji podporí Nadácia VÚB
Projekty Detské Hviezdne noci Filmového klubu Bytča, Švošovská zvernica obce Švošov a Revitalizujme spolu oddychovú zónu na Lietavskom hrade! Združenia na záchranu Lietavského hradu podporí Nadácia VÚB v rámci programu Komunitné granty.
viac
22.01.2018
Slovenské mestá sa viac zazelenajú
Viac zelene, zdravšie ovzdušie či revitalizácia verejných priestorov. To sú oblasti, na ktoré môžu mestá získať finančné prostriedky z eurofondov. Agrorezort vyhodnotil prvé kolo výzvy z eurofondov zamerané na zelenú infraštruktúru a schválil 38 projektov za takmer 13 miliónov eur.
viac
11.03.2020
Žilinská župa podporí dobré projekty v kraji
Žilinská župa predstavila ďalšiu formu podpory významných projektov v kraji. Ide o Dotácie predsedníčky ŽSK, ktoré sú zacielené na podporu aktivít nadregionálneho charakteru. Zároveň o necelý týždeň uplynie lehota na prihlasovanie žiadostí o participatívne dotácie.
viac
15.03.2022
ŽSK rozdelí na komunitné projekty verejnej infraštruktúry 120 000 eur
Dnešným dňom spúšťa Žilinská župa prihlasovanie projektov so žiadosťami o participatívne dotácie. Rozhodovať bude verejnosť prostredníctvom online hlasovania.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %