Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
23.11.2017 03:36

Zimná údržba je o povinnostiach aj trpezlivosti


Ilustračná snímka.


Mestá a obce sa pripravujú na zimnú údržbu ciest, chodníkov a verejných priestranstiev. Spravidla to upravujú v príslušnom všeobecne záväznom nariadení, ktoré sa týka zabezpečovania čistoty a poriadku.


Samosprávy zároveň na celé zimné obdobie zriaďujú tzv. dispečing zimnej údržby ciest, aby bola zabezpečená plynulosť dopravy.

Príslušné všeobecne záväzné nariadenie má svoju oporu tak v zákone o obecnom zriadení, ako aj v zákone o premávke na pozemných komunikáciách. Upravuje pojmy ako verejné priestranstvo, čistenie komunikácií, zjazdnosť a schodnosť komunikácií, ale aj používanie posypových materiálov, zhŕňanie, pluhovanie a odvoz snehu zo zasnežených plôch. Z príslušného všeobecne záväzného nariadenia vyplývajú povinnosti, ktoré sa týkajú vlastníkov i majiteľov nehnuteľností a k nim patriacich chodníkov, ktoré je potrebné k určenému času vyčistiť od snehu a ľadu. Tento „obecný zákon“ spravidla vymedzuje aj Operačný plán zimnej služby na príslušnú zimnú sezónu a tiež upravuje priority zimného servisu. Napríklad tak, že zimná údržba sa prednostne sústreďuje na zabezpečenie zjazdnosti križovatiek, výpadových ciest, ulíc, schodnosť chodníkov, priechodov pre chodcov a uvoľňovanie kanalizačných vpustí.

Vlastník, nájomca, užívateľ alebo správca je povinný v zimnom období zbavovať chodníky snehu a poľadovice aj viackrát za deň, pričom sneh sa zhŕňa na okraj komunikácie do hromád. Na okraji komunikácie je potrebné uvoľniť a očistiť vpusty kanalizácie, aby sa v prípade odmäku zabezpečil odtok vody. Pri tvorení poľadovice je potrebné chodníky posýpať vhodným posypovým materiálom. Pri odstraňovaní a hromadení snehu je potrebné dbať na to, aby boli uvoľnené priechody pre chodcov, vjazdy a vstupy do budov, plochy potrebné na nakladanie a vykladanie tovaru, odvoz komunálneho odpadu a pod.

Samosprávy v príslušnom všeobecne záväznom nariadení určujú aj čas, do ktorého je potrebné očistiť chodníky od snehu alebo poľadovice, ktorá sa môže vytvoriť v nočných hodinách.

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) pred dvomi rokmi zrealizovalo prieskum, z ktorého vyplýva, že 78,6 % miest a obcí zabezpečuje zimnú údržbu ciest, chodníkov a verejných priestranstiev vo vlastnej réžii, 11,8 % samospráv zabezpečuje mestskou firmou, 6,6 % zmluvným partnerom na základe verejného obstarávania a zvyšné samosprávy inou formou podľa vlastného uváženia.

V zimnom období je potrebné nielen rešpektovať práva a povinnosti vyplývajúce zo zabezpečovania zimnej údržby, ale zároveň je potrebné akceptovať fakt, že nie všetky mechanizmy dokážu byť v rovnakom čase na všetkých zasnežených miestach naraz. Okrem toho treba poznať aj ďalšie detaily z hľadiska čistenia verejných priestranstiev, nakoľko niektoré samosprávy zakazujú používanie napríklad chemickej soli na cestách a chodníkoch v súvislosti s ochranou životného prostredia.

Autor: (Michal KALIŇÁK, hovorca a tajomník rady expertov)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.12.2018
Zimnej údržbe nepomáha súčasná legislatíva
Združenie miest a obcí Slovenska reaguje na tvrdenia, ktoré včera odzneli v médiách zo strany hovorkyne Ministerstva dopravy a výstavby SR týkajúce sa celoplošnej zimnej údržby chodníkov.
viac
07.04.2020
Mesto Bánovce nad Bebravou ušetrilo financie za zimnú údržbu
Mesto Bánovce nad Bebravou usporilo na zabezpečení zimnej údržby, ako i následnom čistení ciest a chodníkov približne 32 500 eur. Nižšie náklady za uplynulú zimnú sezónu dosiahlo zmenami v pláne údržby. Informovala o tom radnica v tlačovej správe.
viac
05.11.2020
ZMOS predstavil zásadné pripomienky k výnosu o rozdeľovaní výnosu dane
Združenie miest a obcí Slovenska adresovalo rezortu školstva zásadné a pre samosprávu principiálne pripomienky k nariadeniu vlády o rozdeľovaní výnosu dane z príjmov územnej samospráve. Podľa združenia sa rezort školstva už 5 rokov prizerá na problémy namiesto toho, aby ich riešil.
viac
14.01.2021
Vyhlásenie ZMOS k zvukovej nahrávke z rokovania vlády SR
Združenie miest a obcí Slovenska reaguje na publikovanú zvukovú nahrávku z rokovania vlády SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %