Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
05.08.2022 12:35

Živý včelársky skanzen v Moravanoch ponúka i apiterapiu


Ilustračná snímka.


Živý včelársky skanzen, ktorý vo štvrtok otvorili v obci Moravany v Michalovskom okrese, poskytuje návštevníkom možnosť zoznámiť sa so životom včiel v historických úľoch i prácou včelárov, a tiež zažiť apiterapiu.


Exteriérové múzeum včelárstva vzniklo vďaka aktívnej včelárskej komunite na čele so starostom obce Vladimírom Čeklovským. Informovala o tom výkonná riaditeľka Krajskej organizácie cestovného ruchu Košice Región Turizmus (KOCR KRT) Lenka Vargová Jurková.

"Zvedavci, nadšenci aj rodiny s deťmi v skanzene objavia včelín v podobe domčeka, ktorý je upravený na spánok a oddych priamo na včelích úľoch. Stačí si iba ľahnúť do apidomčeka, dýchať vzduch s vôňou medu, vosku, propolisu a započúvať sa do pokojného bzučania pod vami," uviedla o ponúkanej apiterapii.

V obecnom parku môžu návštevníci vidieť dobové úle, akými sú rôzne kláty, figurálne, slamené či šašinové úle, ale aj moderné úle používané v súčasnosti, všetky obývané včelími rodinami. "Včelárska, ale i laická verejnosť si bude môcť pozrieť život včiel bezpečne s podrobnými informáciami a odborným výkladom," ozrejmila Vargová Jurková. Ako doplnil Čeklovský, miestni včelári sa s návštevníkmi podelia o svoje skúsenosti s chovom včiel formou prednášok i praktických ukážok.

Podľa slov Vargovej Jurkovej sa podobný areál, ktorý KOCR KRT otvorila vlani v Hrabušiciach na Spiši, stretol u verejnosti s "obrovským úspechom". "Navštevujú ho rodiny s deťmi, turisti, cyklisti, ale aj organizované výlety. Je to ideálne miesto aj na školské výlety a fakultatívne výlety počas dlhšej dovolenky. Preto veríme, že aj Moravany sa na Zemplíne stanú rovnako obľúbeným miestom," skonštatovala. Predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka pripomenul, že v obci tiež od minulého roka funguje projekt Moravany po vode za poznaním, ktorý umožňuje vodákom výlet povodím rieky Ondava.

Projekt živého včelárskeho skanzenu podporila grantová schéma KSK Terra Incognita sumou 13.000 eur.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.11.2020
Gotický palác na hrade Ľubovňa by chceli sprístupniť už budúci rok
Ľubovnianske múzeum chce gotický palác na hrade Ľubovňa sprístupniť verejnosti už budúci rok. V súčasnosti tam realizujú konzervačné práce, odborné reštaurovanie kamenných ostení a portálov.
viac
15.05.2021
Noc múzeí a galérií otvorí dvere humenského skanzenu
Vihorlatské múzeum (VM) v Humennom sa do tohtoročnej kampane Noc múzeí a galérií zapája pozvánkou k prehliadke areálu a objektov expozície ľudovej architektúry a bývania. Aktuálne tiež ponúka tri výstavné projekty v online priestore.
viac
02.08.2022
V Moravanoch otvoria "živý" včelársky skanzen
Ukázať, ako sa včelárilo v minulosti, ako sa včely chovajú dnes i čo je apiterapia, je ambíciou exteriérového múzea včelárstva, ktoré o niekoľko dní otvoria v Moravanoch v Michalovskom okrese.
viac
04.01.2023
KOCR Košice Región Turizmus hodnotí rok 2022 ako úspešný
Návštevnosť Košického kraja v letnej sezóne narástla o 21 percent, celková návštevnosť z roku 2021 bola prekonaná za prvých osem mesiacov minulého roka. Informovala o tom krajská organizácia cestovného ruchu Košice Región Turizmus (KOCR KRT) s tým, že za sebou má úspešný rok.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %