Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
07.02.2020 05:40

Zjazdovku v Lomnickom sedle vďaka nádielke snehu otvoria


Ilustračná snímka, zdroj: regiontatry.sk


Zdanlivo nepriaznivé počasie počas posledných dní prinieslo do Tatier poriadnu nádielku snehu. Pokiaľ sa podmienky nezmenia, v sobotu 8. februára vďaka tomu budú môcť lyžiari prvýkrát v tejto sezóne využiť aj najvyššie položenú zjazdovku na Slovensku z Lomnického sedla.


Tá je odkázaná na prírodný sneh. Informoval o tom obchodno-marketingový manažér strediska Vysoké Tatry Lukáš Brodanský.       

"Na 1240 metrov dlhej zjazdovke v Lomnickom sedle je aktuálne od 100 do 200 centimetrov snehu a podmienky na lyžovanie sú veľmi dobré. Z nadmorskej výšky 2190 metrov si tak budú môcť lyžiari užiť spolu 5,5 kilometra dlhú trať až do Tatranskej Lomnice," uviedol Brodanský s tým, že za posledné dni nasnežilo 50 centimetrov snehu navyše. Jednu z najstrmších slovenských zjazdoviek pritom otvorili o dva mesiace neskôr, ako v sezóne 2018/2019.       

Priemerný sklon svahu v Lomnickom sedle je 46,91 percenta a prevýšenie čiernej trasy je 439 metrov. Zjazdovka je špecifická a rovnako aj jej úprava. "V exponovanom teréne je miestami sklon viac ako 40 stupňov. Ratrak teda musia vždy ukotviť na kotviaci bod. Pri nočnej úprave sa navíja vyše kilometrovým lanom o kotviaci bod a postupne sa vyťahuje po zjazdovke," objasnil Brodanský.       

Svah je sondovaný a monitorovaný Horskou záchrannou službou, ktorá určuje, či je možné v Lomnickom sedle lyžovať, alebo je zjazdovka uzavretá pre zvýšené riziko pádu lavín. "Skúsení lyžiari môžu využiť aj tzv. Francúzsku muldu, ktorá je jednou z variant, ako zlyžovať Lomnické sedlo. Francúzska mulda je juhozápadnou cestou Lomnického sedla. Náročná trať freeridového typu má dĺžku 1380 metrov a prevýšenie 408 metrov," doplnil Brodanský s tým, že sprevádzkovaním Lomnického sedla sa teda v sobotu skompletizuje počet otvorených zjazdoviek v Tatranskej Lomnici. Všetky budú otvorené a zasnežené v plnom profile.       

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.05.2016
V Starom Smokovci otvoria Tricklandiu
Tricklandia je slovenský projekt založený na trick arte, umení optických ilúzií, ktorý ponúka zábavnú galériu rodinného typu. Jej súčasťou je aj zrkadlové bludisko.
viac
06.12.2017
Lyžovačku v Lomnickom sedle si lyžiari tento rok užijú skôr
Vo Vysokých Tatrách v posledných dňoch napadlo dostatok prírodného snehu, a preto si už od soboty 9. decembra užijú milovníci lyžovania prvú lyžovačku premiérovo z Lomnického sedla.
viac
12.01.2019
Lyžovať sa dá už aj z Lomnického sedla
Keďže je v slovenských veľhorách bohatá nádielka prírodného snehu, záujemcovia môžu od soboty lyžovať premiérovo už aj z Lomnického sedla. Na 1240 metrov dlhej zjazdovke v Lomnickom sedle je aktuálne 150 centimetrov snehu a podmienky na lyžovanie sú veľmi dobré.
viac
13.11.2023
Tatranský ľadový dóm otvoria v piatok
Tatranský ľadový dóm vo Vysokých Tatrách otvoria pre verejnosť v piatok 17. novembra. Informujú o tom organizátori na svojej webovej stránke.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %