Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
13.06.2020 09:20

Zľavy na nájomnom aj pre kultúru


Ilustračná snímka.


Parlament schválil zákon, ktorý umožňuje aj nepodnikateľom – napríklad občianskym združeniam, či neziskovým organizáciám, ušetriť na nájomnom, ak kvôli Covid-19 museli svoje prevádzky zavrieť alebo podstatne obmedziť ich fungovanie.


Ako budú dotácie fungovať?

Štát dorovná zľavu na nájomnom, na ktorej sa dohodnú prenajímateľ s nájomcom. Ak dá prenajímateľ zľavu 25 %, môže od štátu žiadať ďalších 25 %. Maximálny príspevok je 50 % zo sumy nájomného.

Dotáciu bude možné poskytnúť nielen na vnútorné priestory budov, ale aj na súvisiace obslužné priestory, napríklad parkoviská a tiež na trhové miesta.

Ak sa nájomca s prenajímateľom po 12. 3. 2020 dohodli na zmene výšky nájomného, stále majú nárok na dotáciu nájomného a takáto zmena nemá vplyv na jej výšku.

Dotáciu bude možné uplatniť aj v prípade, že nájomca už skôr zaplatil celý alebo časť nájmu. V takom prípade bude možné požiadať o dotáciu za ekvivalentné obdobie v budúcnosti.

Bez ohľadu na to, či sa nájomca s prenajímateľom dohodli na zľave z nájomného, nájomca má právo rozložiť si platbu nájomného až na 4 roky, do 48 mesačných splátok. Ak nájomné už uhradil, môže si uplatniť právo na úhradu nájomného v splátkach na ekvivalentné obdobie v budúcnosti.

Zároveň je súčasťou zákona ochrana nájomcov pred jednostranným zvyšovaním nájmov. Prenajímateľ môže jednostranne zvýšiť nájomné len v prípade, ak bolo toto právo dohodnuté v pôvodnej nájomnej zmluve spred 1. februára 2020.

 

Kto bude mať nárok?

- podnikatelia (fyzické aj právnické osoby) vykonávajúci podnikateľskú činnosť

- právnické osoby nepodnikatelia poskytujúce služby zákazníkom na základe nájomnej zmluvy - t. j. aj divadlá, kiná, múzeá, knižnice, galérie, multikultúrne centrá a iné ak svoju činnosť vykonávajú v prenajatých priestoroch, ak nemohli pre opatrenia v súvislosti s covid-19 užívať prenajaté priestory na dohodnutý účel alebo užívanie týchto priestorov bolo podstatne obmedzené zákazom vstupu spotrebiteľov do vnútorných priestorov prevádzkarne

Viac TU

Autor: (ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.04.2020
ZMOS žiada ministra hospodárstva o podporu komunálnych firiem
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger dnes požiadal ministra hospodárstva Richarda Sulíka o pomoc pre obchodné spoločnosti zriadené samosprávami.
viac
23.06.2020
Kraj zriadil fond prvej pomoci na podporu kultúry so sumou 165 000 eur
Prvá pomoc pre kultúru v Trnavskom samosprávnom kraji (TTSK) má podobu 165 000 eur. Takouto sumou kraj podporí nezávislú kultúru i organizácie vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Informoval o tom v pondelok predseda TTSK Jozef Viskupič.
viac
01.02.2021
Pomocná ruka pre rodiny s deťmi
Parlament v piatok schválil vládny návrh zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti, ktorý okrem iného zmierňujeme podmienky pre uplatnenie daňového bonusu na vyživované dieťa.
viac
28.10.2021
Vláda schválila návrh príspevku pre pamätník M. R. Štefánika na Bradle
Štát by mal každoročne poskytovať finančný príspevok na údržbu národnej kultúrnej pamiatky (NKP) - pamätníka M. R. Štefánika na Bradle. Dotknuté samosprávy by od štátu mali dostávať rovnaké sumy, aké alokujú na údržbu pamätníka vo svojich rozpočtoch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %