Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
29.06.2019 01:35

Zlepšenie systému kontrol sociálnych služieb rieši novela zákona


Mária Patakyová, archívna snímka. — Foto: TASR Pavol Zachar


Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter sa s verejnou ochrankyňou práv Máriou Patakyovou dohodli na bližšej špecifikácii ustanovenia v zákone o sociálnych službách, ktorý upravuje kompetencie kontroly.


TASR to potvrdil hovorca MPSVaR Michal Stuška, ktorý reagoval na informácie, ktoré zazneli pri štvrtkovej prezentácii prieskumu, zameraného na úroveň kontroly v zariadeniach sociálnych služieb pre seniorov.       

"Práve i na základe zistení prieskumu, ktorý realizoval úrad verejnej ochrankyne práv, dochádza k úprave spresňujúcej rozsah kontroly zo strany obce i vyššieho územného celku. Táto úprava je zapracovaná už v novele, ktorá smeruje do 2. čítania v Národnej rade SR,“ uviedol Stuška.       

Samotné ministerstvo má od septembra 2019 okrem výkonu dohľadu vykonávať pripravované systémové hodnotenie podmienok kvality poskytovaných sociálnych služieb. "Bude teda hodnotiť napríklad dodržiavanie ľudských práv s akcentom na prijímateľov sociálnej služby, priestorové podmienky zariadení, ale aj odborné vzdelávanie zamestnancov a podobne,“ vysvetlil hovorca.       

Poukázal tiež na to, že minister Richter požiadal ešte minulé leto predsedov VÚC o zintenzívnenie kontrolných činností i personálne posilnenie odborov výkonu kontroly v zariadeniach sociálnych služieb na území jednotlivých krajov. "Samotné ministerstvo v priebehu roka 2018 zdvojnásobilo kapacity dohľadu a kontroly,“ dodal Stuška.       

Podľa ministerstva je pri kontrole dodržiavania ľudských práv v rámci poskytovania sociálnych služieb naďalej veľmi dôležitá kontrolná činnosť samotných zriaďovateľov, ktorí majú efektívne možnosti zistiť pochybenia a primerane na ne reagovať. Rovnako je nezastupiteľná úloha samosprávnych krajov, ktoré ako jediný registračný orgán majú kontrolnú pôsobnosť vo vzťahu ku všetkým poskytovateľom sociálnych služieb, a to všetkých druhov sociálnych služieb i typov zariadení na to určených.       

Verejná ochrankyňa práv na štvrtkovej tlačovej konferencii poukázala na to, že počet kontrol poskytovania sociálnych služieb je vzhľadom na počet zariadení neprimerane nízky. Vychádzala pritom zo zistení prieskumu zameraného na úroveň kontroly dodržiavania ľudských práv v zariadeniach sociálnych služieb so zameraním na seniorov, ktorý jej úrad vykonal v rokoch 2017 a 2018.       

Okrem nízkej frekvencie kontrolnej činnosti je podľa zistení problémom i kompetenčná nejednoznačnosť pri stanovení právomoci kontrolných orgánov, ktorými môžu byť viaceré inštitúcie. Problémom je tiež samotný charakter kontrol. "Často sú len administratívne, zameriavajú sa najmä na písomné podklady a spisy a nereflektujú reálny stav a kvalitu poskytovania sociálnych služieb," zdôraznila Patakyová.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.07.2017
Ministerstvo kontrolovalo denné stacionáre
Približne 90 % z kontrolovaných denných stacionárov nespĺňa zákonné podmienky. Zistili to zamestnanci Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, ktorí navštívili 121 stacionárov prevažne v Prešovskom a v Košickom kraji. Zariadeniam, kde boli odhalené závažné porušenia, rezort vypovie zmluvy.
viac
20.11.2017
Fiškálna decentralizácia nie je prekážkou pri budovaní sociálneho štátu
„Naplnenie princípov fiškálnej decentralizácie, ktorá bola pokračovaním procesu decentralizácie verejnej správy, nepovažujeme za prekážkou pri budovaní sociálneho štátu, naopak v mnohých oblastiach tomuto procesu pomáha,“ myslí si podpredseda ZMOS Jozef Turčány.
viac
09.11.2020
NKÚ sa zameral na sociálnu oblasť
Národná autorita pre oblasť externej kontroly sa aj v tomto roku zamerala na sociálnu oblasť. Záujemcovia o opatrovateľskú službu sú na Slovensku odkázaní na samosprávy a nie vždy od nich adekvátnu a kvalitnú službu aj dostanú. Potvrdzujú to závery kontroly NKÚ SR.
viac
26.01.2021
ZMOS spracoval analýzu k posudkovej činnosti
Združenie miest a obcí Slovenska spracovalo ďalšiu analýzu. Aktuálna sa týka posudkovej lekárskej a sociálnej činnosti v podmienkach miest a obcí. Dokument reaguje na dlhodobé problémy, ktoré spôsobujú nejednotnosť a roztrieštenosť tejto agendy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %