Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
14.02.2019 12:05

Zmeny vo verejnom obstarávaní 2019


Ilustračná snímka


Regionálne vzdelávacie centrum samosprávy Nitra (RVC Nitra) zorganizovalo pre záujemcov seminár k aktuálnym zmenám vo verejnom obstarávaní.


 

Na školení sa zúčastnilo takmer 300 účastníkov z miest, obcí, škôl a ďalších organizácií, ktoré RVC Nitra oslovuje. Lektorkou seminára bola predsedníčka správnej rady OZ Okrúhly stôl obstarávania a manažérka pre verejné obstarávanie v spoločnosti eBIZ Corp, s. r. o., Ing. Terézia Nagyová. V diskusii vystúpil aj obchodný riaditeľ spoločnosti Mgr. Juraj Švarc.

Nosnou témou bola veľká novela Zákona č. 343/2015 Z. z. o verejnom obstarávaní, ktorá nadobudla účinnosť 1. januára 2019. Prednáška bola koncipovaná tak, aby bolo zrejmé, v ktorých častiach sa zákon mení a aký dosah majú zmeny na verejných obstarávateľov.

Veľká pozornosť bola venovaná novým finančným limitom vo verejnom obstarávaní, ktoré boli oproti predošlému obdobiu nielen zvýšené, ale aj sprehľadnené a zároveň zjednodušené vzhľadom na možnosť postupovať jednoduchšími formami obstarávania do vyšších súm.

Ako uviedla Ing. T. Nagyová, „všetko je za niečo“, na druhej strane sa sprísnili povinnosti, týkajúce sa zverejňovania súhrnných správ už od 1000 eur, povinnosť poskytovať referencie dodávateľom a množstvo ďalších náležitostí, ktoré legislatíva ukladá. V prednáške a následnej diskusii účastníci poukazovali na viaceré nezrovnalosti, ktoré prináša aplikačná prax.

Občianske združenie Okrúhly stôl obstarávania (OZ OSO) združuje odborníkov vo verejnom obstarávaní z prostredia miestnej i regionálnej samosprávy, akademickej pôdy a ďalších organizácií verejného i súkromného sektora. Je účastníkom medzirezortného pripomienkového konania a zaoberá sa zvyšovaním odbornosti v oblasti verejného obstarávania.

Ďalšie semináre sú plánované v prvom a druhom štvrťroku 2019 pre rôzne profesijné skupiny, v dňoch 3. – 4. apríla sa uskutoční XX. Okrúhly stôl obstarávania v Demänovskej doline. V rámci publikačnej činnosti OZ prispelo o. i. do príručky MIESTNA SAMOSPRÁVA III., ktorú vydala Asociácia vzdelávania samosprávy pre novozvolených predstaviteľov miest a obcí.

Bližšie informácie je nájdete na www.okruhlystol.sk.

 

Autor: Mgr. Juraj ŠVARC, OZ OSO


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.10.2018
Školenie k zmenám vo verejnom obstarávaní je informačnou výhodou
Združenie miest a obcí Slovenska v súvislosti s prípravou samospráv na zmeny v Zákone o verejnom obstarávaní pripravuje seminár, ktorý bude teoretickým vstupom obohateným o konkrétne príklady a ktoré bude vedené priamo odborníkmi, ktorí sa na tvorbe novely priamo podieľali.
viac
17.09.2019
ZMOS organizuje druhý ročník medzinárodnej konferencie MUNICIPÁLNA V-4
Ambíciou každoročného dvojdňového podujatia je diskusia o témach, ktoré sa týkajú miest a obcí v každom zo štátov Vyšehradskej formácie. V priebehu dvoch dní tak so svojimi príspevkami vystúpia dve desiatky prednášajúcich.
viac
19.11.2020
Pozvánka na školenie „Zelené verejné obstarávanie“
Úrad pre verejné obstarávanie pozýva verejných obstarávateľov / obstarávateľov na školenie Zelené verejné obstarávanie - papier, počítače a vozidlá, ktoré sa uskutoční on-line 27.11.2020 o 9:00 hod.
viac
02.02.2022
Úrad pre verejné obstarávanie pozýva na školenie
Úrad pre verejné obstarávanie pozýva verejných obstarávateľov/obstarávateľov a iné obstarávateľské subjekty na školenie Ekologický nákup čistiacich prostriedkov a vozidiel cestnej dopravy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %