Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
21.02.2019 01:50

ZMO regiónu Jaslovské Bohunice povedie starosta Cífera Maroš Sagan


Združenie miest a obcí JE Jaslovské Bohunice - logo


Združenie miest a obcí (ZMO) JE Jaslovské Bohunice má nového predsedu. Na 29. sneme, ktorý sa konal v stredu v Jaslovských Bohuniciach v okrese Trnava, zvolili delegáti za predsedu starostu obce Cífer Maroša Sagana.


Vo voľbe nemal protikandidáta, na poste strieda starostu Ružindola Jozefa Púčika, ktorý viedol združenie jedno volebné obdobie.       

ZMO má v súčasnosti 149 členských obcí a miest, po komunálnych voľbách v novembri 2018 prišlo k výmene 32 percent starostov a primátorov, čo je 46 volených predstaviteľov. Obce sú podľa vzdialenosti od bohunickej atómky rozdelené do troch pásem ochrany, všetky tri majú zastúpenie v 18-člennej Rade ZMO, ktorej zloženie prešlo takisto voľbami. Snem zvolil tiež členov Dozornej rady ZMO.       

Nový predseda Sagan pre TASR uviedol, že programovou prioritou je jadrová problematika, ktorá je "v srdci regiónu a okolo ktorej vznikalo ZMO". Otázky doriešenia jadrového odpadu či odškodňovania obyvateľov po prípadnej jadrovej havárii sú stále živé a nie sú doriešené podľa ich predstáv. "Budeme presadzovať racionálne a pro-samosprávne riešenie v kľúčových otázkach," povedal Sagan. Dodal, že vo funkcii chce pokračovať vo všetkom, čo sa doteraz robilo, nakoľko to považuje za dobrú cestu a očakáva väčšiu iniciatívu od starostov.       

Snem prijal programové vyhlásenie, ktorým nadväzuje na spoluprácu s predstaviteľmi samosprávnych krajov a regionálnymi poslancami Národnej rady SR a s prevádzkovateľmi jadrovej energetiky v regióne. ZMO JE chce v legislatívnej oblasti naďalej pracovať na ďalšom posilňovaní financovania miestnej samosprávy. Chce presadzovať, aby v procesoch prideľovania dotácií z verejných zdrojov zaviedli systémové zmeny smerujúce k odstráneniu neprimeranej byrokratickej záťaže a zásadne odmieta návrhy na zmenu stavebného zákona, ktoré by presunuli stavebné konanie na štát a zaviedli inštitút stavebného komisára. ZMO JE chce "dôrazne požadovať zrušenie povinnosti zimnej údržby, nakoľko ide o nesystémový zásah do kompetencií obcí a v dnešných podmienkach samospráv nerealizovateľnú úlohu".     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.04.2016
Z 26. snemu Združenia miest a obcí regiónu JE Jaslovské Bohunice
Už 26-krát sa 15. marca tohto roku stretli mestá a obce regiónu jadrových elektrární Jaslovské Bohunice na sneme svojho regionálneho združenia. Uskutočnil sa tradične v Maduniciach.
viac
20.04.2016
Štvrťstoročie práce v prospech samosprávy i ľudí v regióne
Združenie miest a obcí, región JE Jaslovské Bohunice oslávilo 1. apríla v Divadle Jána Palárika v Trnave 25 rokov svojej aktívnej činnosti.
viac
05.06.2017
Starostovia na jubilejnom 5. ročníku Behu Gáňom
Starostovia Združenia miest a obcí, región JE Jaslovské Bohunice sa už po druhý krát sa zúčastnili na podujatí Beh Gáňom.
viac
24.09.2018
Na stretnutí v Podkylave sa starostovia zabávali, no najmä diskutovali
Začiatkom septembra sa dovedna 66 starostov ZMO, región JE Jaslovské Bohunice v stretlo opäť (ako je už tradíciou) v Agropenzióne Adam v rázovitej kopaničiarskej obci Podkylave, aby si pripomenuli výročie prijatia Zákona o obecnom zriadení č. 369/1990 Zb (6. 9. 1990).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %