Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
23.09.2021 08:05

ZMOS a Združenie Karpatský euroregión Poľsko budú spolupracovať


Snímka zdroj: ZMOS


Združenie miest a obcí Slovenska podpísalo v stredu na treťom ročníku medzinárodnej konferencie MUNICIPÁLNA V-4 v meste Vysoké Tatry memorandum so Združením Karpatský euroregión Poľsko a predstavilo rámec spolupráce so samosprávami v Gruzínsku.


Podľa ústredného riaditeľa kancelárie ZMOS Michala Kaliňáka budú obe strany memoranda úzko spolupracovať pri zavedení, propagácii a rozvoji karpatskej značky CARPATHIA.

"Spoločne budú participovať na platforme trvalo udržateľného turizmu Karpatského dohovoru v rozsahu dohodnutom medzi Združením Karpatského euroregiónu a ZMOS. Zároveň obe strany memoranda vyjadrili vôľu spolupracovať na vypracovaní a realizácii dohodnutých stratégií, programov a projektov," uviedol Kaliňák. Predseda ZMOS Branislav Tréger pripomenul, že Slovensko má s Poľskou republikou dlhú hranicu a prihraničná spolupráca je živá. "Memorandum dáva tomuto procesu vyššiu kvalitu. Pretože teraz už budeme hovoriť o značke Karpát. Presne tak ako sa nehovorí o Švajčiarsku alebo o Rakúsku, ale hovorí sa o Alpách. Je veľmi dôležité, aby sme sa sústredili na dočerpanie fondov, ktoré nám ešte zostávajú. A najmä sa pripravili na nové programové obdobie v rámci prihraničnej spolupráce," povedal Tréger. Generálny sekretár Karpatského euroregiónu Poľsko Dawid Lasek doplnil, že podpis memoranda s najväčšou štruktúrou slovenskej samosprávy pomôže pri príprave spoločnej poľsko-slovensko-ukrajinskej značky. "Hlavným cieľom memoranda je spolupráca, čo sa týka cestovného ruchu. Vytvárania spoločných značiek, spoločnej propagácie potenciálu, ale aj prípravy produktov. Ďalším cieľom je rozvoj cezhraničných území. Na základe memoranda sa vytvorí pracovná skupina. Do konca roka pripraví strategický plán nielen na budúci rok, ale aj do roku 2030," informoval Lasek. Na podpise memoranda sa zúčastnil aj honorárny konzul Gruzínska v Slovenskej republike Nodari Giorgadze. "Ambíciou ZMOS je na základe aktivít v rámci modernizácie miestnej územnej samosprávy prispieť k modernizácii komunálu na Slovensku. Ale zároveň podporiť transfer skúsenosti z krajín V-4 v oblasti miestnej územnej samosprávy vo vzťahu k ďalším krajinám," vysvetlil Kaliňák.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.09.2019
ZMOS organizuje druhý ročník medzinárodnej konferencie MUNICIPÁLNA V-4
Ambíciou každoročného dvojdňového podujatia je diskusia o témach, ktoré sa týkajú miest a obcí v každom zo štátov Vyšehradskej formácie. V priebehu dvoch dní tak so svojimi príspevkami vystúpia dve desiatky prednášajúcich.
viac
31.07.2020
ZMOS podpísal memorandum s kľúčovými partnermi
Kľúčovými partnermi ZMOS sa na základe memoranda o spolupráci stali Asociácia komunálnych ekonómov SR, Združenie hlavných kontrolórov a tiež Združenie náčelníkov obecných a mestských polícií.
viac
04.12.2023
ZMOS a Karpatský euroregión pokračujú v spolupráci
Predseda ZMOS Jozef Božik sa sa stretol podpredsedom Karpatského euroregiónu Dawidom Lasekom v Bratislave. Témou stretnutia bola spolupráca na spoločnom nadnárodnom projekte „Central Mountains“ z programu Interreg Stredná Európa.
viac
01.02.2024
Sociálni partneri ZMOS a RÚZ o spolupráci v Aliancii sektorových rád
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik sa stretol s generálnym sekretárom Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Martinom Hoštákom k témam sociálneho dialógu, spolupráci v rámci novozriadenej Aliancie sektorových rád a k ďalším spoločným témam spolupráce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %