Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
09.01.2020 11:30

ZMOS absolvovalo rok podujatí v regiónoch


Združenie miest a obcí Slovenska - logo


Koniec a začiatok roka sa zvyčajne spája s bilanciou. Je to ideálne obdobie na objektívne hodnotenie rozhodnutí či aktivít.


Združenie miest a obcí Slovenska v priebehu roka 2019 pokračovalo s realizáciou národného projektu Modernizácia miestnej územnej samosprávy, v rámci ktorého sme uskutočnili mnohé aktivity v rôznych regiónoch. Išlo o podujatia určené voleným predstaviteľom aj odborným zamestnancom miest a obcí. Počet podujatí aj ich účastníkov napovedajú, že sme sa venovali užitočným témam.

Workshopy a semináre

Počas roka 2019 Združenie miest a obcí Slovenska v rámci národného projektu organizovalo 10 workshopov, 3 semináre a jednu medzinárodnú konferenciu.

Kľúčovými témami workshopov zameraných na problematiku agendy smart boli napríklad odpadové hospodárstvo, kamerové systémy, energetika v samospráve, ale aj smart riešenia v turistickej infraštruktúre, v komunálnom podnikaní, problematika parkovania, audit kompetencií, zrozumiteľný a dôveryhodný rozpočet a mestské funkčné regióny.

Na seminároch sme sa sústredili na GDPR z hľadiska ochrany osobných údajov aj samosprávy, riadenie parkovania v mestách a obciach a infozákon v podmienkach samosprávy so zameraním na aplikačné problémy.

V poradí druhá medzinárodná konferencia s názvom Municipálna V-4 definovala možnosti na cezhraničnú spoluprácu a kooperáciu samospráv na úrovni samospráv krajín V-4 v rámci tzv. partnerských miest.

Všetky tieto podujatia celkovo sprevádzal záujem účastníkov z radov volených predstaviteľov, odborných zamestnancov aj zástupcov asociácií pôsobiacich v samospráve, ktorých sa na podujatiach v roku 2019 zúčastnilo 850.

Prieskumy sú zdrojom cenných informácií

V priebehu roka 2019 sme uskutočnili 13 prieskumov, vďaka ktorým disponujeme reálnymi informáciami, dátami a hlavne názormi starostov a primátorov na mnohé témy, ktoré sa týkajú miestnej územnej samosprávy.

Zaujímali sme sa o názory dlhoročných starostov a primátorov na fungovanie miestnej územnej samosprávy, skúmali sme inventarizáciu financovania prenesených kompetencií v samosprávach, máme jedinečné čísla k problematike nájomného bývania aj k zabezpečovaniu celoplošnej zimnej údržby.

Ďalšie prieskumy sa venovali činnosti spoločných obecných úradov, reforme kompetenčného vybavenia samospráv, odpadovému hospodárstvu a environmentalistike, mediácii v samospráve, ale aj dostupnosti predajní potravín na vidieku, auditu kľúčových kompetencií a verejnému osvetleniu z hľadiska prevencie kriminality, ochrany zdravia a majetku.

Všetky získané dáta nám pomáhajú v argumentácii na rokovaniach a pri tvorbe nového komunálneho manažmentu ako východiskového dokumentu Združenia miest a obcí Slovenska pre modernizáciu miestnej územnej samosprávy.

Príklady dobrej praxe

Najlepšie riešenia sú tie, ktoré sa osvedčili a dokážu pomôcť ďalším mestám a obciam. Aj preto pravidelne, každé dva mesiace, zverejňujeme príklady dobrej praxe, ktoré sme spracovali do manuálov s názvom Kroky k úspechu.

V priebehu roka 2019 sme na tlačových besedách v regiónoch predstavili tieto príklady dobrej praxe: Trenč – Fitnescentrum namiesto krčmy, Nižná Polianka – Dom smútku pre okolité obce, Vrbové – Výsadba stromov po narodení každého dieťaťa, Spišská Nová Ves – Riešenie graffity na verejných plochách, Rankovce – Podpora nájomného bývania, Margecany – Využitie dažďovej vody pre verejnú zeleň a športové ihrisko, Liptovský Ján – Miniskanzen Slovensko, Janova Lehota – Obecné zariadenie sociálnych služieb, Dubová – Festival scískaníc, Banská Štiavnica – Stretnutia žiakov miest svetového dedičstva, Lučenec – Rekreačná oblasť Ľadovo, Levoča – Celoročný jarmok, Raslavice – Obecný podnik, Zvolen – Vyvýšené zeleninové záhony.

Včasná intervencia

V roku 2019 boli aktuálne informácie k zmenám v legislatíve spracované vo forme 13 metodických usmernení/newslettrov. Všetky metodické usmernenia sú rovnako ako aj ďalšie výstupy z projektových aktivít uverejnené na web stránke a tiež boli priebežne zasielané na tisíce emailových adries.

Metodické usmernenia/newslettre sme spracovali k viacerým tematickým oblastiam ako napríklad GDPR v súvislosti s poslancami, rozpočet, provizórium a dlh obce, ale aj povinnosť obcí a miest pri vydávaní súhlasu podľa zákona o pobyte cudzincov, štátna podpora nájomného bývania, voľby v roku 2019, zásady nakladania s finančnými prostriedkami obce, rozpočtový harmonogram, zmeny rozpočtu a záverečný účet obce. Venovali sme sa aj kontrolnej činnosti v samospráve, riadeniu parkovania v mestách a obciach, petičnému právu a samospráve, zhromažďovaniu, regulácii hazardu z pohľadu miest a obcí, ale neobišli sme ani infozákon v podmienkach samosprávy so zameraním na aplikačné problémy a voľby do NR SR.

V priebehu roka 2020 budeme naďalej organizovať podujatia, vyhodnocovať a prezentovať príklady dobrej praxe, realizovať prieskumy a tiež spracovávať metodické usmernenia. Aj naďalej platí, že každé podujatie bude organizované v inom regióne tak, aby sme boli čo najbližšie k voleným predstaviteľom a odborným zamestnancom v mestách a obciach. Združenie miest a obcí Slovenska vykonáva tieto aktivity v rámci národného projektu s názvom Modernizácia miestnej územnej samosprávy, ktorý je realizovaný vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci operačného programu Efektívna verejná správa.

 

Autor: Michal KALIŇÁK, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.11.2018
ZMOS: Príklady dobrej praxe môžu byť inšpiráciou pre ďalšie samosprávy
Obec Muráň s aktivitou týkajúcou sa obnovy pečenia tradičných muránskych buchiet, bratislavská miestna časť Petržalka s dlhoročnou tradíciou podpory zveľaďovania predzáhradiek pri panelákoch, či multimediálna optická sieť mikroregiónu Horné Kysuce.
viac
16.11.2019
Ďalšie príklady dobrej praxe sú z Levoče, Zvolena a Raslavíc
Združenie miest a obcí Slovenska aj koncom jesene pokračuje s predstavovaním príkladov dobrej praxe. Tento krát sa sústredíme na výnimočnosť z Levoče, jedinečnosť Zvolena a inšpiráciu, ktorú ponúkajú Raslavice.
viac
29.05.2020
Ďalšie príklady dobrej praxe sú zo Starej Ľubovne, Lendaku a Popradu
Združenie miest a obcí Slovenska pokračuje s predstavovaním príkladov dobrej praxe. Tentokrát sa sústredilo na podporu cestovného ruchu a športu.
viac
08.06.2021
ZMOS predstavilo spoluprácu obcí v zdravotníctve a sociálnych službách
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) predstavilo v utorok v kysuckej Ochodnici príklady dobrej praxe v medziobecnej spolupráci v zdravotníctve a sociálnych službách.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %