Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
19.01.2022 04:20

ZMOS adresovalo premiérovi otvorený list


Snímka zdroj: (ZMOS).


ZMOS v otvorenom liste premiérovi Eduardovi Hegerovi volá po nahradení jedného volebného obvodu pre parlamentné voľby viacerými volebnými obvodmi.


Vážený pán predseda vlády Slovenskej republiky,

týmto listom chceme otvorene poukázať na problém nedostatočného zastúpenia regiónov v Národnej rade  Slovenskej republiky, a teda v zastupiteľskom orgáne, ktorý by mal byť reprezentantom všetkých obyvateľov Slovenskej republiky a ktorého legitimita je tým väčšia, čím pestrejšie je jeho regionálne zastúpenie. 

Až do skončenia parlamentných volieb nie je isté  či vôbec niekto z nášho regiónu bude vykonávať mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky. Zastúpenie regiónov nezávisí od volebných výsledkov, ale najmä od toho, aké miesto na kandidátnej listine priradí stranícka centrála jednotlivým kandidátom z regiónov. Už od parlamentných volieb od roku 1998 je dôsledkom jedného volebného obvodu absolútne  nerovnomerné zastúpenie regiónov v Národnej rade.

Potrebujeme výraznejšiu previazanosť parlamentu s regiónmi, potrebujeme viac, ako to, čo máme. Práve preto sa na Vás obraciame v mene 96 % miest a obcí s otázkou: Kedy a akým spôsobom chce vládna koalícia zmeniť volebné pravidlá a zrušiť jeden volebný obvod? 

Uvítali sme zámer  zmeny volebného systému v programovom vyhlásení vlády a vnímali sme záujem o zmenu volebných pravidiel ako seriózny a dobrý cieľ, ktorý si zaslúži realizáciu. Musíme konštatovať, že na naplnenie tejto úlohy z programového vyhlásenia sa pozeráme s nedôverou. Táto nedôvera bola spôsobená tým, že až z médií sme sa dozvedeli o tom, že bola zriadená pracovná skupina pre úpravu volebných pravidiel, ale taktiež, že viaceré politické strany, ktoré tvoria vládnu koalíciu, uvedené vnímajú ako zástupnú tému, sú razantne proti zmenám a  naďalej preferujú  jeden volebný obvod pre parlamentné voľby.

Ak je našim spoločným cieľom moderné Slovensko, potrebujeme aby jeho súčasťou bola zmena volebných obvodov pre parlamentné voľby. Zmena, ktorá umožní aby každý kút Slovenska mal konečne svojho parlamentného reprezentanta. Vnímame to ako zásadnú reformu, ktorá nepotrebuje eurofondy, ani financie z Plánu obnovy a odolnosti Slovenskej republiky, či vládne stimuly. Určite však prinesie pozitívne zmeny s významnými dopadmi na spoločnosť a celkové vnímanie politiky. Chce to len vôľu a presvedčenie. My máme oboje a rovnako aj nádej, že viac volebných obvodov so sebou prinesie iba pozitíva.

Sme presvedčení, že ak by obsadenie parlamentu zodpovedalo regionálnemu zastúpeniu, ak by každý región Slovenska získal svoj adekvátny hlas v Národnej rade Slovenskej republiky, neboli by sme svedkami prijímania zákonov, ktoré sú odtrhnuté od života v regiónoch. Každý región má svoje osobitosti, svoje problémy, svoje riešenia, svoje silné stránky a mal by mať aj možnosť tieto prezentovať v Národnej rade. Neboli by sme potom svedkami odklonu pozornosti od reálnych problémov občanov, dominancie zástupných tém na pôde Národnej rady, ale častejšie by sa do popredia dostávali   skutočné problémy a nevyhnutné riešenia.

Vážený pán predseda vlády,

v tejto výzve, ktorú Vám adresujú mestá a obce Vás žiadame o  informáciu o tom, kedy a aké zmeny plánuje vládna koalícia vo vzťahu k nahradeniu jedného volebného obvodu pre parlamentné voľby iným, lepším riešením. Nemyslíme si, že dnes máme ešte čas na filozofovanie. Potrebujeme skutky.  Združenie miest a obcí Slovenska je pripravené okamžite  iniciovať petíciu k referendu za zmenu počtu volebných obvodov, čo je zároveň jedinou našou možnou reakciou na neplnenie ambície schválenej v programovom vyhlásení.  

Predsedníctvo Združenia miest a obcí Slovenska

Autor: (ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.09.2021
Samosprávy sú pre štát podľa premiéra významným partnerom, vyzval na spoluprácu
Samosprávy na Slovensku sú pre štát významným partnerom, vyhlásil premiér Eduard Heger počas stredajšieho príhovoru na 31. sneme Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) v Senci.
viac
10.02.2022
ZMOS spúšťa petíciu za vyhlásenie referenda pre viac volebných obvodov
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) spúšťa petičnú akciu za vyhlásenie referenda pre viac volebných obvodov pre parlamentné voľby.
viac
09.05.2022
Legitimita poslancov NRSR je vzhľadom na jeden volebný obvod slabá
Legitimita poslancov Národnej rady (NR) SR je vzhľadom na jeden volebný obvod slabá. Vyhlásil to ústredný riaditeľ Kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák.
viac
08.09.2022
Samosprávy by mohli nakupovať energie v rámci spoločného obstarávania
Riešením pre samosprávy pri zvládnutí energetickej krízy a vysokých cien by mohlo byť spoločné verejné obstarávanie pri nákupe energií. Na 33. sneme Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) to uviedol predseda vlády SR Eduard Heger.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %