Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
09.09.2021 07:35

ZMOS: Je veľmi veľa tém, ktoré treba riešiť, pripomína B. Tréger


Pohľad na predsednícky stôl 31. snemu ZMOS


Problémy s odpadovým hospodárstvom a triedením odpadu, chýbajúca kanalizácia, prístup k pitnej vode, ale aj potreba legislatívne reagovať na vývoj demografie, aj to sú témy, na ktoré chce poukázať 31. snem Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS).


Podľa predsedu ZMOS Branislava Trégera by sa malo hovoriť aj o stavebnom zákone či modernizácii samospráv.

"Je veľmi veľa tém, ktoré treba riešiť. Vyplynulo to zo spoločenskej objednávky, ale aj z toho, že sme síce v 21. storočí, v digitálnom období, ale 38 percent obcí napríklad nemá kanalizáciu, 227 obcí nemá prístup k pitnej vode," uviedol pre TASR Tréger pri príležitosti otvorenia snemu.

Poukázať podľa neho treba aj na problémy s odpadmi, odpadovým hospodárstvom či triedením odpadu, v sociálnej oblasti sa treba legislatívne pripraviť na vývoj demografie a fakt, že počet starších ľudí stúpa. Hovoriť by sa tiež malo o zákone o verejnom obstarávaní, ale aj stavebnom zákone a jeho príprave. "Ak nebude kvalitný, môžeme ohroziť čerpanie fondov," poznamenal Tréger.

Veľký dôraz by sa mal klásť na modernizáciu samosprávy, napríklad na plánované vytváranie zdieľaných centier, kedy by mala byť služba obyvateľom poskytovaná rýchlejšie, kvalitnejšie a lacnejšie. Začať by sa malo s 50 pilotnými projektmi, ich počet by sa mal postupne rozširovať.

Jednou z dôležitých vecí je podľa šéfa ZMOS-u aj to, že nie sú "skokanským mostíkom" do veľkej politiky, od toho sa chcú dištancovať. "Ak chce ísť niekto zo samosprávy do politiky, nech to skúsi cez parlamentné voľby, ale my sa dištancujeme od koalície aj opozície. Chceme byť ale súčasťou každého riešenia," odkázal Tréger.

Odznieť by malo tiež to, že samosprávy chcú byť partnerom pre štát, čo potvrdili aj počas pandémie. V tejto súvislosti poukázal predseda združenia aj na to, že stále existujú tí, ktorým nikto za ich pomoc a prácu nepoďakoval. Príkladom sú podľa neho dobrovoľné hasičské zbory, ktoré dezinfikovali miestnosti, nosili obedy či organizovali ľudí pred testovacími miestnosťami. "Urobili veľmi veľa dobrej roboty a nikto sa o nich nezmienil," zdôraznil Tréger.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.08.2020
Prvé stretnutie predsedu ZMOS s ministrom dopravy k výstavbe nájomných bytov
Minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal v piatok 7. augusta 2020 navštívil Okres Ružomberok v rámci kontrolného dňa na výstavbe úseku diaľnice D1 Ivachnová - Hubová.
viac
26.08.2020
Predseda ZMOS sa v Šahách stretol so starostami
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger sa v utorok 25. augusta 2020 zúčastnil na zasadnutí Združenia obcí a miest Hontiansko Poipeľského regiónu, ktoré sa uskutočnilo v priestoroch Mestského úradu v Šahách.
viac
09.09.2021
Snem určil jasné priority ZMOS
Delegáti 31. snemu Združenia miest a obcí Slovenska na dvojdňovom sneme zadefinovali a v programovej konferencii vyprecizovali priority pre nadchádzajúce obdobie.
viac
10.09.2021
Najpálčivejší problém po legislatívnej stránke je pre obce stavebný zákon
Najpálčivejším problémom pre samosprávy na Slovensku je po legislatívnej stránke stavebný zákon. Riešenie vidia v rýchlej novele zákona, zhoda so štátom zatiaľ nie je ani v prípade výkonu stavebných úradov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %