Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
27.09.2023 10:55

ZMOS kritizuje povinnosť zabezpečiť externý defibrilátor v obciach


Ilustračná snímka


Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) kritizuje povinnosť zabezpečiť aspoň jeden funkčný automatický externý defibrilátor (AED) v obciach nad 500 obyvateľov. Od septembra ju priniesla zmena v zákone o obecnom zriadení.


ZMOS bude žiadať úpravu legislatívy a poukazuje na to, že sa udiala podobne ako pri "chodníkovej" novele.         

"Ide o ten istý prípad, keď sa vám nepriamo mení novela zákona o obecnom zriadení, jedným odsekom v inom zákone, v tomto prípade v zákone o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve," podotkol predseda združenia Jozef Božik. Ide podľa neho o nepatrnú a dobre mienenú novelu s nepredvídanými a nevyčíslenými dosahmi na mestá a obce.         

ZMOS aktuálne komunikuje s územím a zbiera podnety z aplikačnej praxe. "Zatiaľ boli naše samosprávy informované prostredníctvom nášho komunikačného kanála, pripravujeme komentár k zákonu pre členské mestá a obce. Na základe doterajšieho oboznámenia sa so znením zákona a podnetov z územia budeme navrhovať zmenu zákona," ozrejmil.         

Súčasne znenie novely podľa Božika nereaguje na súvisiace situácie a prináša otvorené otázky a nejasnosti. "Otázka na prekladateľa je, či bude túto novelu sprevádzať metodický pokyn," skonštatoval. Podotkol, že novela nešpecifikuje, či má byť AED dostupný v interiéri či v exteriéri, ani odkiaľ sa o ňom majú občania dozvedieť. Nie sú tiež jasné otázky certifikácie, doby životnosti a kontroly zariadenia. Rovnako je otázne, kto ponesie zodpovednosť v prípade zlyhania defibrilátora s fatálnymi následkami na živote človeka.         

ZMOS je toho názoru, že na samosprávy bola daná opäť zodpovednosť a povinnosť, ktorá nespadá do jej kompetencií a taktiež bez finančného krytia. "Predkladateľ platnej novely uvádza negatívne dosahy na rozpočet verejnej správy, čo nie je pravda. Suma automatického defibrilátora sa pohybuje na úrovni cca 2000 eur plus suma prístrešku, pokiaľ bude umiestnený v exteriéri," dodal Božik.         

Obce s viac ako 500 obyvateľmi sú do konca roka 2024 povinné zabezpečiť, aby bol na verejne prístupnom mieste dostupný aspoň jeden funkčný AED. Na každých ďalších 5000 obyvateľov musia zabezpečiť ďalší. Operačné stredisko Zdravotnej záchrannej služby SR má zase zabezpečiť spravovanie ich centrálneho registra. Zmenu v júni odobrila prezidentka Zuzana Čaputová.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.06.2020
ZMOS pripravuje analýzu majetku a investícií miest a obcí
Združenie miest a obcí Slovenska pripravuje analýzu majetku a investícií samospráv. Dokument bude svojim zameraním prvý svojho druhu, ktorý ponúkne komplexné spracovanie dáta a informácie spojené s nadobudnutím a zhodnocovaním majetku miest a obcí.
viac
13.07.2020
Financovanie školstva závisí od ekonomiky
Kancelária ZMOS v súvislosti s požiadavkami časti súkromných zriaďovateľov škôl na ich financovanie z rozpočtov samospráv v aktuálnom období zdôrazňuje, že dotácia pre týchto zriaďovateľov je rovnako ako celé financovanie originálnych kompetencií v školstve závislé od vývoja ekonomiky.
viac
05.10.2020
ZMOS poukazuje na zásah do originálnych kompetencií
Združenie miest a obcí Slovenska v rámci medzirezortného pripomienkového konania adresovalo rezortu vnútra zásadnú pripomienku vo vzťahu k navrhovanej zmene o zrušení oznamovacej povinnosti podnikateľských subjektov k samosprávam.
viac
08.08.2023
Povinnosť obce, ktorá má viac ako 500 obyvateľov, zabezpečiť defibrilátor
Súčasný „voľný štýl“ v parlamente prináša rôzne nečakané, nesystematické a neprehľadné návrhy. Jedným z nich je aj novozavádzaná povinnosť obcí zabezpečiť na svojom území defibrilátory.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %