Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
12.12.2023 08:55

ZMOS na tripartite s výhradami podporil návrh štátneho rozpočtu


Predseda ZMOS Jozef Božik (prvý zľava) na zasadnutí tripartity.


Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) na dnešnom mimoriadnom plenárnom zasadnutí Hospodárskej a sociálnej rady SR s výhradami podporilo návrh štátneho rozpočtu na budúci rok.


„Kľúčovou výhradou z nášho pohľadu je dofinancovanie samospráv cez podielové dane. Tie sú nateraz pre samosprávy zlou východiskovou pozíciou. Potrebu dofinancovania samospráv na zasadnutí tripartity jednoznačne podporili aj zástupcovia zamestnávateľov i odborov. Uvedomujeme si, že bez štátneho rozpočtu by bol veľký problém aj pri fungovaní štátu a provizórium by štátu nepomohlo. Zároveň som akcentoval dôležitosť rokovaní medzi ZMOS a vládou,“ informoval predseda ZMOS Jozef Božik po zasadnutí, ktoré sa v priestoroch Úradu vlády SR v Bratislave konalo v pondelok 11. decembra 2023.

„V kontexte konsolidácie sme upriamili pozornosť na viaceré opatrenia, ktoré by ešte mohli zvýšiť objem zdrojov v rozpočte. Opatrenia v konsolidácii sme prijali s pripomienkami, uvedomujeme si, že k nej musíme pristúpiť spoločne. Chceli sme, aby konsolidácia bola vyššia vo sfére k tvorbe zdrojov, ktoré by pomohli samosprávam,“ ozrejmil Jozef Božik.

„V rámci konsolidácie sme požiadali, aby časť peňazí vybraná na zdravotnom poistení bola zameraná na všeobecných lekárov i pediatrov. Situácia je už teraz veľmi zlá, všeobecného lekára nemajú desaťtisíce ľudí a v budúcnosti to bude situácia, pokiaľ sa tento problém nebude riešiť, ešte oveľa horšie,“ upozornil predseda ZMOS Jozef Božik.

Okrem iných tém sa vo svojom vystúpení venoval aj problematike vodárenských spoločností. „Majú zásadný problém vzhľadom na zdroje potrebné pre rekonštrukcie v oblasti vodovodov a kanalizácie,“ pripomenul Jozef Božik. 

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.11.2019
ZMOS má zásadné výhrady k rozpočtu na roky 2020 až 2022
V návrhu rozpočtu verejnej správy pre mestá a obce na roky 2020 až 2022 nie sú premietnuté všetky dosahy prijatých legislatívnych opatrení v priebehu rokov 2018 a 2019.
viac
14.10.2020
B. Tréger tlmočil predsedovi vlády zásadný postoj k návrhu rozpočtu
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska listom tlmočil premiérovi postoj ZMOS k návrhu štátneho rozpočtu a rozpočtu verejnej správy na roky 2021 – 2023.
viac
15.10.2022
ZMOS ako jediný vyjadril s návrhom štátneho rozpočtu nesúhlas
Sociálni partneri sa zhodli na tom, že je dôležité, aby parlament schválil definitívny návrh štátneho rozpočtu. ZMOS ako jediný vyjadril s návrhom štátneho rozpočtu nesúhlas. ZMOS zastupoval na rokovaní jeho prvý podpredseda a starosta obce Košeca Radomír Brtáň.
viac
04.03.2023
Štátny rozpočet je v rozklade
Štátny rozpočet je v rozklade. Dnes to uviedol predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger na spoločnej tlačovej konferencii po stretnutí s predsedom Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR Ľubomírom Andrassym.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %