Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
07.02.2024 12:55

ZMOS navrhol vytvorenie centier zdieľaných služieb pre 22 území


Predseda ZMOS a primátor Partizánskeho Jozef Božik. Snímka ZMOS


Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) navrhlo vytvorenie centier zdieľaných služieb pre samosprávy, ktoré sa dostali do Plánu obnovy a odolnosti SR.


Avizuje prípravu novej výzvy pre 22 území na strednom a východnom Slovensku v spolupráci s rezortom vnútra. Pomôcť majú najmä menším obciam. Informovali o tom predseda ZMOS a primátor Partizánskeho Jozef Božik a predseda sekcie verejnej správy pri Rade ZMOS a starosta Jesenského Gabriel Mihályi.

„Štyri regióny sú v Banskobystrickom samosprávnom kraji, desať regiónov je v Prešovskom samosprávnom kraji a osem regiónov je v Košickom samosprávnom kraji," uviedol Jozef Božik. 

Je presvedčený, že ak sa výzva nastaví tak, ako sú nastavené parametre a potreby, ukáže sa spolupráca medzi obcami. „Hlavne ako sa cez zdieľané služby dokážeme dostať k tomu, aby kompetencie v menších alebo väčších obciach boli vykonávané efektívne, zamerané na občana a s čo najväčšou kvalitou a dostupnosťou služieb," dodal Jozef Božik.

Gabriel Mihályi priblížil, že malé obce nedokážu riadiť svoje služby tak ako mestá. „V rámci centier zdieľaných služieb začíname pilotné projekty," uviedol. Podotkol, že majú možnosť v rámci najmenej rozvinutých okresoch vyskúšať a zároveň implementovať do praxe prvé základy integrovanej verejnej správy. „Čo znamená, že občan je prvoradý a v záujme neho by sme všetky tie služby mali spoločne vykonávať," doplnil.

Zároveň momentálne združenie rokuje s Ministerstvom vnútra SR. „Aj pre najmenšiu obec dokážeme potom poskytnúť služby, či už v oblasti školstva, v rámci preneseného výkonu či už v oblasti stavebníctva, na čom boli založené spoločné úradovne, alebo v rámci originálnych kompetencií," povedal Gabriel Mihályi.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.08.2020
Potravinová dostupnosť na vidieku
Prístup k základným potravinám a drogistickému tovaru v maloobchodných predajniach na vidieku je v prípade malých obcí problém, ktorý súvisí so znižovaním kvality života, zvyšovaním odkázanosti obyvateľov od ich alternatívneho zabezpečenia.
viac
18.02.2021
ZMOS navrhuje konkrétne riešenia pre Fond obnovy a odolnosti SR
Združenie miest a obcí Slovenska vníma Plán obnovy a odolnosti SR ako významný nástroj k reštartu krajiny. Preto predstavilo návrhy, ktoré reagujú na oprávnené potreby miest a obcí, ktoré prispejú k obnove samosprávy aj jej odolnosti.
viac
07.04.2021
B. Tréger: Mestá a dediny stavili na zdieľané centrá
Branislav Tréger, predseda Združenia miest a obcí Slovenska, chce pre slovenské obce spoločné centrá zdieľaných služieb. V nich vidí hlavný nástroj, ako zmodernizovať verejnú správu na Slovensku.
viac
01.07.2023
Na centrá zdieľaných služieb pôjde z plánu obnovy vyše 11 miliónov eur
MV SR vyhlásilo výzvu na vznik centier zdieľaných služieb, z plánu obnovy pôjde na tento účel viac ako 11 miliónov eur. Centrá majú pomáhať združovať kapacity na miestnej úrovni pri poskytovaní základných verejných služieb občanom, výzva je určená pre obce v najmenej rozvinutých okresoch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %