Sobota 18.05.2024
Dnes má meniny 
Viola
°C
06.11.2023 09:55

ZMOS: Novela školského zákona je pre regióny s MRK a satelitné obce problémová


Ilustračná snímka


Novela školského zákona zavádzajúca právny nárok na umiestnenie detí do materských škôl (MŠ) predstavuje problém pre regióny s marginalizovanými rómskymi komunitami (MRK) a satelitné obce.


Pre TASR to uviedol predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) a primátor mesta Partizánske Jozef Božik s tým, že bude trvať na prehodnotení tejto novely.         

"V niektorých samosprávach to problém nie je, ale problémom sú regióny s marginalizovanými rómskymi komunitami, kde je vysoká natalita, najmä na juhu Slovenska, a problém majú aj satelitné obce, ktoré túto povinnosť nebudú vedieť naplniť v stanovený termín," zdôraznil predseda ZMOS. Dodal, že tieto obce a mestá potrebujú viac času na dobudovanie potrebných kapacít.         

Božik priblížil, že ZMOS nie je proti myšlienke zvýšiť počet miest v MŠ, má však výhrady voči spôsobu, akým sa má táto zmena uskutočniť. Novela školského zákona podľa jeho slov nerieši zodpovednosť miest a obcí, ktoré sú zriaďovateľmi MŠ. "Rezort školstva bez predchádzajúcich diskusií so samosprávami a dostatočného zmapovania aktuálnej situácie v jednotlivých regiónoch Slovenska v skrátenom legislatívnom konaní zaviedol niečo, čo je pre mnohé mestá a obce nevykonateľné v termínoch, ktoré zákon stanovuje," dodal.         

ZMOS preto plánuje vstúpiť do rokovania s novým vedením Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR. Rokovať s ním chce aj o pripravovanej zmene financovania predprimárneho vzdelávania, kde má taktiež výhrady k spôsobu, akým MŠVVaŠ pripravuje zmeny.         

Národná rada SR schválila 9. mája novelu školského zákona, ktorou sa na Slovensku okrem iného zavádza právny nárok na prijatie do materskej školy od troch rokov od septembra 2025 a detí od štyroch rokov od septembra 2024.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.06.2019
ZMOS sa zrejme obráti na Ústavný súd SR
Združenie miest a obcí Slovenska naďalej nesúhlasí s novelizáciu školského zákona vo vzťahu k tzv. povinným škôlkam. Naše pripomienky doposiaľ zostali nevyriešené, čo v prípade zavedenia novely do praxe bude spôsobovať mnohé vážne problémy.
viac
08.10.2020
ZMOS požaduje prevod pozemkov pre samosprávy
Združenie miest a obcí Slovenska požaduje pri novele zákona o pozemkových úpravách, usporiadaní pozemkového vlastníctva, pozemkových úradoch, pozemkovom fonde a o pozemkových spoločenstvách, aby bolo samosprávam umožnené získať pozemky štátu pre konkrétnu investičnú výstavbu.
viac
06.11.2020
Úprava odpadov pred skládkovaním sa od januára nespustí
Upravovanie zvyškového zmesového odpadu pred skládkovaním v praxi, ktoré sa malo podľa novely zákona o odpadoch spustiť od januára 2021, nebude skutočnosťou skôr ako niekedy v roku 2022.
viac
12.05.2023
Ambície novely školského zákona narážajú na reálne možnosti miest a obcí
Pri napĺňaní novely školského zákona zavádzajúcej právny nárok na umiestnenie dieťaťa do škôlky narazí aplikácia na reálne kapacitné a finančné možnosti miest a obcí. Prijatá novela tak bude splneným míľnikom v pláne obnovy bez reálnej implementácie, ktorá ostane len ambíciou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %