Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
28.01.2022 08:10

ZMOS organizuje protest samospráv


ZMOS-logo


Predsedníctvo Združenia miest a obcí Slovenska pred týždňom rozhodlo o organizovaní protestného zhromaždenia samospráv, na ktorom budú predstavené konkrétne požiadavky miest a obcí vo vzťahu k vláde a parlamentu.


Napriek zložitej epidemiologickej situácii ale z dôvodu dlhodobej neprínosnej komunikácie je to jediná možnosť, ako vstúpiť do procesov prijímania zákonov.

Mestá a obce, ktoré počas všetkých vĺn pandémie zabezpečovali všetky kľúčové opatrenia na ochranu svojich obyvateľov, samosprávy, ktoré testujú a očkujú a sú spoľahlivým partnerom štátu, sú dlhodobo ignorované pri príprave zákonov. Závažné pripomienky, konštruktívne návrhy vychádzajúce z miery poznania skutočného života a rovnako aj formulované odporúčania sú prehliadané. Neexistuje skutočná komunikácia medzi štátom a samosprávami. Štát nechal obce a mestá pred dverami. Na jednej strane ignoruje vecný prístup zo strany miest a obcí, ale na druhej strane na nich presúva nové a ďalšie úlohy. Spravidla bez peňazí. Vzhľadom na tieto fakty rozhodlo Predsedníctvo ZMOS 19. januára 2022 o protestnom zhromaždení.

Súčasťou tohto postoja bude organizovaný verejný protest, ktorý sa uskutoční 2. februára 2022, so začiatkom o 11 hod. pred Úradom vlády Slovenskej republiky v Bratislave Predstavitelia samospráv na podujatí predstavia konkrétne požiadavky ku konkrétnej legislatíve.

Predsedníctvo ZMOS navrhlo formát 4 členov za každé regionálne združenie miest a obcí, ktorých je celkovo 61 s tým, že ak nebude prezentovaným požiadavkám vyhovené, ďalším krokom bude štrajk na úrovni všetkých samospráv.

 

Autor: Michal KALIŇÁK, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.08.2020
Zapojte sa do lokálneho programu Iniciatíva pre otvorené vládnutie
Medzinárodná Iniciatíva pre otvorené vládnutie predĺžila termín na predbežné prihlasovanie sa do lokálneho programu do 14. augusta 2020 a termín na vyplnenie celej prihlášky do 25. septembra 2020.
viac
30.01.2021
Na občanoch záleží!
Úrad splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti (ÚSV ROS) otvára pravidelné vzdelávanie, ktoré rozšíri vaše poznatky o participácii v samospráve.
viac
06.09.2022
Po mimoriadnom sneme sa uskutoční protestné zhromaždenie pred úradom vlády
Zástupcovia samospráv sa zídu na poslednom sneme Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) pred októbrovými komunálnymi voľbami. V rámci dvojdňového programu (7. - 8. 9.) plánujú starostovia a primátori vystúpiť na protestnom zhromaždení.
viac
28.01.2023
Verejné osvetlenie chce v pondelok na protest vypnúť viac ako polovica samospráv
Verejné osvetlenie chce na protest v pondelok (30. januára) vypnúť zatiaľ viac ako polovica samospráv po celom Slovensku. Pre TASR to potvrdil ústredný riaditeľ Kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %