Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
20.09.2021 08:23

ZMOS organizuje tretí ročník medzinárodnej konferencie MUNICIPÁLNA V-4


Ilustračná snímka


Ambíciou každoročného dvojdňového podujatia je diskusia o témach, ktoré sa týkajú miest a obcí v každom zo štátov Vyšehradskej formácie. V priebehu dvoch dní tak so svojimi príspevkami vystúpia takmer dve desiatky prednášajúcich.


Atraktívna medzinárodná účasť

Už samotné otvorenie zástupcami zo zahraničia dokazuje, že aj tento ročník podujatia bude sprevádzaný atraktívnou medzinárodnou účasťou. Podujatie otvoria úvodnými príhovormi predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger, predseda maďarského združenia samospráv Jenö Schmidt, generálny sekretár Euroregiónu Karpaty z Poľska Dawid Lasek a honorárny konzul Gruzínska v Slovenskej republike Nodari Giorgadze. Súčasťou podujatia bude aj podpísanie memoranda o spolupráci medzi ZMOS a Karpatským euroregiónom so sídlom v poľskom Rzesowe.

Tri témy počas dvoch dní

Aktuálny ročník podujatia sa sústredí na tri témy. Prvou bude agenda Živý vidiek a perspektívy krajiny, kde vystúpi Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ kancelárie ZMOS a predstaví túto agendu z hľadiska priorít ZMOS. Perspektívam rozvoja vidieka na Slovensku sa bude venovať Mária Behanovská, predsedníčka Vidieckeho parlamentu na Slovensku a po nej bude nasledovať Miroslav Štefček, podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinovej komory. Ivana Kašparová z Oddelenia rozvoja vidieka Ministerstva pre miestny rozvoj Českej republiky predstaví rozvoj vidieka ako súčasť regionálnej politiky Českej republiky s dôrazom na implementáciu nástroja CLLD. Ďalší tematický blok sa sústredí na Regionálny rozvoj – Od plánu k investíciám. Peter Balík, generálny riaditeľ z rezortu investícií a regionálneho rozvoja sa zameria na perspektívy integrovaného územného rozvoja a udržateľného mestského rozvoja, a to spolu so Samuelom Arbem, ktorý na túto tému nadviaže z hľadiska iniciatívy Catching-up regiónov na Slovensku. Mestský rozvoj a skúsenosti miest a obcí Českej republiky bude téma Františka Kubeša z magistrátu mesta Brna. Zástupca Maďarského združenia miestnych samospráv Jenö Schmidt sa bude venovať regionálnemu rozvoju a skúsenostiam územnej samosprávy v Maďarsku. V poradí tretí blok tretej konferencie Municipálna V-4 sa sústredí na regionálny rozvoj z hľadiska cezhraničného potenciálu a nových perspektív. Ema Vasiová, riaditeľka ZUS Rába-Dunaj-Váh vystúpi s témou venovanou perspektívam regionálneho rozvoja v prihraničných oblastiach a skúsenostiam so spoluprácou. Po nej bude nasledovať Dawid Lasek, generálny sekretár Euroregiónu Karpaty k problematike čerpania finančných zdrojov v období 2014 – 2020 v Poľsku a výzvam pre ďalší rozvoj 2021 – 2027 z pohľadu miest a obcí. Starosta obce Baškovce Peter Báthory predstaví lokálnu iniciatívu „Diaľnica na východ“ s cezhraničnými ambíciami.

Druhý rokovací deň bude venovaný príkladom dobrej praxe. V ňom svoje úspešné, užitočné a inšpiratívne príklady predstavia viacerí predstavitelia samospráv. Medzinárodný rodinný splav po rieke Poprad na trase partnerských miest, Stará Ľubovňa – Nowy Sacz predstaví Ľuboš Tomko, primátor mesta Stará Ľubovňa. Využitie dažďovej vody pre verejnú zeleň a športové ihrisko bude v réžii Igora Petrika, starostu obce Margecany. Ondava pre život, oprava vodného toku naprieč obcami cez okresy je ďalší príklad dobrej praxe, ktorý na podujatí predstaví Ján Cundra, starosta obce Nižná Polianka. Nebude chýbať ani návrat Haničky pod Spišský hrad, mimoriadne zaujímavý príklad dobrej praxe, ktorý uvedie Michal Kapusta, primátor mesta Spišské Podhradie. V oblasti sociálnych služieb a zdravotníctva budú účastníci podujatia informovaní o dopravnej službe, kedy dodávka pomáha ľuďom na ceste k lekárovi. Tento príklad a priame skúsenosti predstaví Radoslav Ďuroška, starosta obce Ochodnica.

Súčasťou každého tematického bloku bude aj diskusia s účastníkmi. Združenie miest a obcí Slovenska vníma toto podujatie ako vlajkovú loď cezhraničných aktivít, na ktoré reaguje napríklad transferom poznatkov, z okolitých krajín, ale aj ďalšími projektami, od ktorých očakáva čo najužšiu spoluprácu samospráv v prihraničí.

Podujatie sa uskutoční v dňoch 22. a 23. septembra 2021 v priestoroch hotela Atrium v Novom Smokovci. Medzinárodná konferencia je súčasťou aktivít v rámci národného projektu ZMOS s názvom Modernizácia miestnej územnej samosprávy, ktorý realizujeme vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Efektívna verejná správa.

 

 

Autor: Michal KALIŇÁK, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.08.2018
ZMOS pripravuje konferenciu MUNICIPÁLNA V4
Ambíciou každoročného dvojdňového podujatia, realizovaného v rámci národného projektu, bude prerokovanie tém, z prostredia miestnej územnej samosprávy, ktoré majú výrazné presahy na mestá a obce v rámci krajín Vyšehradskej formácie.
viac
02.10.2018
ZMOS organizoval jedinečnú medzinárodnú konferenciu
Združenie miest a obcí Slovenska v polovici septembra zorganizovalo jedinečnú medzinárodnú konferenciu. „Municipálna V-4: SMART agenda pre kvalitu a modernizáciu“ ktorá bola prvým podujatím svojho druhu, ktoré organizuje ZMOS s presahmi na celý administratívny priestor Vyšehradského zoskupenia.
viac
02.10.2020
Konferencia o bezpečných cyklotrasách
Nadácia Ekopolis pozýva aj odborníkov z miest a obcí na konferenciu Zvýšenie bezpečnosti na cestách Dunajskej oblasti pre všetkých účastníkov premávky, ktorá sa uskutoční online 15. októbra 2020 od 10,00 do 12,30.
viac
25.10.2021
ZMOS tvorí značku MUNICIPÁLNA V 4
Združenie miest a obcí Slovenska má ambíciu budovať značku MUNICIPÁLNA V 4. Po viacročných aktivitách v tomto teritóriu uspelo s projektom, ktorým sa bude viac orientovať na podporu cezhraničného potenciálu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %