Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
06.04.2021 08:00

ZMOS podporuje potenciál slovensko-ukrajinského prihraničia


Ilustračná snímka.


Združenie miest a obcí Slovenska rozbieha projekt cezhraničnej spolupráce medzi samosprávami zo Slovenska a Ukrajiny. Úvodné podujatie sa uskutoční 8. apríla a následne budú realizované mnohé užitočné podujatia.


Združenie miest a obcí Slovenska mimoriadne citlivo vníma význam cezhraničnej spolupráce, nakoľko na Slovensku máme 36 prihraničných okresov z celkového počtu 79, pričom až 48 % populácie žije v prihraničných oblastiach. Práve preto má ZMOS záujem aktuálnym projektom podporiť spoluprácu medzi miestnymi aktérmi v prihraničných regiónoch Slovenska a Ukrajiny a to s cieľom zvyšovania povedomia o potenciáli slovensko-ukrajinskej územnej spolupráci a v záujme jej súčasnej a budúcej podpory z národnej a európskej úrovne.

Projekt tiež sleduje odovzdávanie skúseností s reformnými a modernizačnými procesmi v miestnej územnej samospráve a v poskytovaní verejných služieb podložených skúsenosťami z Nórska a tiež krajín V 4 v záujme podpory európskych štandardov a dobrej, transparentnej a zodpovednej správy vecí verejných na Ukrajine.

Úvodná konferencia, ktorá sa uskutoční v stredu 8. apríla, prostredníctvom platformy ZOOM, v čase od 9:30 – 12:15 hod., bude orientovaná na predstavenie projektu, diskusiu s partnermi a odbornou obcou k možnostiam cezhraničnej spolupráce vrátane diskusie o príležitostiach a benefitoch tejto cezhraničnej spolupráce. Tiež na nej nebudú chýbať príklady spolupráce samospráv. Podujatie je organizované v rámci projektu Slovensko-ukrajinská cezhraničná spolupráca, ktorý ZMOS realizuje vďaka podpore z Grantov EHP. Na podujatie sa môžete prihlásiť TU

 

Program podujatia

09:30 – 09:55 hod. Úvodné slovo

Branislav Tréger, predseda ZMOS

J.E. Terje Theodor Nervik, mimoriadny a splnomocnený

veľvyslanec Nórskeho kráľovstva v Slovenskej republike

J.E. Yurii Mushka, mimoriadny a splnomocnený

Veľvyslanec Ukrajiny v Slovenskej republike

Ingrid Brocková, štátna tajomníčka MZVEZ SR

Oleksandr Slobozhan, výkonný riaditeľ Asociácie ukrajinských miest

09:55 – 10:15 hod. Predstavenie projektu z pohľadu prijímateľa

Michal Kaliňák, ZMOS

10:15 – 11:00 hod. Predstavenie projektu z pohľadu partnerov

Yuliia Bandura, Asociácia ukrajinských miest (AUC)

Christian Larsen, Nórska asociácia miestnych a

regionálnych samospráv (KS)

Eduard Buraš, Združenie FEMAN

11:00 – 11:30 hod. 

Matej Štefánik, Program ENI Cezhraničná spolupráca Maďarsko  – Slovensko – Rumunsko - Ukrajina 2014 –2020

Peter Tomášek, Odbor rozvojovej spolupráce a humanitárnej pomoci, Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR

Boris Tonhauser a Bella Tskhelishvili, PLATFORMA miestnych a regionálnych samospráv pre medzinárodnú spoluprácu, Rada európskych obcí a regiónov (CEMR)

11:30 – 12:00 hod. Príklady dobrej praxe v cezhraničnej spolupráci

Daniela Galandová, primátorka Sniny

Ján Cundra, starosta Nižná Polianka

Nadežda Sirková, starostka Ubľa

12:00 – 12:15 hod. Záverečná diskusia

Michal Kaliňák, ZMOS

 

ZMOS ako prijímateľ bude spolupracovať s 3 projektovými partnermi - Asociáciou ukrajinských miest (AUC), Nórskou asociáciou miestnych a regionálnych samospráv (KS) a slovenskou mimovládnou organizáciou Združením FEMAN. Projekt potrvá do apríla 2023, jeho súčasťou bude 6 seminárov, 2 odborné konferencie, 2 okrúhle stoly, 2 podujatia venované spolupráci medzi slovenskými a ukrajinskými miestnymi samosprávami počas „Dní Ukrajiny“, stáže pre odborných zamestnancov z ukrajinských samospráv na Slovensku, publikovanie strategického materiálu a manuálov metodickej pomoci a pod.  

Autor: (Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.05.2017
Projektom FORSOC viac otvárame lesy pre verejnosť
Keďže lesy nepoznajú hranice, práve podpora rozvoja lesnej turistiky ako jedného z nástrojov na zlepšenie slovensko - ukrajinskej cezhraničnej spolupráce je predmetom projektu Lesy pre spoločnosť – lesy bez bariér (FORSOC).
viac
22.01.2021
Z programu cezhraničnej spolupráce smerujú na východ SR 3 milióny eur
Podpora kultúry, vedeckej spolupráce v oblasti životného prostredia či výstavba cyklotrás. Práve na takéto projekty budú smerovať 3 milióny eur cez Nástroj európskeho susedstva medzi Maďarskom, Slovenskom, Rumunskom a Ukrajinou (ENI CBC HU-SK-RO-UA).
viac
09.04.2021
ZMOS spustilo projekt podpory potenciálu slovensko-ukrajinského prihraničia
Projekt cezhraničnej spolupráce zameraný aj na dobré spravovanie vecí verejných by mal priniesť zintenzívnenie spoločných aktivít v regiónoch oboch štátov a zároveň poskytnúť možnosť podeliť sa o skúsenosti z decentralizácie, čerpania eurofondov i výkonu samosprávnych kompetencií.
viac
16.03.2024
Záverečná konferencia k projektu slovensko-ukrajinskej spolupráci
V pondelok doobeda 18. marca 2024 v hoteli Tatra v Bratislave sa koná záverečná konferencia k projektu slovensko-ukrajinskej spolupráci „Zdieľaním skúseností a partnerstvami spájame cezhraničné regióny“, na ktorú sú stále voľné kapacity.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %