Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
21.04.2021 02:30

ZMOS pomáha s riešením poštových služieb


Z-BOX Hrubá Borša. Snímka zdroj: (zasielkovna.sk).


Združenie miest a obcí Slovenska poskytlo samosprávam vzorový návrh uznesenia zastupiteľstva na prenájom doručovacích boxov. Mimoriadny úspech, spokojnosť obce aj obyvateľov Hrubej Borše sú príležitosťou pre ostatné samosprávy s podobným problémom.


ZMOS pred týždňom začal spolupracovať so Zásielkovňou. Cieľom je dopriať obyvateľom vidieka možnosť doručovania balíkov cez ich boxy. Nakoľko ide o pomoc s dostupnosťou konkrétneho typu poštovej služby, ktorá je nepochybne službou vo verejnom záujme, chceme, aby proces ich umiestnenia bol v súlade s legislatívou a zároveň, aby samosprávy, ktoré prejavia záujem o takúto službu nemali žiadne problémy či komplikácie.

So spomínaným boxom má už priame skúsenosti obec Hrubá Borša, ktorej starosta Ján Klačko konštatuje: „Ako starosta obce chcem zlepšovať to, čo vnímajú naši občania ako potrebné. Žijeme v dobe, kedy sú poštové služby nevyhnutné, ale v obciach ako sme my, teda v Hrubej Borši, sú práve limitované. Som preto rád, že spoločne so Zásielkovňou prinášame občanom vyšší komfort poštových služieb pri doručení zásielok, dostupný 24/7, vo forme samoobslužných boxov tzv. Z-BOX. Vďaka spoločnému rozhodnutiu, sme ako obec prispeli k väčšej spokojnosti našich občanov.“

Združenie miest a obcí Slovenska veľmi citlivo vníma nedostupnosť mnohých služieb na vidieku. V prípade poštových služieb sme sa preto rozhodli vstúpiť do spolupráce so slovenskou spoločnosťou, ktorá je na našom trhu úspešne etablovaná. Spoločnými silami dokážeme zvýšiť dostupnosť verejnej služby a komfort ľudí, ktorí žijú, prípadne trávia svoj čas na vidieku a v menších mestách. Dnešná doba ukazuje obrovskú potrebu spolupráce medzi verejným a súkromným sektorom s dôrazom na dostupnosť, kvalitu a rozsah verejných služieb. Práve preto aj v tejto spolupráci vidíme všeobecne prospešný účel.

Zásielkovňa spolu so ZMOS vytvára najskôr priestor pre samosprávy s počtom obyvateľov od 1500 – 5000, kde by sme mohli v priebehu tohto roka pomôcť v doručovateľských službách zavádzaním samoobslužných boxov. Počas tohto roka by mohlo byť nainštalovaných, a slúžiť obyvateľom 509 výdajných boxov v obciach. V ďalších krokoch pôjdeme to tejto služby postupne pre ostatné samosprávy na vidieku.

Najnovšia generácia výdajných boxov je bezdotyková, ovláda sa „smartfónom“ - mobilným telefónom a navyše je aj ekologická. Na svoju prevádzku využíva slnečnú energiu. Sú určené totiž primárne do exteriéru, aby mohli byť dobíjané solárnymi panelmi a boli dostupné 24/7. V prípade potreby je možné ich umiestniť aj v interiéri s pripojením na elektrickú prípojku. „Cítime záujem obyvateľov menších miest, ale aj dedín po doručovaní iným spôsobom ako pri doručení zásielok ako domov. Rozhodli sme sa preto na Slovensku priniesť inovatívne riešenie Z-Box,“ konštatuje Alexander Jančo, Chief Executive Officer Zásielkovne a dopĺňa: „Ľudia totiž začali nakupovať viac online avšak v týchto obciach mali ľudia obmedzené možnosti. Buď si nechali zásielku poslať na adresu, ktorá je drahšou alternatívou alebo na naše výdajné miesta v okresnom meste. V opačnom prípade museli ich kroky smerovať na poštu, ktorá disponuje obmedzenou otváracou dobou.”

 

Autor: (Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.11.2020
NKÚ sa zameral na sociálnu oblasť
Národná autorita pre oblasť externej kontroly sa aj v tomto roku zamerala na sociálnu oblasť. Záujemcovia o opatrovateľskú službu sú na Slovensku odkázaní na samosprávy a nie vždy od nich adekvátnu a kvalitnú službu aj dostanú. Potvrdzujú to závery kontroly NKÚ SR.
viac
14.04.2021
ZMOS sa dohodol so Zásielkovňou o doručovaní balíkov na vidieku
Združenie miest a obcí Slovenska má ďalšieho partnera. Začína spoluprácu so spoločnosťou Zásielkovňa. Spolupráca bude v umiestňovaní výdajných boxov, ktoré plánuje Zásielkovňa spolu s podporou ZMOS hromadne inštalovať nielen na vidieku, ale aj v menších mestách naprieč Slovenskom.
viac
08.06.2021
ZMOS predstavilo spoluprácu obcí v zdravotníctve a sociálnych službách
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) predstavilo v utorok v kysuckej Ochodnici príklady dobrej praxe v medziobecnej spolupráci v zdravotníctve a sociálnych službách.
viac
26.07.2021
VÚB banka a ZMOS vstúpili do šiesteho roku spolupráce
VÚB banka a Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) opäť podpísali Zmluvu o spolupráci a partnerstve a potvrdili tak túto výnimočnú kooperáciu už šiesty rok po sebe.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %