Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
02.02.2024 08:00

ZMOS považuje početné nakupovanie defibrilátorov za mrhanie financiami


Snímka zo štvrtkového tlačového brífingu ZMOS. (Zdroj: ZMOS)


Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) chce zrušiť zákonnú povinnosť pre obce a mestá mať defibrilátory na určitý počet obyvateľov. Ich početné nakupovanie považuje za mrhanie financiami. Problémové je podľa neho aj používanie a zodpovednosť za tieto prístroje.


Na štvrtkovom brífingu na to poukázali predseda ZMOS a primátor Partizánskeho Jozef Božik a primátor mesta Martin Ján Danko.

Jozef Božik priblížil, že právna úprava, ktorá v tomto roku prichádza do platnosti, ukladá obciam a mestám nad 500 obyvateľov povinnosť mať verejne dostupný defibrilátor a ďalší na každých 5000 obyvateľov. 

„Aby mestá nakupovali desiatky defibrilátorov, ktoré budú niekde umiestnené a nebudú sa používať, považujeme za zbytočné mrhanie finančnými prostriedkami," dodal šéf ZMOS-u. Poukázal, že pre obce to znamená ďalšiu povinnosť a ďalšie potrebné financie.

Vláda má podľa neho záujem so združením rokovať, chcú preto využiť priestor, aby sa zákon zrušil a bol na dobrovoľnej báze. Priblížil, že viacerí starostovia a primátori majú defibrilátory nakúpené a aj ich reálne využívajú.

Zákon podľa primátora Martina Jána Danka nereflektuje profesionalitu občanov a schopnosť poskytnúť takúto starostlivosť. „Na druhej strane nie je v zákone zabezpečené financovanie. Ďalšia problematická časť je, že chýba zodpovednosť konkrétnej obce a mesta, ale aj konkrétneho občana, ktorý sa rozhodne použiť techniku," ozrejmil Ján Danko. Myšlienka je to podľa neho dobrá, ale je potrebné prehodnotiť početnosť a pripravenosť občanov na použitie prístroja.

„Defibrilátor, ktorý je niekde umiestnený, je síce verejne dostupný, ale veľmi ťažko sa používa. Je takisto veľmi ťažké nájsť ľudí, ktorí by za to boli zodpovední," uviedol Jozef Božik. Podotkol, že niektoré obce to robia prostredníctvom dobrovoľných hasičov, mestá to realizujú predovšetkým cez mestské polície.

Povinnosť umiestniť a zabezpečiť funkčnosť verejne prístupného automatického externého defibrilátora obciam nad 500 obyvateľov minulý rok schválil parlament a odobrila ju aj prezidentka Zuzana Čaputová. Autori novely skonštatovali, že verejných defibrilátorov je na Slovensku málo. Poukázali, že najbližšie dostupný defibrilátor zvyšuje šancu na prežitie ešte pred príchodom záchrannej služby.

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.11.2017
Fiškálna decentralizácia nie je prekážkou pri budovaní sociálneho štátu
„Naplnenie princípov fiškálnej decentralizácie, ktorá bola pokračovaním procesu decentralizácie verejnej správy, nepovažujeme za prekážkou pri budovaní sociálneho štátu, naopak v mnohých oblastiach tomuto procesu pomáha,“ myslí si podpredseda ZMOS Jozef Turčány.
viac
11.04.2020
B. Tréger: Regionálne školstvo potrebuje rýchle zmeny a pomoc
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger požiadal ministra školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky o urýchlené rokovanie. Navrhovanými témami sú financie a zmeny viacerých školských zákonov.
viac
19.08.2020
Čo je za odmietnutím odložiť triedenie kuchynských bioodpadov?
Na zavedenie zberu kuchynského bioodpadu ostávajú samosprávam štyri mesiace. Okrem iných nie v Bratislave a v Košiciach, v ktorých ho budú naďalej - ako súčasť zmiešaného komunálneho odpadu - energeticky zhodnocovať ešte dva roky v mestských spaľovniach.
viac
21.10.2020
Do škôl už nastúpili podporné tímy psychológov a asistentov
Do materských, základných a stredných škôl už nastúpili podporné tímy – asistenti učiteľa, pedagogickí asistenti, školskí psychológovia, sociálni psychológovia a školskí sociálni pedagógovia vďaka národnému projektu Pomáhajúce profesie v edukácii detí a žiakov II.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %