Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
04.01.2022 01:30

ZMOS prichádza s enviroakadémiou


Ilustračná snímka.


Združenie miest a obcí Slovenska prichádza s enviroakadémiou. Cieľom tejto agendy bude pokrytie kľúčových aspektov životného prostredia z hľadiska miestnej územnej samosprávy.


ZMOS tak bude klásť mimoriadnu pozornosť odbornému vzdelávaniu zamestnancov miest a obcí a zvyšovaniu ich environmentálneho povedomia. Tiež sa budú pripravované aktivity orientovať na posilnenie spolupráce združenia so zainteresovanými skupinami, ako aj exkurzie zamerané na prezentáciu príkladov dobrej praxe. V týchto aktivitách budú pomáhať mnohí odborníci z jednotlivých oblastí ako je odpadové hospodárstvo, cirkulárna ekonomika, vodné hospodárstvo, predchádzanie a zmierňovanie nepriaznivých dôsledkov zmeny klímy, ale aj zlepšenie kvality ovzdušia, udržateľnosť budov, energetická efektívnosť a redukcia CO2, plynová mobilita a zeleň. V týchto aktivitách bude využívať aj poznatky z miest a obcí Európskej únie, hlavne však s dôrazom na skúsenosti miest a obcí z krajín V4. V rámci enviroakadémie nebudú chýbať ani osvedčené smart riešenia, ktoré už priniesli preukázateľné benefity.              

ZMOS touto agendou reaguje na doterajšie skúsenosti, aplikačnú prax, nové trendy, ale aj efektívne opatrenia v rámci širokej environmentálnej agendy. Mnohými témami a aktivitami bude pritom reflektovať aj na špecifiká vidieka, či veľkých miest, pretože v prostredí samospráv pretrvávajú mnohé rozdiely, ktoré ich limitujú v optimálnom nastavovaní jednotlivých riešení.

Autor: (Michal KALIŇÁK, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.03.2021
Problematika odpadov dominuje v každej samospráve
Ako nastaviť logistiku na zber kuchynských odpadov? Ktoré samosprávy ponúkajú inšpiráciu pre ostatné? V čom máme spoločné problémy so samosprávami v Čechách? Aj na tieto otázky zazneli na piatkovom workshope, ktorý organizoval ZMOS, konkrétne odpovede.
viac
12.07.2021
ZMOS skúma dostupnosť sociálnych a zdravotníckych služieb v obciach a mestách
Združenie miest a obcí Slovenska realizuje prieskum, v ktorom sa sústredilo na kľúčové aspekty sociálnych a zdravotníckych služieb v samosprávach.
viac
14.10.2021
Druhý ročník projektu ELoGE Slovensko
Registrácia samospráv na získanie Európskej značky excelentnosti dobrej správy vecí verejných pre rok 2021 spustená.
viac
19.05.2022
ZMOS vstupuje do štrajkovej pohotovosti, vyzvalo k tomu i členské mestá a obce
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) vstupuje vo štvrtok (19. 5.) do štrajkovej pohotovosti. K takémuto kroku vyzvalo svoje členské mestá a obce. Reaguje tak na návrhy z dielne rezortu financií, ale aj dlhodobý prístup štátu voči samosprávam.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %