Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
20.10.2015 11:00

ZMOS pripravilo pre samosprávy nové publikácie. Dostupné budú online


Odborné publikácie si budú môcť záujemcovia stiahnuť v elektronickej forme. (Foto: Pixabay)


Metodické publikácie budú postupne zverejňované na Virtuálnej akadémii ZMOS na web stránke združenia. Prístup k nim bude mať každá samospráva, ktorá je členom ZMOS.


Združenie miest a obcí v priebehu leta spracovalo takmer tri desiatky odborných publikácií – metodických materiálov, ktoré sa venujú rôznym oblastiam činnosti miestnej územnej samosprávy. Sú vhodným návodom pre prácu volených predstaviteľov, ako aj odborných zamestnancov miest a obcí. Publikácie, ktoré sú podpornými odbornými materiálmi, mapujú pomerne širokú oblasť, týkajúcu sa majetku a financovania obcí vrátane hospodárenia a kontroly.

Samostatný blok predstavuje šestnásť publikácií pre oblasť kompetencií a služieb, kam patrí problematika verejného obstarávania, životné prostredie, regionálny rozvoj, sociálne veci, školstvo, mládež a kultúra, ale aj všeobecná vnútorná správa, civilná ochrana a pod. Napokon tretia tematická oblasť pokrýva etiku voleného predstaviteľa, vzťahy k verejnosti a médiám, ale aj európsky rozmer samosprávy či využívanie informačných sústav a e-Governmentu.

Dostupné budú online

Takmer tri desiatky publikácií budú postupne zverejňované na Virtuálnej akadémii ZMOS na web stránke združenia. Informácie o novom katalógu metodických materiálov nájdete na web stránke Združenia miest a obcí Slovenska. Prístup k nim má každá samospráva, ktorá je členom ZMOS. Dnes je tento počet na úrovni takmer 95 % všetkých miest, obcí a mestských častí Bratislavy a Košíc.

Publikácie sú spracované v elektronickej forme, čo voleným predstaviteľom samospráv i zamestnancom mestských a obecných úradoch uľahčí prácu s textami a komfortné čítanie a kancelárii ZMOS postupnú aktualizáciu údajov a informácií, špeciálne vo väzbe na novelizáciu právnych predpisov a legislatívne zmeny. Táto aktivita je súčasťou Národného projektu ZMOS: Budovanie kapacít na úrovni miestnej územnej samosprávy, ktorý je financovaný zo zdrojov Európskeho sociálneho fondu, štátneho rozpočtu a vlastných zdrojov združenia.

Autor: ZMOS (Michal Kaliňák)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.04.2024
MAS Zlatá cesta pomohla získať podporu z eurofondov desiatkam projektov
Miestna akčná skupina (MAS) Zlatá cesta so sídlom v Prenčove neďaleko Banskej Štiavnice pomáha čerpať zdroje z Európskej únie už od roku 2010 verejnému aj neverejnému sektoru v okresoch Banská Štiavnica a Krupina.
viac
20.04.2024
Bratislava opäť symbolicky otvorila svoje brány, konajú sa mestské dni
Hlavné mesto opäť symbolicky otvára svoje brány obyvateľom i návštevníkom, víkend (20. - 21. 4.) patrí tradičným Bratislavským mestským dňom.
viac
20.04.2024
Rokovanie Komory obcí ZMOS bolo aj o centrách zdieľaných služieb
V dňoch 16. a 17. apríla 2024 zvolala do Zvolena rokovanie Komory obcí predsedníčka komory Božena Kováčová. Rokovanie otvorila podpredsedníčka Komory obcí Martina Kubišová.
viac
20.04.2024
Detský čin roka hľadá deti, ktoré pomáhajú blízkym, kamarátom či cudzím ľuďom
Občianske združenie Detský čin roka otvorilo výzvu a hľadá deti, ktoré pomáhajú svojim blízkym, kamarátom či cudzím ľuďom a sú citlivé k prírode i zvieratám.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %