Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
04.05.2022 04:15

ZMOS pripravuje mimoriadny snem


ZMOS.


Rada Združenia miest a obcí Slovenska na svojom rokovaní, ktoré sa uskutočnilo v druhej polovici apríla schválila organizovanie mimoriadneho snemu. Je reakciou na dlhodobý vývoj, ignorovanie dialógu a problémy, na ktoré ZMOS dlhodobo poukazoval, avšak ich neriešenie znásobilo ďalšie problémy.


Po proteste mimoriadny snem

Rada Združenia miest a obcí Slovenska na základe vyhodnotenia prístupu vlády Slovenskej republiky k požiadavkám vzneseným 2. februára 2022 na protestnom zhromaždení predstaviteľov 61. regionálnych Združení miest a obcí, v súvislosti s tým, že ZMOS:

- už viac ako pred rokom apeloval na potrebu riešení cien stavebných materiálov,

- dlhodobo žiada adekvátne dofinancovanie prenesného výkonu štátnej správy,

- od októbra minulého roka upozorňoval na problémy s nárastom cien energií,

- od vlaňajšieho decembra avizoval výrazne problémy miest a obcí kvôli dopadom legislatívy vo vzťahu k financovaniu neverejných zariadení sociálnych služieb a dofinancovaniu neverejných škôl a školských zariadení,

- a pokračovaním v porušovaní Európskej charty miestnej samosprávy považuje mimoriadny snem a schválenie konkrétnych postojov vo vzťahu k vláde za zásadné stanovisko, ktorého snahou je zamedziť destabilizácii miestnej územnej samosprávy.

Jediné možné východisko

Združenie miest a obcí Slovenska vo svojej viac ako 30 ročnej histórii malo iba jeden krát mimoriadny snem. Bolo to 24. októbra 2011, kedy jedným zo záverom bolo odmietnutie zavedenia tzv. daňového mixu. Aj s odstupom rokov sa toto ukazuje ako mimoriadne úspešné, keďže samosprávy by v tomto období zavedením navrhovaného daňového mixu prišli o približne 800 miliónov eur ročne.

Združenie miest a obcí Slovenska považuje zvolanie mimoriadneho snemu za jediné možné východisko v situácii, ktorá je dlhodobo neudržateľná a v dobe, kedy sa dialóg obmedzuje na oznámenia rozhodnutí z médií, v ktorých neraz dominujú negatívne dopady na mestá a obce.

Mimoriadny snem Združenia miest a obcí Slovenska sa uskutoční 18. mája 2022 v priestoroch hotela Senec v Senci. Delegátmi snemu bude dvojnásobný počet členov Rady Združenia miest a obcí Slovenska. ZMOS pritom bude organizovať aj riadny snem, ktorý sa uskutoční začiatkom septembra 2022.

 

Autor: (Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.09.2021
ZMOS sa pripravuje na rokovanie 31. snemu
Združenie miest a obcí Slovenska sa pripravuje na svoje najdôležitejšie podujatie roka. V dňoch 8. a 9. septembra 2021 sa uskutoční v poradí 31. snem. Bude zároveň oslavou 30 rokov Združenia miest a obcí Slovenska a troch dekád miestnej územnej samosprávy od jej znovuobnovenia v roku 1990.
viac
25.04.2022
Komuniké z 13. zasadnutia Rady ZMOS
V dňoch 21. a 22. apríla 2022 sa v priestoroch hotela Senec v Senci uskutočnilo v poradí 13. zasadnutie Rady Združenia miest a obcí Slovenska. Rokovania sa zúčastnila aj hlavná školská inšpektorka a analytici z viacerých spoločností.
viac
19.05.2022
ZMOS vstupuje do štrajkovej pohotovosti, vyzvalo k tomu i členské mestá a obce
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) vstupuje vo štvrtok (19. 5.) do štrajkovej pohotovosti. K takémuto kroku vyzvalo svoje členské mestá a obce. Reaguje tak na návrhy z dielne rezortu financií, ale aj dlhodobý prístup štátu voči samosprávam.
viac
20.09.2023
Na mimoriadnom sneme ZMOS v Žiline schválili novelu stanov a rozšírenie priorít
Novelu stanov a rozšírenie priorít Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) schválili v stredu dve stovky delegátov na mimoriadnom sneme v Žiline. Na tlačovej konferencii po rokovaní snemu o tom informoval predseda ZMOS Jozef Božik.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %