Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
08.09.2017 10:03

ZMOS pripravuje semináre k príprave rozpočtov


Ilustračná koláž.


Rozpočet každej samosprávy je jej základným ekonomickým zákonom a zároveň neoddeliteľnou súčasťou rozpočtu celej verejnej správy.


„Tvorba rozpočtov územnej samosprávy je proces, ktorý najviac vnímame do schválenia v zastupiteľstve. Pritom je potrebné dodržiavať mnohé legislatívne postupy nielen v procese schvaľovania rozpočtu, ale aj jeho plnenia a vyhodnocovania. Spolu s Ministerstvom financií Slovenskej republiky sme spojili sily a pripravili sériu odborných seminárov, ktorých cieľom je ozrejmiť si tieto postupy. A okrem toho viac pochopiť význam ich hodnotenia nielen zo strany volených zástupcov na miestnej úrovni, ale aj strážcov verejných rozpočtov na národnej úrovni,“ hovorí výkonný podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Turčány.

Pripravované semináre sa uskutočnia v priebehu septembra v šiestich krajských mestách a budú zamerané na zvýšenie predvídateľnosti očakávaného výsledku rozpočtového hospodárenia miest a obcí ku koncu rozpočtového roka v rámci monitoringu vývoja rozpočtu verejnej správy s dôrazom na očakávanú skutočnosť k 31. decembru 2017. Semináre budú tiež upozorňovať na problematiku vykazovania dlhu obce vo vzťahu k pokute za prekročenie dlhu podľa ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti. Výkonný podpredseda ZMOS Jozef Turčány očakáva zo strany miest a obcí záujem o túto problematiku, pričom zdôrazňuje: „Som presvedčený, že starostovia, primátori a samosprávni ekonómovia získajú dostatok informácií, ktoré im uľahčia prácu na rozpočte a pritom budú koncipovať základný ekonomický nástroj svojich samospráv na požadovanej kvalitatívnej úrovni.“

Združenie miest a obcí Slovenska oslovilo členské samosprávy s ponukou týchto seminárov, na ktorých je účasť hostí bezplatná. Ich miesta, termíny a možnosti prihlásenia sú uverejnené aj na webovej stránke ZMOS.

Semináre sú súčasťou vzdelávacích aktivít v rámci Národného projektu Centrum sociálneho dialógu II., v ktorom je Združenie miest a obcí Slovenska spolu s KOZ SR, AZZZ SR a RÚZ partnerom. Prijímateľom projektu je Implementačná agentúra Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky.   

Miesto a termín seminára

11. 9. 2017 KOŠICE (Košický kraj) počet miest 130 / zasadacia miestnosť Magistrátu mesta Košice

12. 9. 2017 PREŠOV (Prešovský kraj) počet miest 100 / zasadačka Mestského úradu Prešov

13. 9. 2017 ŽILINA (Žilinský a Trenčiansky kraj) počet miest 130 / kongresová sála, ŽSK Žilina

25. 9. 2017 BANSKÁ BYSTRICA (Banskobystrický kraj) počet miest 230 / veľká zasadačka, Okresný úrad v Banskej Bystrici

27. 9. 2017 NITRA (Nitriansky a Trnavský kraj) počet miest 350 / zasadacia miestnosť Mestského úradu v Nitre

28. 9. 2017 BRATISLAVA (Bratislavský kraj) počet miest 150 / kongresová sála, hotel Sorea Regia v Bratislave.

Autor: Michal KALIŇÁK, hovorca ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.05.2020
Rozpočet je nástroj riadenia miest a obcí
Združenie miest a obcí Slovenska sa v nedávnom prieskume sústredilo na vnímanie rozpočtov komunálu. Z prieskumu okrem iného vyplýva, že rozpočet mesta či obce nie je iba základný ekonomický zákon každej samosprávy. Pre veľkú skupinu starostov a primátorov predstavuje aj nástroj finančného riadenia.
viac
30.11.2020
Znižovanie výdavkov obcí na energetiku
Rozhovor s generálnym riaditeľom Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA) Petrom Blaškovitšom.
viac
19.04.2021
ZMOS skúma problematiku stavebnej agendy
Združenie miest a obcí Slovenska dnes začalo reprezentatívny prieskum zameraný na problematiku stavebnej agendy v samosprávach, ktorá je vo výraznej miere formovaná stavebným zákonom.
viac
10.10.2023
ZMOS na rokovaní tripartity jednoznačne odmietol navrhovaný rozpočet
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) jednoznačne odmieta navrhovaný návrh rozpočtu verejnej správy na roky 2024 až 2026. Po mimoriadnom plenárnom zasadnutí Hospodárskej a sociálnej rady Slovenskej republiky to uviedol predseda ZMOS Jozef Božik.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %