Piatok 17.05.2024
Dnes má meniny 
Gizela
°C
02.02.2022 12:35

ZMOS protestuje v Bratislave proti nezáujmu vlády i prijímanej legislatíve


Na snímke účastníci protestného zhromaždenia samospráv, na ktorom predstavitelia Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) predstavili konkrétne požiadavky miest a obcí vo vzťahu k vláde a parlamentu 2. februára 2022 v Bratislave. Snímka zdroj: (tasr).


Na neadekvátnu komunikáciu štátnej exekutívy a chýbajúce odpovede na požiadavky miest a obcí upozorňuje Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) stredajším protestom pred Úradom vlády SR na Námestí slobody v Bratislave.


Samosprávy zároveň požadujú stiahnuť, respektíve zrušiť legislatívu, ktorá podľa nich ohrozuje fungovanie samospráv a zhoršuje život ich obyvateľov.

Zástupcovia miest a obcí konkrétne poukazujú najmä na nový stavebný zákon, ktorý je pre nich neprijateľný z viacerých dôvodov. Zvýrazňujú predovšetkým to, že okliešťuje kompetencie samospráv, ale výrazne znižuje aj právne možnosti občanov ako účastníkov stavebného konania. ZMOS odmieta tiež aktualizované financovania neverejných škôl a školských zariadení, žiadajú tiež o zmenu spôsobu financovania sociálnych služieb. "Na základe našich vlastných skúseností otvorene konštatujeme, že legislatívny postup je neraz v nesúlade s legislatívnymi pravidlami a sociálny dialóg je sprevádzaný ľahkovážnym prístupom zo strany kompetentných," kritizoval postup prijímania novej legislatívy bez ohľadu na dosah, ktorý bude mať pre samosprávy, predseda ZMOS-u a primátor Liptovského Hrádku Branislav Tréger.

Zdôraznil zároveň, že akcia nie je namierená proti politikom, ale za riešenia a predstavitelia samospráv chcú ňou apelovať na nevyhnutnú komunikáciu medzi vedením štátu a samosprávami. "Chceme ponúknuť riešenia a potrebujeme, aby nás vláda pri tom akceptovala, lebo z aplikačnej praxe presne vieme, čo je potrebné do zákonov dostať," upozornil Tréger.

Protest prišli podporiť zástupcovia vyše 60 regionálnych združení ZMOS-u. "Tento formát sme zvolili preto, aby sme upozornili na to, že sa legislatívne zmeny negatívne dotknú každej samosprávy na Slovensku," vysvetlil hovorca ZMOS-u Michal Kaliňák.

Zúčastnení zástupcovia samospráv deklarovali, že ich snahou je prispieť k riešeniu problémov a presadeniu oprávnených požiadaviek miest a obcí. Zároveň varovali, že ak zo strany v prístupe vlády a parlamentu nepríde ku konkrétnym zmenám, v ďalšom kroku sú pripravení sa k verejnému protestu pripojiť i zástupcovia samotných členských miest a obcí. "Tvoria 96 percent slovenských územných samospráv," pripomenuli zástupcovia.      K avizovanému protestu ZMOS-u sa nepripojila druhá strešná samosprávna organizácia, Únia miest Slovenska (ÚMS). V aktuálnej situácii totiž nepovažujú takýto postup za vhodný a ani rozumný.

ZMOS, naopak, tvrdí, že aj napriek zložitej epidemiologickej situácii je to z dôvodu dlhodobej neprínosnej komunikácie jediná možnosť, ako vstúpiť do procesov prijímania zákonov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.11.2021
Parlament vytvára zo samospráv bezmocného sponzora
Združenie miest a obcí Slovenska principiálne odmieta parlamentnom schválenú poslaneckú novelu zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve. Samosprávam odoberie milióny eur, pričom schvaľovanie sprevádzalo ukážkové porušenie legislatívneho procesu.
viac
17.08.2022
Samosprávy žiadali na proteste, aby im vláda podala záchranné koleso
Ako odznelo, mestá a obce BBSK odmietajú nestabilitu, chaos a odpútavanie pozornosti od riešenia ich problémov. Podľa nich štát svojimi opatreniami porušuje rozpočtové pravidlá samospráv, nerešpektuje kompetencie zastupiteľstiev.
viac
25.01.2023
Samosprávy na protest koncom januára vypnú verejné osvetlenie
Samosprávy 30. januára večer vypnú na polhodinu verejné osvetlenie. Vyjadriť tak chcú nespokojnosť s tým, že vláda nerieši ich otázky.
viac
23.02.2023
Drancovanie samospráv sa musí skončiť
Predstavitelia Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) požiadali predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára, aby parlament do predčasných volieb neprijímal zákony, ktoré poškodzujú samosprávy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %