Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
11.06.2024 12:10

ZMOS rokoval s Aqua4um o úspore v nakladaní s odpadovými vodami


Ilustračná snímka z rokovania (Zdroj: ZMOS)


Predseda ZMOS Jozef Božik včera (10. júna) rokoval s konateľom spoločnosti Aqua4um, s.r.o. Tomášom Matulíkom o inovatívnych riešeniach v oblasti vodárenstva a kanalizácie.


Združenie miest a obcí Slovenska vytvára platformu na spoluprácu, ktorá bude viesť k znižovaniu nákladov a efektívnej a kvalitnej verejnej službe na miestnej úrovni a preto rokovalo so spoločnosťou Aqua4um o samočistiacich čerpacích staniciach odpadových vôd.

 Spoločnosť prináša inovatívne riešenie pre prevádzkovateľov čerpacích staníc odpadových vôd, či už vodárenské spoločnosti, obce alebo tretie strany. „Cieľom je šetriť náklady samosprávam, a práve toto riešenie z dlhodobého hľadiska prináša úspory z rozsahu v odvetví prevádzkovania verejných kanalizácii,“ uviedol predseda ZMOS Jozef Božik počas rokovania.

Podľa konateľa spoločnosti Tomáša Matulíka sa znižovanie nákladov nezaobíde bez inovácií. Na porazenie dnešného trendu prudko rastúcich cien a nákladov, ktorý sa nevyhol ani odvetviu prevádzkovania verejných kanalizácií, sú potrebné inovačné riešenia, akým je aj zariadenie Pump Protector®, ktorého inštalácie už dnes vykazujú v prevádzkovej praxi minimálne 80% úsporu nákladov na chod čerpacích staníc odpadových vôd.

Najkritickejší problém v činnosti čerpacích staníc odpadových vôd, je akumulácia a vytváranie zhlukov tuhého odpadu (vlhčené utierky, handry, malé časti tkanín a rôzne hygienické potreby), ktoré dokážu v krátkom čase upchať a znefunkčniť čerpadlá v čerpacích staniciach odpadových vôd. Následné mechanické odstraňovanie týchto zhlukov pomocou ľudskej pracovnej sily, vytvára nielen funkčné výpadky čerpacích staníc, ale predovšetkým aj najväčšiu záťaž v ich prevádzkových nákladoch. Inovatívne riešenie spoločnosti celý proces čistenia a odstraňovania zhlukov tuhého odpadu automatizuje a posúva tak technologickú úroveň čerpacích staníc do kategórie bezobslužných samočistiacich prevádzok.

Pokračovaním aktivít medzi ZMOS a Aqua4um bude spolupráca na inovatívnych riešeniach v oblasti odpadových vôd a uzatvorenie memoranda o vzájomnej spolupráci.

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.09.2017
V Tatrách začalo dvojdňové rokovanie Rady ZMOS
Rokovanie bude prebiehať 21. a 22. septembra v Kongresovej sále hotela Patria v Štrbskom Plese k témam, ktoré sa v rôznych oblastiach dotýkajú činnosti miest a obcí.
viac
14.10.2018
Rada ZMOS prijala zásadný postoj k aplikácii zákona o sociálnych službách
Združenie miest a obcí Slovenska sa na ostatnom rokovaní Rady ZMOS venovalo aj aplikačnej praxi zákona o sociálnych službách v podmienkach miest a obcí.
viac
01.07.2020
Rada ZMOS rokovala s ministrom Eduardom Hegerom
V poradí 9. rokovanie Rady ZMOS rozhodlo o októbrovom rokovaní 31. snemu ZMOS. Venovalo sa aj aktuálnej situácii a členovia Rady ZMOS tiež diskutovali s ministrom financií SR Eduardom Hegerom.
viac
06.08.2020
Komuniké z 5. zasadnutia Predsedníctva ZMOS
V poradí 5. zasadnutie Predsedníctva Združenia miest a obcí Slovenska sa venovalo hlavne problematike odpadového hospodárstva a Envirofondu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %