Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
02.12.2021 03:20

ZMOS rokoval s rezortom hospodárstva o novele zákona o miestnych daniach


Na snímke predseda ZMOS a primátor Liptovského Hrádku Branislav Tréger. Snímka zdroj: (ZMOS).


Rozporové konanie k novele zákona o miestnych daniach a o miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady medzi Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Ministerstvom hospodárstva SR sa uskutočnilo online formou v utorok 30. novembra 2021.


ZMOS na konaní zastupoval jeho predseda a primátor Liptovského Hrádku Branislav Tréger a Ladislav Adamovič, odborný expert ZMOS pre ekonomiku a rozpočet. Za rezort hospodárstva sa rozporového konania zúčastnili jeho štátny tajomník Ján Oravec a Petra Satinová, vedúca odboru zlepšovania podnikateľského prostredia.

ZMOS v rámci rozporového konania namietal návrh, podľa ktorého bude mať daňovník právo predložiť vlastný znalecký posudok so znalcom určenou hodnotou stavebného pozemku, čo bude mať podľa názoru ZMOS negatívny dopad na rozpočet miest a obcí, nakoľko hodnota stavebného pozemku určená znaleckým posudkom môže byť nižšia, než ako stanovuje zákon o miestnych daniach.

„Navrhovali sme, aby bol v prípade potreby aj zo strany obce spravený kontra znalecký posudok, aby existovala protiváha k možným špekuláciám zo strany daňovníkov,“ ozrejmil predseda ZMOS Branislav Tréger.

Návrh tiež zjednocuje princíp určenia rozpätia medzi najnižšou a najvyššou sadzbou dane z pozemkov ustanovenou obcou vo VZN na všetky skupiny pozemkov (nielen na vybrané, ako je tomu doteraz) - teda od ornej pôdy po stavby, pričom doteraz orná pôda do tejto skupiny pozemkov zahrnutá nebola. Najvyššia sadzba dane z pozemkov môže byť podľa návrhu päťnásobkom najnižšej sadzby zo všetkých druhov pozemkov. 

„Tu vidíme najväčší problém v tom, že obce a mestá by mohli zaznamenať výpadok na dani z pozemkov. Ten by si najpravdepodobnejšie kompenzovali tým, že by sa mohli väčšou sadzbou zdaniť napríklad ornú pôdu, čo by nepríjemne zasiahlo poľnohospodárov, ktorých od tohto chceme uchrániť. Najzraniteľnejšou skupinou obcí by boli tie najmenšie, ktoré pocítia akýkoľvek výpadok na dani z nehnuteľnosti,“ doplnil predseda ZMOS Branislav Tréger.

Autor: (ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.10.2020
Opäť je možné elektronické rokovanie zastupiteľstiev
Združenie miest a obcí Slovenska koncom marca predložilo návrh novely zákona o obecnom zriadení na rozšírenie možností rokovania zastupiteľstiev.
viac
06.11.2020
Úprava odpadov pred skládkovaním sa od januára nespustí
Upravovanie zvyškového zmesového odpadu pred skládkovaním v praxi, ktoré sa malo podľa novely zákona o odpadoch spustiť od januára 2021, nebude skutočnosťou skôr ako niekedy v roku 2022.
viac
11.08.2021
Malé obce sponzorujú nečinnosť štátu
Združenie miest a obcí Slovenska je znepokojené situáciou, ktorá spôsobuje to, že samosprávy musia vynakladať vlastné financie na odstraňovanie čiernych skládok na pozemkoch v správe, alebo majetku štátu.
viac
04.11.2021
ZMOS analyzuje miestne dane a poplatky
Združenie miest a obcí Slovenska spracováva ďalšiu, pre samosprávu mimoriadne užitočnú analýzu. Pripravovaná analýza sa sústredí na miestne dane a poplatky ako nástroj na skvalitnenie života obyvateľov miest a obcí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %