Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
17.01.2020 11:20

ZMOS si posvietil na verejne osvetlenie


Ilustračná snímka (tasr)


Združenie miest a obcí Slovenska na prelome rokov skúmalo problematiku verejného osvetlenia v mestách a obciach. V prieskume odpovedalo 518 primátorov a starostov reprezentujúcich všetky veľkostné kategórie obcí.


Podľa primátorov a starostov je verejné osvetlenie, ktorým sú osvetlené verejné priestory samozrejmosťou v  99,6% samospráv. Respondenti zároveň uviedli, že 97,5% verejných priestorov je vybavených funkčným verejným osvetlením.

Na otázku: „Je Vaša obec, prípadne mesto dostatočne osvetlené?“ celkovo 79,6% primátorov a starostov odpovedalo „áno“. Nedostatočné osvetlenie má podľa nich 14,8% samospráv a nevedelo sa vyjadriť 5,6% respondentov.

Spokojnosť s technickým stavom verejného osvetlenia konštatovalo 46,5% respondentov. Podľa 4,1% je potrebná rekonštrukcia, ktorú aj realizujú. Ďalších 8,4% starostov a primátorov v prieskume avizovalo, že plánujú jeho konštrukciu. Celkovo 30,3% uviedlo, že rekonštrukcia verejného osvetlenia je potrebná, ale nemajú dostatočné finančné prostriedky. Iné hodnotenie technického stavu vyjadrilo 8,4% opýtaných, a k otázke sa nevedelo vyjadriť 2,3% primátorov a starostov zaradených do prieskumu.

Finančne náročná služba

V prieskume nás tiež zaujímalo, do akej miery vnímajú štatutárni predstavitelia miest a obcí prevádzku verejného osvetlenia ako službu z pohľadu finančnej náročnosti.

Podľa 25,2% dotazovaných je prevádzka verejného osvetlenia finančne veľmi náročná služba. Za mierne finančne náročnú je považuje 59,6% primátorov a starostov. Pre 10,7% nie je finančne vôbec náročná a 4, 5% opýtaných to nevedelo posúdiť.

Prieskum bol realizovaný v čase od 25. novembra 2019 do 15. januára 2020 na vzorke 518 respondentov.

Súčasťou formulovaných záverov z prieskumu je aj tzv. druhostupňové triedenie dát, aby sme poznali postoje k tejto problematike s prihliadnutím na veľkostné kategórie obcí a tiež jednotlivé regióny.

Výsledky prieskumu sú podkladmi na ďalšiu prácu v rámci národného projektu ZMOS s názvom Modernizácia miestnej územnej samosprávy, ktorý je realizovaný vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Efektívna verejná správa.

 

 

 

Autor: Michal KALIŇÁK, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.07.2018
Východiská pre ďalší rozvoj miest a obcí treba hľadať v spolupráci
Vnímať mestá a obce cez volebné obdobie a hranice chotára je nepostačujúce. Na konci dňa to nemusí nikomu pomôcť. Hlavne, keď požadujeme rozvoj namiesto prežívania. Preto sa treba sústrediť na oblasti, v ktorých môžu samosprávy spolupracovať, lebo spoločne sa im môže dariť viac
viac
26.11.2019
ZMOS skúma viaceré aspekty verejného osvetlenia v mestách a obciach
Združenie miest a obcí Slovenska začína s ďalším prieskumom. Aktuálny sa sústredil na postoje primátorov a starostov k verejnému osvetleniu a bezpečnosti priechodov pre chodcov.
viac
17.05.2021
ZMOS sa sústredilo na civilnú ochranu
Združenie miest a obcí Slovenska realizuje prieskum, v ktorom sa sústredilo na problematiku civilnej ochrany. Práve tá sa v ostatnom období ukázala ako zraniteľná s potrebou zásadných zmien.
viac
25.01.2023
Samosprávy na protest koncom januára vypnú verejné osvetlenie
Samosprávy 30. januára večer vypnú na polhodinu verejné osvetlenie. Vyjadriť tak chcú nespokojnosť s tým, že vláda nerieši ich otázky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %