Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
29.01.2024 12:15

ZMOS si pripomenul 100. výročie narodenia Jána Chryzostoma kardinála Korca


Snímka zdroj: ZMOS


Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) si včera pripomenulo 100. výročie narodenia Jána Chryzostoma kardinála Korca v jeho rodisku, v obci Bošany.


Obec Bošany pod vedením dlhoročného starostu Branislava Pajdu je dlhodobo súčasťou ZMOS a v spolupráci s miestnou farou a Nitrianskym biskupstvom zorganizovali krásne oslavy spojené so svätou omšou, ktorú viedol sídelný biskup Nitrianskej diecézy Viliam Judák, slávnostnou akadémiou a slávnostným premenovaním námestia, ktoré od dnešného dňa nesie názov Námestie Jána Chryzostoma kardinála Korca. 

Zároveň bolo slávnostne premenované pastoračné centrum, ktoré sídli v priestoroch bývalej cirkevnej základnej školy na Pastoračné centrum Jána Chryzostoma kardinála Korca.

Súčasťou osláv bola aj slávnostná akadémia, kde sa prítomným prihovorili viacerí hostia, medzi nimi aj predseda ZMOS Jozef Božik.

Vo svojom príhovore zdôraznil obrovský prínos osobnosti Jána Chryzostoma kardinála Korca ako kňaza, filozofa, spisovateľa, biskupa i kardinála. Jeho životný príbeh je príbehom živého, autentického a veľmi inšpiratívneho kresťanstva, zápasu za slobodu i vlastenectva.

Bošany sú druhou najväčšou obcou celého Trenčianskeho samosprávneho kraja s bohatou históriou a s množstvom osobností spojených s históriou, no tou najväčšou je Ján Chryzostom kardinál Korec.

Jeho múdrosť, pokora, odvaha v zápase proti totalite a schopnosť spájať bola mimoriadne dôležitá v dekádach jeho aktívneho života. Zaradil sa medzi popredné osobnosti novodobých dejín slovenského národa.

 

Autor: Jozef Božik, predseda ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.09.2020
Na Mariánskej hore otvoria výstavu venovanú pápežovi Jánovi Pavlovi II.
V meste Levoča otvoria v utorok (22. 9.) o 16.00 h výstavu s názvom "Ján Pavol II. a Slovensko" pri príležitosti roku sv. Jána Pavla II. a 100. výročia jeho narodenia.
viac
24.05.2021
ZMOS sumarizuje stopy Alexandra Dubčeka v mestách a obciach
Združenie miest a obcí Slovenska chce zadokumentovať pamätníky, busty, pamätné tabule, kultúrne a spoločenské inštitúcie, školy, budovy, námestia aj ulice, ktoré v našich samosprávach nesú meno Alexandra Dubčeka. Súvisí to s prípravami jedinečnej publikácie k 100. výročiu jeho narodenia.
viac
16.11.2023
ZMOS si pripomenul blížiaci sa sviatok 17. novembra
Blížiaci sa sviatok 17. novembra, ktorým je Deň boja za slobodu a demokraciu, si pripomenulo aj Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) zastúpené predsedom ZMOS Jozefom Božikom a ústrednou riaditeľkou Kancelárie ZMOS Zuzanou Špačekovou.
viac
02.01.2024
ZMOS si pripomenulo významný sviatok: 31. výročie vzniku Slovenskej republiky
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) si 1. januára pripomenulo 31. výročie vzniku Slovenskej republiky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %