Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
29.01.2024 10:10

ZMOS si pripomenul Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu


Koncentračný tábor Osvienčim


Združenie miest a obcí Slovenska si pripomína Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu symbolizujúci jedno z najtemnejších období ľudstva v histórii.


Nenávisť pretavená do premysleného vyvražďovania detí, žien, mužov a starých ľudí len pre iné vierovyznanie otriasla celým svetom. Preto je našou povinnosťou si toto obdobie pripomínať, aby sa už nikdy neopakovalo.

Žiaľ, svoj podiel viny na tom nesie aj časť nášho národa, ktorá podľahla a prijala zvrátenú ideológiu nenávisti šírenú predovšetkým nemeckými nacistami. 

Práve preto, aby sa takáto situácia už nikdy nezopakovala, viaceré naše samosprávy združené v ZMOS-e cielene podporujú neformálne vzdelávanie v oblasti histórie a cielene finančne podporujú exkurzie žiakov základných, ale i stredných škôl, do Múzea holokaustu v Seredi, do Múzea SNP v Banskej Bystrici alebo do Osvienčimu.

Len vzdelaná a kriticky mysliaca mladá generácia môže v budúcnosti vedieť vyhodnotiť a odvrátiť nebezpečenstvo politiky nenávisti vedúcej k potláčaniu práv akejkoľvek skupiny obyvateľstva. 

Samosprávy združené v ZMOS uvedomujúce si význam miestnej demokracie pravidelne organizujú tematické aktivity upriamujúce pozornosť na históriu, jej poznanie a rozširovanie poznatkov medzi občanmi našich miest a obcí. 

 

Autor: Jozef Božik, predseda ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.01.2019
Múzeum holokaustu pripravilo podujatia aj mimo Serede
Múzeum holokaustu v Seredi pripravilo pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu spomienkovú sériu podujatí. Uskutočnia sa nielen v múzeu, ale aj na ďalších miestach na Slovensku.
viac
04.09.2020
Spomienka na obete holokaustu aj za účasti predsedu NR SR a predsedu vlády
Mestský Park v Seredi bude miestom pietnej spomienky pri príležitosti Dňa obetí holokaustu a rasového násilia. Podujatie organizuje Trnavský samosprávny kraj v spolupráci s Galantským osvetovým centrom, mestom Sereď a Múzeom holokaustu v Seredi.
viac
16.11.2023
ZMOS si pripomenul blížiaci sa sviatok 17. novembra
Blížiaci sa sviatok 17. novembra, ktorým je Deň boja za slobodu a demokraciu, si pripomenulo aj Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) zastúpené predsedom ZMOS Jozefom Božikom a ústrednou riaditeľkou Kancelárie ZMOS Zuzanou Špačekovou.
viac
27.01.2024
Prezidentka: Holokaustu predchádzali nenávistné prejavy i fyzické útoky
Holokaust sa nezačal zo dňa na deň. Predchádzali mu nenávistné prejavy, fyzické útoky na jednu z menšín. Vyhlásila to prezidentka SR Zuzana Čaputová na bratislavskom Rybnom námestí pri piatkovom pietnom akte na pamiatku obetí holokaustu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %