Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
01.06.2020 01:15

ZMOS skúma informovanosť samospráv v čase COVID-19


Ilustračná snímka.


Združenie miest a obcí Slovenska dnes začalo s ďalším prieskumom. Okrem spôsobov spracovávania agendy informačnými systémami sa sústredí na to, akým spôsobom boli samosprávy informované v čase mimoriadnej situácie kvôli COVID-19.


Spracovávanie konkrétnej agendy

V prieskume nás bude zaujímať napríklad to, akým spôsobom spracovávajú mestá a obce konkrétnu agendu. Napríklad ekonomickú, daní a poplatkov, ale aj agendu vnútornej správy, evidencie a údržby majetku, výstavby, či životného prostredia. Budeme sa zaujímať aj o to, akým spôsobom samosprávy zabezpečujú napĺňanie princípu „1x a dosť“. Ide o zákaz žiadať od občanov výpisy z obchodného a živnostenského registra a z katastra nehnuteľností, ktoré obce dokážu nájsť sami v spoločných registroch.

Prístup k informáciám počas COVID-19

Vzhľadom k aktuálnej epidemiologickej situácii na území SR chceme získať informácie aj k tejto téme. Bude nás preto zaujímať odkiaľ mestá a obce čerpali informácie o pandémii COVID-19 a usmernenia o prevencii jej šírenia, ako boli celkovo spokojné s poskytnutými informáciami, ale aj to, ako hodnotia prístup k informáciám zo strany štátu. Okrem toho zisťujeme v ktorých oblastiach počas pandémie cítili nedostatok informácií. Starostov a primátorov sa zároveň budeme pýtať na to, že ak by pre svoju obec, alebo svoje mesto získali finančnú podporu určenú na riešenie dôsledkov pandémie, na aký účel by ste túto finančnú podporu využili.

Prieskum začal dnes (1. 6. 2020) a potrvá do 3. júla 2020 na reprezentatívnej vzorke 600 starostov a primátorov. Je súčasťou aktivít v rámci národného projektu Modernizácia miestnej územnej samosprávy, ktorý je podporený operačným programom Efektívna verejná správa z Európskeho sociálneho fondu.

Autor: (Michal KALIŇÁK, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.04.2020
ZMOS skúma elektronickú komunikáciu v samospráve
Združenie miest a obcí Slovenska pokračuje v ďalších prieskumoch. Aktuálne začína ďalší prieskum smerovaný medzi primátorov a starostov.
viac
15.06.2020
Samosprávy počas pandémie preferovali mailovú a telefonickú komunikáciu
Vláda SR vyhlásila 16. marca 2020 núdzový stav v dôsledku pandémie nového koronavírusu COVID-19. Trval do 13. júna 2020. Združenie miest a obcí Slovenska zisťovalo, aký spôsob komunikácie s občanmi počas núdzového stavu preferovali mestské a obecné úrady.
viac
22.07.2020
V Dudinciach sa konalo podujatie venované kúpeľníctvu
Kúpeľné mesto Dudince hostilo celodenné podujatie venované aktuálnym problémom kúpeľníctva a smart riešeniam. Ďalšie sa uskutoční koncom augusta v Piešťanoch.
viac
11.09.2020
ZMOS skúma vybrané parametre bezpečnej samosprávy
Združenie miest a obcí Slovenska realizuje ďalší prieskum. Aktuálne sa sústredilo na vybrané parametre bezpečnej samosprávy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %