Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
26.11.2019 08:50

ZMOS skúma viaceré aspekty verejného osvetlenia v mestách a obciach


Ilustračná snímka, zdroj: ecologic.sk


Združenie miest a obcí Slovenska začína s ďalším prieskumom. Aktuálny sa sústredil na postoje primátorov a starostov k verejnému osvetleniu a bezpečnosti priechodov pre chodcov.


Verejné osvetlenie nemá iba estetickú úlohu ale viaceré ďalšie funkcie, ktoré sa ukazujú ako mimoriadne prínosné z hľadiska ochrany zdravia, majetku a tiež prevencie v rámci kriminality. Technologický vývoj ukazuje, že s verejným osvetlením je vhodné spájať ďalšie funkcionality, ktoré sú pridanou hodnotou zabezpečovania tejto verejnoprospešnej činnosti zabezpečovanej aj financovanej mestami a obcami.

V prieskume budeme okrem iného skúmať technický stav verejného osvetlenia, využívanie stĺpov verejného osvetlenia na ďalšie funkcionality, riešenie možného obmedzovania obyvateľov nočným svetlom z pouličných lámp svietiacich do obytných priestorov. Tiež nás bude zaujímať dĺžia svietenia verejného osvetlenia a jeho nastavovanie podľa intenzity vrátane zapínania a vypínania osvetlenia. V prieskume budeme skúmať aj to, či mestá a obce majú osvetlenie, ktoré mení intenzitu svetla v závislosti od pohybu obyvateľov a vozidiel. Sústredíme sa aj na to, aký vplyv má podľa názoru primátorov a starostov pouličné osvetlenie na bezpečnosť v uliciach, vrátane aspektov verejného osvetlenia na bezpečnosť chodcov na priechodov pre chodcov.

Prieskum začal 25. novembra 2019 a potrvá do 10. januára 2020 na reprezentatívnej vzorke 600 respondentov s prihliadnutím na zastúpenie v rámci jednotlivých veľkostných kategórií. Výsledky prieskumu budú podkladmi na ďalšiu prácu v rámci národného projektu ZMOS s názvom Modernizácia miestnej územnej samosprávy, ktorý je realizovaný vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Efektívna verejná správa.

Autor: Michal Kaliňák, hovorca a tajomník Rady expertov ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.01.2020
ZMOS si posvietil na verejne osvetlenie
Združenie miest a obcí Slovenska na prelome rokov skúmalo problematiku verejného osvetlenia v mestách a obciach. V prieskume odpovedalo 518 primátorov a starostov reprezentujúcich všetky veľkostné kategórie obcí.
viac
17.05.2021
ZMOS sa sústredilo na civilnú ochranu
Združenie miest a obcí Slovenska realizuje prieskum, v ktorom sa sústredilo na problematiku civilnej ochrany. Práve tá sa v ostatnom období ukázala ako zraniteľná s potrebou zásadných zmien.
viac
26.07.2021
Investície v civilnej ochrane sú pre samosprávy nevyhnutné
Z prieskumu Združenia miest a obcí Slovenska medzi primátormi a starostami vyplýva, že viac ako 75 % samospráv nedisponuje dostatočnými finančnými zdrojmi na to, aby napĺňali všetky povinnosti vyplývajúce zo zákona v oblasti civilnej ochrany.
viac
25.01.2023
Samosprávy na protest koncom januára vypnú verejné osvetlenie
Samosprávy 30. januára večer vypnú na polhodinu verejné osvetlenie. Vyjadriť tak chcú nespokojnosť s tým, že vláda nerieši ich otázky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %