Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
24.05.2021 03:15

ZMOS sumarizuje stopy Alexandra Dubčeka v mestách a obciach


Na archívnej snímke Alexander Dubček. Snímka zdroj: (tasr).


Združenie miest a obcí Slovenska chce zadokumentovať pamätníky, busty, pamätné tabule, kultúrne a spoločenské inštitúcie, školy, budovy, námestia aj ulice, ktoré v našich samosprávach nesú meno Alexandra Dubčeka. Súvisí to s prípravami jedinečnej publikácie k 100. výročiu jeho narodenia.


Sté výročie v rodnej obci

„Obec Uhrovec si v novembri 2021 pripomenie 100. výročie narodenia Alexandra Dubčeka, významnej osobnosti politického života moderných dejín Slovenska. Alexander Dubček sa narodil 27. novembra 1921 v Uhrovci, preto sa už stalo tradíciou, že rodná obec pravidelne organizuje spomienkové oslavy pri výročiach jeho narodenia,“ hovorí starostka obce Uhrovec Zuzana Máčeková a ďalej dodáva: „Podujatie „Spomienka na Alexandra Dubčeka – 100. výročie narodenia“ sa uskutoční v našej obci 27. novembra 2021 pod záštitou prezidentky Slovenskej republiky. Obec bude uvedené podujatie organizovať v spolupráci s Trenčianskym samosprávnym krajom, Ústavom politických vied SAV, Historickým ústavom SAV, mestom Bánovce nad Bebravou, mestom Partizánske, mestom Trenčín, Trenčianskou univerzitou Alexandra Dubčeka a Neziskovou organizáciou Ľ. Štúra. Spomienkové podujatie začne o 14.00 hod. slávnostným zhromaždením pri Rodnom dome Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka a bude pokračovať kultúrno-spoločenským programom v rámci ktorého sa uskutoční beseda s priateľmi Alexandra Dubčeka a autormi publikácií o jeho živote, premietne sa filmový dokument a vystúpia hudobné a folklórne skupiny. Sprievodným podujatím spomienkových osláv bude vzdelávací seminár – Alexander Dubček, demokrat a Európan – 100. výročie narodenia, určený pre mládež základných, stredných a vysokých škôl. V rámci vzdelávacieho seminára bude vyhodnotená aj celoslovenská literárna súťaž, ktorá bude mať za cieľ písomnou formou získať od mladých ľudí stanoviská a pohľady na osobnosť Alexandra Dubčeka, jeho život a charakteristické črty.“

Informácie pre publikáciu

„Obec Uhrovec, v zastúpení spoluorganizátorov spomienkových podujatí preto prosí o spoluprácu, ktorá sa týka zdokumentovania pamätníkov, búst, pamätných tabúľ, kultúrnych a spoločenských inštitúcií, škôl, budov, námestí či ulíc a pod. nachádzajúcich sa na území Slovenskej republiky a nesúcich meno Alexandra Dubčeka. Boli by sme vďační, ak by ste nám poskytli požadované informácie textovou, ale aj fotografickou formou v tlačovom formáte optimálne 300 DPI najneskôr do 21. 6. 2021. Poskytnuté informácie plánujeme uverejniť v pripravovanej reprezentatívnej publikácii o Alexandrovi Dubčekovi pri príležitosti 100. výročia jeho narodenia,“ dodáva Zuzana Máčeková.

Špeciálna emailová adresa

Združenie miest a obcí Slovenska v tejto súvislosti vytvorilo špeciálnu emailovú adresu dubcek@zmos.sk, prípadne priamo na emailovú adresu obce obec@uhrovec.sk, kde môžu mestá, obce, inštitúcie, ale aj široká verejnosť posielať spomínané informácie v textovej forme aj s fotografiou. Celý tento prehľad bude následne k dispozícii organizátorom podujatí pre účely spracovania jedinečnej publikácie. ZMOS sa v tejto súvislosti obrátil na samosprávy, vyššie územné celky a inštitúcie pôsobiace v regiónoch o zaslanie uvedených informácií.

Autor: (Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.02.2021
ZMOS navrhuje konkrétne riešenia pre Fond obnovy a odolnosti SR
Združenie miest a obcí Slovenska vníma Plán obnovy a odolnosti SR ako významný nástroj k reštartu krajiny. Preto predstavilo návrhy, ktoré reagujú na oprávnené potreby miest a obcí, ktoré prispejú k obnove samosprávy aj jej odolnosti.
viac
07.04.2021
Odporúčania ZMOS pre podporu lokálnej ekonomiky a zamestnanosti
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) formulovalo odporúčania pre podporu lokálnej ekonomiky a zamestnávania príslušníkov marginalizovaných komunít.
viac
05.08.2021
Obce zapojené v DCOM-e splnia povinnosti zákona proti byrokracii automaticky
Obce zapojené v DCOM-e splnia povinnosti zákona proti byrokracii automaticky. Nemusia preto využívať portál www.oversi.gov.sk. Od 1. septembra 2021 začína platiť na Slovensku zákon proti byrokracii.
viac
14.10.2021
Druhý ročník projektu ELoGE Slovensko
Registrácia samospráv na získanie Európskej značky excelentnosti dobrej správy vecí verejných pre rok 2021 spustená.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %