Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
25.10.2021 12:55

ZMOS tvorí značku MUNICIPÁLNA V 4


Združenie miest a obcí Slovenska - logo


Združenie miest a obcí Slovenska má ambíciu budovať značku MUNICIPÁLNA V 4. Po viacročných aktivitách v tomto teritóriu uspelo s projektom, ktorým sa bude viac orientovať na podporu cezhraničného potenciálu.


Projekt s názvom „Cezhraničná spolupráca pre partnerstvo a prosperitu“ bol podporený Medzinárodným vyšehradským fondom a potrvá do augusta 2023. Jeho cieľom je organizovanie podujatí zameraných na transfer skúseností na úrovni krajín V 4 a ďalšie, mimoriadne cenné aktivity. Partnermi projektu sú Zväz miest a obcí Českej republiky, Maďarské národné združenie miestnych samospráv a tiež na poľskej strane Gmina Sekowa, ktorej starostka zároveň vedie jednu z najväčších asociácií gmín (združení obcí) v Poľsku. Tento projekt reflektuje tak na doterajšie, viacročné, aktivity združenia na úrovni samospráv V-4, ale aj na skutočnosť, že na Slovensku máme zo 79 okresov celkovo 36, ktoré sú prihraničné a žije v nich 48 % obyvateľov. Okrem toho, podľa reprezentatívnych prieskumov ZMOS až 49,5 % našich miest a obcí spolupracuje so samosprávami v susedných štátoch.

ZMOS prostredníctvom plánovaných workshopov poukáže na výhody spolupráce krajín V 4 medzi mestami a obcami z tohto regiónu ako aj samotnými občanmi, čo sa prejaví v konečnom využívaní služieb miestnej samosprávy inovatívnym a cieleným spôsobom, ktorý dáva skutočný obsah do Vyšehradskej štvorky v súčasnosti, čo je po 30 rokoch spolupráce viac než žiaduce.

ZMOS sa v rámci týchto aktivít bude napríklad orientovať na energetickú efektívnosť, Smart agendu z hľadiska inovatívnych riešení v obciach smerom k podpore vidieckych obcí a komunít. Ďalšou oblasťou činnosti bude cestovný ruch, v ktorom vidíme dôležitú oblasť spolupráce krajín V 4. Nemenej dôležitou spoločnou aktivitou budú komunálne firmy, a to s prihliadnutím na podporu miestnych firiem z národnej úrovne, nakoľko práve COVIDové obdobie ukázalo ich zraniteľnosť a nedostatočnú podporu zo strany centrálnych vlád. ZMOS má zároveň ambíciu naďalej podporovať príklady dobrej praxe, avšak už na úrovni prihraničných samospráv, keďže mnohé majú partnerstvá a intenzívnu spolupráci s mestami a obcami na Slovensku. Preto predstavovanie ich overených riešení dokáže mimoriadne efektívne pomôcť komunálu v každej z okolitých krajín. ZMOS okrem toho začína orientovať svoje aktivity na koordináciu činností združení samospráv, ktoré sú aktívne v podobe euroregionálnych cezhraničných štruktúr a vo forme Európskych zoskupení územnej samosprávy, nakoľko ich potenciál a príležitosti cezhraničného koordinovaného rozvoja územia sú všeobecne prínosné.

Tento projekt nadviaže na aktivity, ktoré ZMOS tiež organizuje vo vzťahu k mestám a obciam na Ukrajine. Tie sa orientujú na transfer skúseností zo Slovenska, ale aj krajín V 4 v oblasti decentralizácie, nastavovania verejných politík, spolupráce samospráv na cezhraničných projektoch a tiež v podpore projektového manažmentu. ZMOS minulý mesiac vstúpil do spolupráce so Združením Karpatského euroregiónu v Poľsku, čo v praxi znamená spoločnú participáciu na platforme trvalo udržateľného turizmu Karpatského dohovoru a zároveň aj kooperáciu na vypracovaní a realizácii dohodnutých stratégií, programov a projektov.

Autor: Michal KALIŇÁK, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.08.2018
ZMOS pripravuje konferenciu MUNICIPÁLNA V4
Ambíciou každoročného dvojdňového podujatia, realizovaného v rámci národného projektu, bude prerokovanie tém, z prostredia miestnej územnej samosprávy, ktoré majú výrazné presahy na mestá a obce v rámci krajín Vyšehradskej formácie.
viac
16.10.2020
ZMOS má ďalší úspešný projekt. Aktuálne sa bude orientovať na Ukrajinu
Združenie miest a obcí Slovenska uspelo pri schvaľovaní nového projektu. Intenzívna slovensko – ukrajinská spolupráca potrvá 24 mesiacov a bude mať konkrétne parametre udržateľnosti aj užitočnosti.
viac
09.04.2021
ZMOS spustilo projekt podpory potenciálu slovensko-ukrajinského prihraničia
Projekt cezhraničnej spolupráce zameraný aj na dobré spravovanie vecí verejných by mal priniesť zintenzívnenie spoločných aktivít v regiónoch oboch štátov a zároveň poskytnúť možnosť podeliť sa o skúsenosti z decentralizácie, čerpania eurofondov i výkonu samosprávnych kompetencií.
viac
01.02.2024
Sociálni partneri ZMOS a RÚZ o spolupráci v Aliancii sektorových rád
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik sa stretol s generálnym sekretárom Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Martinom Hoštákom k témam sociálneho dialógu, spolupráci v rámci novozriadenej Aliancie sektorových rád a k ďalším spoločným témam spolupráce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %