Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
04.09.2020 10:10

ZMOS uspel v rokovaniach o peniaze na matriky


Ilustračná snímka: (tasr).


Združenie miest a obcí Slovenska presadilo v rokovaniach s rezortom financií navýšeniu výdavkov na činnosť matrík v roku 2020 o viac ako 1,3 milióna eur.


„Združenie miest a obcí Slovenska očakáva, že rezort vnútra urýchlene požiada o realizáciu rozpočtového opatrenia a následne bude navýšená čiastka rozpísaná na účty miest a obcí, ktoré sú sídlom matričných úradov,“ hovorí výkonný podpredseda ZMOS Jozef Turčány.

ZMOS naďalej upozorňuje, že financovanie preneseného výkonu štátnej správy, je v plnom rozsahu povinnosťou príslušných rezortov. Preto požaduje, aby podobný postup bol realizovaný ešte pre rok 2020 aj v ostatných kapitolách štátneho rozpočtu, z ktorých sa financujú prenesené úlohy štátu na mestá a obce. Zároveň upozorňuje, že financovanie preneseného výkonu štátnej správy je v plnom rozsahu povinnosťou príslušných ministerstiev.

Združenie v tejto súvislosti pripomína, že dofinancovávanie preneseného výkonu štátnej správy mestami a obcami je v rozpore so zákonom o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy, Ústavou Slovenskej republiky a tiež Európskou chartou miestnej samosprávy. „V minulosti na to niekoľko krát okrem ZMOS upozornil Najvyšší kontrolný úrad SR, ale aj Rada pre rozpočtovú zodpovednosť. Preto by malo byť záujmom štátu, aby nenútil samosprávy porušovať zákony tým, že z vlastných zdrojov musia platiť zákonné povinnosti za štát,“ konštatuje Jozef Turčány.

ZMOS pred rokom zrealizoval audit prenesených kompetencií v rámci ktorého poukázal na dlhodobo nepriaznivú situáciu, porušovanie finančnej disciplíny príslušných ministerstiev, výšku dofinancovania týchto úkonov z rozpočtov miest a obcí a zároveň formuloval východiská, ako tento dlhodobý problém vyriešiť.

Autor: (Michal KALIŇÁK, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.11.2017
Fiškálna decentralizácia nie je prekážkou pri budovaní sociálneho štátu
„Naplnenie princípov fiškálnej decentralizácie, ktorá bola pokračovaním procesu decentralizácie verejnej správy, nepovažujeme za prekážkou pri budovaní sociálneho štátu, naopak v mnohých oblastiach tomuto procesu pomáha,“ myslí si podpredseda ZMOS Jozef Turčány.
viac
14.01.2021
Vyhlásenie ZMOS k zvukovej nahrávke z rokovania vlády SR
Združenie miest a obcí Slovenska reaguje na publikovanú zvukovú nahrávku z rokovania vlády SR.
viac
17.05.2021
ZMOS požaduje od štátu, aby financoval objednané
Združenie miest a obcí Slovenska adresovalo ministrovi dopravy a výstavby požiadavku na dofinancovanie preneseného výkonu štátnej správy. Štát namiesto toho, aby doplatil objednané ešte krátil objem peňazí. Mestá a obce sú preto nútené porušovať zákon.
viac
11.06.2021
Na Slovensku je zadlžená viac ako polovica z takmer tritisíc samospráv
Štát samosprávam neuhrádza všetky náklady spojené s výkonom prenesených kompetencií .
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %