Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
28.11.2019 05:10

ZMOS už má pripravené podanie na ÚS z dôvodu povinných škôlok


Združenie miest a obcí Slovenska - logo


Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) napadne v najbližších týždňoch zákon o výchove a vzdelávaní na Ústavnom súde (ÚS) SR. Ten upravuje povinné predprimárne vzdelávanie pre všetky päťročné deti.


"Keby zákon platil dnes aj zajtra, nedá sa naplniť," povedal hovorca ZMOS Michal Kaliňák vo štvrtok v Bratislave s tým, že návrh je už takmer sfinalizovaný.       

"Zákon sa nedá vykonať ani technicky, a jeden z tých dôvodov, ktoré to dokazujú, je ten, že zákon hovorí o tom, že dieťa bude mať preplácané cestovné, ale štvorročné, päťročné, šesťročné dieťa asi samo v autobuse nepôjde, a kto preplatí cestovné rodičom? Ak hlavne hovoríme o tom, že to má pomôcť málo podnetnému prostrediu," pýtal sa Kaliňák.       

Ďalší problém, ktorý Kaliňák vidí, je, že v zákone je napísané, že povinnosti sú definované vo vzťahu ku kmeňovej škole, no zákon nehovorí, ktorá je kmeňová škola. "Sme presvedčení o tom, že tento zákon jednak odporuje ústave a rovnako odporuje aj Európskej charte miestnej samosprávy," dodal.       

Rezort školstva od zavedenia povinného predprimárneho vzdelávania pre päťročné deti očakáva zlepšenie výsledkov v národných testovaniach. Najväčším prínosom pre deti zo sociálne znevýhodneného prostredia bude podľa rezortu školstva povinná účasť na predprimárnom vzdelávaní pri rozvíjaní ich komunikačných kompetencií. Povinné predprimárne vzdelávanie pre päťročné deti by malo platiť od 1. januára 2021.        

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.01.2020
ZMOS rokuje v oblasti doručenia podania na ÚS v súvislosti s povinnými škôlkami
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) vstúpilo do konkrétnych rokovaní v oblasti doručenia podania na Ústavný súd (ÚS) SR v súvislosti s povinným zavedením predprimárneho vzdelávania pre všetky päťročné deti.
viac
21.05.2021
Majú byť prijímané 5-ročné deti do materských škôl na úkor detí mladších?
Zmätočnosť informácií vo vzťahu k prijímaniu 5-ročných detí na povinné predprimárne vzdelávanie spôsobuje napätie medzi zákonnými zástupcami ale aj neistotu medzi jednotlivými samosprávami.
viac
31.05.2021
ZMOS uplatnil 7 zásadných pripomienok k poslaneckej novele školského zákona
Združenie miest a obcí Slovenska uplatnilo 7 zásadných pripomienok k poslaneckej novele školského zákona. Vzhľadom na zásadné nedostatky žiada stiahnutie tohto návrhu.
viac
01.06.2021
ÚMS podporuje ZMOS a tiež žiada stiahnutie poslaneckej novely školského zákona
Únia miest Slovenska (ÚMS) podporuje Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) a rovnako žiada stiahnutie poslaneckej novely školského zákona o predprimárnom vzdelávaní.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %