Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
03.08.2021 03:15

ZMOS vypracoval manuál k problematike združovania prostriedkov


Ilustračná snímka.


Združenie miest a obcí Slovenska dáva do pozornosti manuál, v ktorom je spracovaná problematike združovania prostriedkov - združovania investícií.


Obce sa v rámci výkonu samosprávnych kompetencií stretávajú s mnohými problémami. Potrebujú opraviť alebo rekonštruovať cestu, ktorá je spojením, resp. prepojením aj s iným vlastníkom ako je štát alebo štátna inštitúcia, susediaca obec, opraviť alebo zrekonštruovať budovu materskej alebo základnej školy, ktorú navštevujú a zabezpečujú výchovno-vzdelávací proces nie len pre deti obyvateľov obce, ale aj deti obyvateľov z tzv. spádových a susediacich obcí.

Za východisko je možné považovať medziobecnú spoluprácu za spoločným účelom a cieľom, napríklad v oblasti cestovného ruchu, cyklodopravy a pod., všetky uvedené problémy je potrebné riešiť, ale ako, keď finančné prostriedky sú v obci obmedzené?

Problémy finančného charakteru trápia prevažnú väčšinu obcí, ale nevyhnú sa ani samosprávam s výrazne väčšou ekonomickou silou, ktoré nemôžu častokrát pre viacero rozpracovaných investičných aktivít zvládať riešenie problémov obyvateľov iba z vlastného rozpočtu. Spracovaný dokument ponúka príklady dobrej praxe, vzor zmluvy, ale aj klasifikáciu výdavkov a príjmov.

Nechýba ani problematika vysporiadania majetku a návod, ako sa orientovať na udržateľnosť tohto typu spolupráce.

Newsletter je k dispozícii TU 

Všetky newslettre, ktoré boli doposiaľ publikované v rámci Včasnej intervencie ZMOS sú k dispozícii TU 

Autor: (ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.07.2020
ZMOS podpísal memorandum s kľúčovými partnermi
Kľúčovými partnermi ZMOS sa na základe memoranda o spolupráci stali Asociácia komunálnych ekonómov SR, Združenie hlavných kontrolórov a tiež Združenie náčelníkov obecných a mestských polícií.
viac
26.11.2020
Ministerstvo bude spolupracovať so samosprávami na pláne obnovy
Ministerstvo financií (MF) SR bude veľmi intenzívne spolupracovať so samosprávami na pláne obnovy.
viac
26.11.2020
ZMOS vypracovalo manuál k ambulantnému predaju potravín
Združenie miest a obcí Slovenska v rámci projektovej aktivity Včasná intervencia, ktorá je súčasťou národného projektu Modernizácia miestnej úzmenej samosprávy vypracovalo manuál k ambulantnému predaju potravín.
viac
23.07.2021
Medziobecná spolupráca má potenciál aj v rámci civilnej ochrany
Prieskum Združenia miest a obcí Slovenska venovaný civilnej ochrany poukazuje na mimoriadne významný priestor pre medziobecnú spoluprácu v rámci civilnej ochrany. Okrem toho poukazuje na význam komunitnej práce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %