Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
06.08.2021 02:20

ZMOS vypracoval manuál k reklamným stavbám a objektívnej zodpovednosti


Ilustračná snímka.


Združenie miest a obcí Slovenska dáva do pozornosti manuál, ktorý sa venuje regulácii reklamných stavieb, odstraňovaniu vozidiel nespôsobilých na prevádzku v cestnej premávke a objektívnu zodpovednosť držiteľa vozidla vo vzťahu k rozšíreniu kompetencií samospráv.


Podľa nedávneho reprezentatívneho prieskumu Združenia miest a obcí Slovenska predstavujú problémy s nedostatočnou reguláciou vonkajšej reklamy, ktoré spôsobujú tzv. vizuálny smog - billboardy, problém pre 10 % miest a obcí.

V aktuálnom newsletteri sa preto venujeme novele stavebného zákona v tejto oblasti. Zároveň sme sa sústredili na ďalšie legislatívne zmeny, ktoré súvisia s novelou zákona o cestnej premávke. Tá zjednodušuje odstraňovanie autovrakov z ulíc, zároveň zavádza objektívnu zodpovednosť a rozširuje kompetencie samospráv, čo znamená, že mestám a obciam dáva možnosť riešiť správne delikty za porušenie pravidiel cestnej premávky za využitia inštitútov objektívnej zodpovednosti, čo bolo doteraz vyhradené len Policajnému zboru Slovenskej republiky. Napriek tomu, že newsletter je svojim obsahom a šírkou spracovanej agendy pomerne rozsiahly, ponúka zrozumiteľné podanie problematiky s výraznou výpovednou hodnotou. V aktuálnom vydaní preto dávame do pozornosti tri okruhy, a to reguláciu reklamných stavieb (strany č. 2 - 12), odstraňovanie vozidiel nespôsobilých na prevádzku v cestnej premávke (strany č. 12 - 13) a kompetencie samospráv vo vzťahu k objektívnej zodpovednosti držiteľa vozidla (strany č. 13 - 18). 

Newsletter je k dispozícii TU 

Všetky newslettre, ktoré boli doposiaľ publikované v rámci Včasnej intervencie ZMOS sú k dispozícii TU 

Autor: (ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.01.2021
Reklamné stavby by sa po novom mohli povoľovať len na dobu určitú
Reklamné stavby by sa mohli povoľovať len na dobu určitú, najviac na tri roky. Obce by mohli po novom iniciovať odstránenie nelegálnych reklamných stavieb, ktoré nie sú na jej pozemkoch, ale sú v území obce.
viac
03.02.2021
Reklamné stavby by po novom mohli byť povolené len na dobu určitú
Reklamné stavby by sa mohli povoľovať len na dobu určitú, najviac na tri roky. Obce by mohli po novom iniciovať odstránenie nelegálnych reklamných stavieb, ktoré nie sú na ich pozemkoch, ale sú na území obce.
viac
03.05.2021
ZMOS vypracoval manuál ku kuchynskému bioodpadu a miestnym daniam
Združenie miest a obcí Slovenska dáva do pozornosti newsletter, ktorý je vypracovaný k dvom témam: k povinnostiam miest a obcí vo vzťahu k triedenému zberu kuchynského bioodpadu a k zmene v oslobodení/znížení miestnych daní.
viac
05.08.2021
Obce zapojené v DCOM-e splnia povinnosti zákona proti byrokracii automaticky
Obce zapojené v DCOM-e splnia povinnosti zákona proti byrokracii automaticky. Nemusia preto využívať portál www.oversi.gov.sk. Od 1. septembra 2021 začína platiť na Slovensku zákon proti byrokracii.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %