Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
26.11.2020 11:40

ZMOS vypracovalo manuál k ambulantnému predaju potravín


Ilustračná snímka.


Združenie miest a obcí Slovenska v rámci projektovej aktivity Včasná intervencia, ktorá je súčasťou národného projektu Modernizácia miestnej úzmenej samosprávy vypracovalo manuál k ambulantnému predaju potravín.


Spracovaný dokument reaguje na možnosti regulácie predaja samosprávami, ale aj na ochranu spotrebiteľa, jeho zdravia, s dôrazom na podporu miestnej ekonomiky. Predaj potravín ambulantným spôsobom v poslednom období naberá široké rozmery, pričom mnohí predajcovia vykonávajúci tento spôsob predaja evidentne porušujú zákonné povinnosti, a to predovšetkým v oblasti hygieny predaja, čím nielen deformujú konkurenčné prostredie, ale najmä ohrozujú zdravie obyvateľov.

S ohľadom na náročnosť zabezpečenia kontroly ambulantného predaja potravín je nevyhnutné poukázať na zvýšené riziko ohrozenia zdravia. Potraviny a obzvlášť potraviny živočíšneho pôvodu, ktoré vidieť na pultoch v rámci ambulantného predaja čoraz častejšie, sú veľmi rýchlo kaziace sa produkty, čo predstavuje potenciálne zdravotné riziko pre konzumentov. Tieto sú na trhových miestach v rámci ponuky vystavované mnohokrát nevyhovujúcim poveternostným vplyvom a zároveň nevyhovujúcim podmienkam z hľadiska formy ich predaja a možnosti ich priamej kontaminácie. Nezanedbateľnou skutočnosťou je i to, že ambulantný predaj je vo svojej podstate takou formou predaja, ktorá nevylučuje, ale priam reálne umožňuje priechod finančným únikom spôsobených dovozom potravín na čierno zo zahraničia, priekupníctvo, existenciu nekontrolovaných potravín zo strany jednotlivých predajcov, s čím priamo súvisí aj strata ich vysledovateľnosti v prípade hrozby nákazy. 

Dokument je k dispozícii TU 

Doterajšie dokumenty vypracované k rôznym témam v rámci včasnej intervencie sú k dispozícii TU 

Autor: (ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.07.2020
V Dudinciach sa konalo podujatie venované kúpeľníctvu
Kúpeľné mesto Dudince hostilo celodenné podujatie venované aktuálnym problémom kúpeľníctva a smart riešeniam. Ďalšie sa uskutoční koncom augusta v Piešťanoch.
viac
07.08.2020
Zapojte sa do lokálneho programu Iniciatíva pre otvorené vládnutie
Medzinárodná Iniciatíva pre otvorené vládnutie predĺžila termín na predbežné prihlasovanie sa do lokálneho programu do 14. augusta 2020 a termín na vyplnenie celej prihlášky do 25. septembra 2020.
viac
23.10.2020
Operatívna informácia k rokovaniam zastupiteľstiev
Združenie miest a obcí Slovenska sa intenzívne venuje usmerňovaniu a konzultáciám pre samosprávy vo vzťahu k organizovaniu a priebehu rokovaní obecných a mestských zastupiteľstiev v tomto náročnom období.
viac
01.12.2020
ZMOS vypracoval manuál k zákonu o oznamovateľoch protispoločenskej činnosti
Združenie miest a obcí Slovenska v rámci projektovej aktivity Včasná intervencia, ktorá je súčasťou národného projektu Modernizácia miestnej územnej samosprávy vypracovalo manuál k zákonu o oznamovateľoch protispoločenskej činnosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %