Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
22.02.2020 11:35

ZMOS vyzýva na kontrolu Koordinačného centra a jeho organizácií


Ilustračná snímka: (odkazprestarostu.sk).


Združenie miest a obcí Slovenska intenzívne upozorňuje na problémy súvisiace s komunálnym odpadom v obciach, ktoré od začiatku roka zostali bez zmluvných partnerov.


Nakoľko sa blíži koniec druhého mesiaca v roku a problém stále nebol zo strany kompetentných vyriešený, vyzývame Slovenskú inšpekciu životného prostredia aby začala konať.

Združenie miest a obcí Slovenska ako reprezentatívna organizácia samospráv, ktorá zastupuje 95 % miest a obcí Slovenska vyzýva Slovenskú inšpekciu životného prostredia SR, ako orgán štátneho dozoru v odpadovom hospodárstve, o urýchlenú realizáciu kontrol činnosti Koordinačného centra obaly družstvo a jeho Organizácii zodpovedných výrobcov (OZV).

„Výsledkom kontroly musí byť prijatie návrhu opatrení pre rezort životného prostredia na odstránenie stavu, keď 159 obcí s 141 199 obyvateľmi nemalo k 13. februáru 2020 zmluvu s organizáciou zodpovednosti výrobcov (OZV) na financovanie triedeného zberu odpadov z obalov a neobalových výrobkov,“ konštatuje výkonný podpredseda ZMOS Jozef Turčány a ďalej dodáva: „Nekonaním zodpovedných organizácií sa zvyšuje riziko environmentálnych a finančných škôd v mestách a obciach tým, že sú bezmála dva mesiace mimo systém rozšírenej zodpovednosti výrobcov a dovozcov odpadu, a zároveň sa hazarduje s dôverou občanov, ktorí poctivo triedia odpad. Tento stav je preto neprijateľný a jeho vyriešenie musí myť najvyššiu prioritu.“

Predstavitelia miest a obcí považujú za neprípustné a nezodpovedné doterajšie odkladanie zákonných rozhodnutí Koordinačného centra pre vyhradené prúdy odpadov z obalov a odpadov z neobalových výrobkov pre vlastné organizácie, ktoré svoje rozhodnutia podmieňujú kontrolou výrobcov a dovozcov odpadov. V zmysle zákona o odpadoch je koordinačné centrum povinné rozhodovať a rozdeliť zodpovednosť vrátane finančnej zodpovednosti medzi organizácie zodpovedných výrobcov, vrátane tretích osôb. ZMOS preto požaduje kontrolu Slovenskej agentúry životného prostredia a urýchlené riešenie problému, ktorý ubližuje dotknutým samosprávam a ich obyvateľom.

Autor: (Michal KALIŇÁK, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.11.2016
Zástupcovia OZV založili koordinačné centrum pre obaly – KC OBALY
Zástupcovia organizácií zodpovednosti výrobcov (OZV) sa na podnet MŽP SR stretli pred dvomi týždňami, aby v súlade so zákonom o odpadoch založili koordinačné centrum KC OBALY.
viac
24.01.2020
ZMOS požaduje čo najrýchlejšie vyriešenie problému s odpadmi
Združenie miest a obcí Slovenska vyzýva Koordinačné centrum pre prúd odpadov z obalov a z neobalových výrobkov aby najneskôr do konca januára 2020 zabezpečilo zorganizovanie žrebovania a určilo zmluvných partnerov pre mestá a obce spomedzi organizácií zodpovednosti výrobcov.
viac
25.02.2020
SIŽP vykoná kontrolu u vybraných výrobcov aj v Koordinačnom centre Obaly
Na základe požiadavky Ministerstva životného prostredia SR vykoná Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) kontrolu vybraných výrobcov obalových a neobalových výrobkov aj Koordinačného centra Obaly, družstvo. Potvrdila to vedúca oddelenia kontroly SIŽP Brigita Pokorná.
viac
13.03.2020
Prečo v niektorých obciach dochádza začiatkom roka k problémom s odvozom odpadov
Pozrime sa bližšie, čo sa skrýva za skutočnosťou, že 159 obcí so 141 199 nemalo začiatkom roka uzatvorenú zmluvu so žiadnou z desiatich existujúcich organizácií zodpovednosti výrobcov (OZV). A prečo nezískali partnera, ktorý by im financoval triedený zber z obalových a neobalových výrobkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %