Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
22.04.2021 03:20

ZMOS vyzýva vládu na zabezpečenie dofinancovania preneseného výkonu


Na archívnej snímke predseda ZMOS Branislav Tréger. Snímka zdroj: (tasr).


Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) vyzýva vládu SR, aby v súvislosti so spoločnými úradovňami zabezpečila dofinancovávanie preneseného výkonu.


Mestá a obce podľa združenia doplácajú za štát, lebo každoročne výkon kompetencií stojí peniaze, ktoré však štát ako objednávateľ v primeranom rozsahu neplatí. ZMOS preto požaduje, aby bol súčasťou programového vyhlásenia vlády záväzok zlepšenia finančnej disciplíny. Jeho zástupcovia to skonštatovali počas štvrtkovej tlačovej konferencie v obci Richvald v Bardejovskom okrese.

„Keď niečo delegujete ako prenesenú kompetenciu a tá niečo stojí, tak by bolo tiež slušné ju uhradiť, a to sa nedeje. Je to oveľa menej finančných prostriedkov na výkon a my, samozrejme, potom strácame na financiách v rámci miest a obcí. Na druhej strane týmto samosprávy porušujú zákon, na čo už medzičasom poukázal tak Najvyšší kontrolný úrad SR, ako aj Rada pre rozpočtovú zodpovednosť,” povedal predseda ZMOS Branislav Tréger.

Pred 20 rokmi začali mestá a obce spolupracovať pre spoločný výkon štátnej agendy. Spoločný obecný úrad obcí Bardejovského okresu sídli v Bardejove, svoje služby poskytuje 88 samosprávam, jednou je obec z okresu Vranov nad Topľou. Zamestnáva 14 ľudí a okrem preneseného výkonu štátnej správy zabezpečuje aj niektoré oblasti originálnych kompetencií.

„Hoci zabezpečujeme prenesený výkon štátnej správy, pre naše obce bolo výhodné, aby sme im zabezpečovali aj niektoré originálne kompetencie. Napríklad personalistiku, mzdy či účtovníctvo,” hovorí predsedníčka spoločnej úradovne a starostka obce Richvald Zuzana Germanová a dodáva, že obce a mesto Bardejov ročne dofinancovávajú štátne kompetencie na úrovni viac ako 35 percent. „Je to spôsobené tým, že štát si u nás objednáva služby, za ktoré neplatí toľko, ako by mal,” tvrdí Germanová.

„Sme obec s približne 300 obyvateľmi. Za 2400 eur ročne máme kompletný servis v rámci účtovníctva, miezd, životného prostredia aj stavebného úradu. Za peniaze, ktoré zaplatíme, máme naozaj dostatočný servis, a teda šetríme obecné peniaze,” konkretizuje starosta obce Becherov Jozef Gmiterko.

ZMOS presadzuje v Pláne obnovy a odolnosti SR zriadenie centier zdieľaných služieb, keďže podľa jeho analýzy je preukázaným prínosom, ak z jedného bodu bude zabezpečovaný spoločný výkon niektorých originálnych kompetencií.

Na Slovensku pôsobí podľa ZMOS takmer 180 spoločných obecných úradov. Z jeho analýzy napríklad vyplýva, že v roku 2004 evidovali 43 základných samosprávnych pôsobností obcí v oblasti regionálneho školstva. „Legislatívnymi zmenami v rokoch 2004 až 2019 sa k 1. januáru 2021 tento počet zvýšil na 73, a to bez zvýšenia zdrojov financovania originálnych pôsobností,” dodal ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.10.2020
B. Tréger tlmočil predsedovi vlády zásadný postoj k návrhu rozpočtu
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska listom tlmočil premiérovi postoj ZMOS k návrhu štátneho rozpočtu a rozpočtu verejnej správy na roky 2021 – 2023.
viac
09.02.2021
ZMOS žiada vládu o zavedenie systému do testovaní obyvateľstva
Združenie miest a obcí Slovenska žiada vládu Slovenskej republiky o to, aby do testovania obyvateľov zaviedla systém. Dlhodobé suplovanie zdravotníckych úkonov musí nahradiť zrozumiteľný systém manažovania.
viac
17.05.2021
ZMOS požaduje od štátu, aby financoval objednané
Združenie miest a obcí Slovenska adresovalo ministrovi dopravy a výstavby požiadavku na dofinancovanie preneseného výkonu štátnej správy. Štát namiesto toho, aby doplatil objednané ešte krátil objem peňazí. Mestá a obce sú preto nútené porušovať zákon.
viac
11.06.2021
Na Slovensku je zadlžená viac ako polovica z takmer tritisíc samospráv
Štát samosprávam neuhrádza všetky náklady spojené s výkonom prenesených kompetencií .
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %