Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
07.06.2024 05:10

ZMOS: Za dva roky zálohovania sa vyzbieralo 2,4 miliardy obalov


Snímka: zdroj: ZMOS


Na Slovensku sa od predvlaňajšieho spustenia zálohového systému doteraz vyzbieralo 2,4 miliardy plastových fliaš a plechoviek. V súčasnosti je tak zálohovaných 92 % týchto obalov.


Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) chce spolu so Správcom zálohového systému dosiahnuť až 99-% úspešnosť zálohovania. Zvýšiť chcú povedomie o zálohovaní najmä u detí a zahraničných turistov. Vo štvrtok o tom na tlačovom brífingu informovalo ZMOS.

„Chceme, aby plastové obaly boli v čo najväčšej možnej miere v rámci zálohovania využité tak, aby mali svoje ďalšie použitie a hlavne, aby sa zálohovanie nachádzalo aj v prírode, v jednotlivých katastroch miest a obcí Slovenskej republiky, respektíve v národných parkoch. Našim spoločným cieľom je, aby sme čo najviac vplývali na verejnosť a formovanie verejnej mienky, aby ľudia boli čo najviac informovaní a chceme aj vzdelávať od toho najmenšieho veku," povedal predseda ZMOS Jozef Božik.

ZMOS podpísalo so Správcom zálohového systému memorandum, ktoré má priniesť spoločnú kampaň a od septembra vzdelávať deti v materských, základných a stredných školách. Kampaň má deťom vysvetliť, prečo je zálohovanie tak dôležité. ZMOS chce deti vzdelávať najmä hravým spôsobom a pripomínať im zálohovanie nenásilnou formou na divadelných predstaveniach či koncertoch v obciach a mestách.

Systém zálohovania patrí podľa generálneho riaditeľa Správcu zálohového systému Mariána Áča medzi špičku v Európe, preto je dôležité hľadať partnerstvá s obcami a mestami, ktoré by zálohovanie priblížili ešte viac k občanovi. „Prostredníctvom takýchto spoluprác sme ešte viac chceli dostať do povedomia zálohovanie nielen z toho titulu, že spotrebiteľ dostane tých 15 centov naspäť za fľašu, za ktorú predtým zaplatil, ale naozaj, aké má to zálohovanie význam aj z toho ekologického hľadiska," dodal.

Zálohované obaly chce ZMOS použiť aj na charitatívne účely, a to najmä v miestach, kde je zvýšený pohyb turistov. V národných parkoch alebo kultúrnych pamiatkach môžu už v súčasnosti ľudia zálohovať obal a jeho výťažok darovať na charitu.

„Vyzbierané peniaze budú použité predovšetkým na charitatívny, spoločenský či športový cieľ, rozvinúť ten život a podporiť komunity v rámci mesta alebo obce," spresnil Jozef Božik. Zároveň doplnil, že peniaze zo zálohovaných obalov môžu pomôcť napríklad pri obnove kultúrnej pamiatky alebo na podporu detského mládežníckeho športu či deťom zo sociálne slabších rodín.

Pozrite si záznam z tlačovej besedy.

 

 

Autor: (Zdroj: TASR, ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.01.2020
ZMOS požaduje čo najrýchlejšie vyriešenie problému s odpadmi
Združenie miest a obcí Slovenska vyzýva Koordinačné centrum pre prúd odpadov z obalov a z neobalových výrobkov aby najneskôr do konca januára 2020 zabezpečilo zorganizovanie žrebovania a určilo zmluvných partnerov pre mestá a obce spomedzi organizácií zodpovednosti výrobcov.
viac
27.05.2020
PET fľaše by sa mohli zálohovať už v roku 2022
Zavedenie zálohovania jednorazových obalov by sa malo spustiť podľa pôvodného plánu v roku 2022. Zálohovanie sa odložilo na rok 2023 pre pandémiu koronavírusu.
viac
03.11.2022
MŽP nevylučuje rozšírenie zálohovania plastových obalov aj o ďalšie skupiny
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR nevylučuje do budúcna rozšírenie zálohovania plastových obalov aj o ďalšie skupiny obalov. Informovalo o tom tlačové oddelenie rezortu.
viac
25.07.2023
Pomôcť národným parkom sa dá aj prostredníctvom zálohovania
Boj proti litteringu, zálohovanie a zároveň pomoc národnému parku. Tieto tri veci je možné urobiť súčasne, keď v Tatranskom národnom parku vhodíte zálohovanú fľašu do na to určenej nádoby.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %