Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
19.08.2023 11:05

ZMOS žiada od vlády zodpovednejší prístup


ZMOS - logo


Vláda SR by sa mala zodpovedne postaviť k príprave nového systému na podporu odídencov z Ukrajiny v mestách a obciach na Slovensku. Konštatuje to vo svojom vyhlásení predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik.


Stalo sa tak po štvrtkovom (17.  8.) stretnutí s riaditeľom Migračného úradu Ministerstva vnútra (MV) SR Jánom Orlovským. Obaja sa zhodli, že samosprávy sú kľúčový element v nastavovaní procesov pre integráciu odídencov.         

"Pokiaľ nastane legislatívna zmena, ktorá prinesie zrušenie ubytovacieho príspevku a procesy nebudú nastavené, odídenci z Ukrajiny budú klopať na úrady miest, mestských častí či obcí," upozorňuje Božik.         

Pripomína, že v mestách a obciach využívajú odídenci školskú infraštruktúru i sociálne zariadenia, čím vytvárajú pre samosprávu nárok na podielové dane. Združeniu podľa jej šéfa záleží na tom, aby v mestách a obciach pribúdalo obyvateľstvo, ktoré bude viazané na podielové dane a bude mať tiež podiel aj na ich rozvoji. "Máme tu mladú generáciu, ktorú keď dobre podchytíme, môže byť prínosom pre našu krajinu," podotýka Božik.         

Obaja sa tiež zhodli na chýbajúcich dátach, ako aj koordinácii ich výmeny. Režim výmeny dát je pritom systémom krízového riadenia štátu. ZMOS v súčasnosti spustil zber dát za školstvo v súvislosti s povinnou školskou dochádzkou pre ukrajinské deti. Rovnako tak aj zber dát v ďalších oblastiach, v ktorých samosprávy poskytujú verejné služby pre odídencov. Migračný úrad MV SR pracuje na konsolidovanom zbere dát o odídencoch ubytovaných v rámci príspevku rezortu vnútra i dopravy v štátnych zariadeniach.         

Ministerstvo vnútra pre TASR potvrdilo, že rámcovou témou stretnutia bol koordinovaný zber dát a ich následné zdieľanie a využívanie na optimálne nastavenie procesov integrácie. Šéf migračného úradu podľa rezortu vníma potrebu ďalších legislatívnych úprav neprieč pôsobnosťami kľúčových rezortov na základe relevantných dát. Zohľadnená by pritom mala byť dôležitosť rastu populácie v mestách a obciach, ktorá v konečnom dôsledku prispeje nielen k príjmom z podielových daní, ale aj k celkovému rozvoju týchto lokalít.         

"Ministerstvo vníma samosprávy ako kľúčových partnerov v mnohých oblastiach, teda aj v súvislosti s integráciou odídencov z Ukrajiny," ubezpečil tlačový odbor rezortu vnútra.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.03.2020
SK8: V krátkom čase bude nevyhnutné prijať viaceré legislatívne opatrenia
Súčasná krízová situácia vyvolaná šírením koronavírusu a následné opatrenia súvisiace s aktivovaním núdzového stavu výrazne obmedzujú aj riadne fungovanie zastupiteľských orgánov krajskej, ako aj miestnej samosprávy.
viac
24.03.2020
Branislav Tréger: ZMOS v zložitej situácii ponúka súčinnosť
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger listom zablahoželal novému predsedovi vlády SR Igorovi Matovičovi k vymenovaniu jeho vlády pani prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou a zároveň novej vláde ponúkol súčinnosť pri riešení neľahkej situácie, do ktorej sa Slovensko dostáva.
viac
21.09.2020
Sekcia ekonomiky a financovania hlavne k zákonu o miestnych daniach
V priestoroch Kancelárie ZMOS sa vo štvrtok 17. septembra 2020 uskutočnilo rokovanie odbornej sekcie ekonomiky a financovania Rady ZMOS.
viac
18.11.2023
ZMOS: Nadnárodná spolupráca miest a obcí: mapa neprebádaných príležitostí
ZMOS v spolupráci Asociáciou ukrajinských miest (AUC) a Nórskym združením miestnych a regionálnych samospráv (KS) pozýva na online konferenciu k problematike nadnárodnej spolupráce miest a obcí s dôrazom na slovensko–ukrajinskú spoluprácu za účasti rečníkov zo Slovenska, Ukrajiny a Nórska.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %