Sobota 18.05.2024
Dnes má meniny 
Viola
°C
03.11.2023 08:55

ZMOS žiada oddialenie optimalizácie siete nemocníc


Snímka z tlačovej besedy. Zdroj: ZMOS


Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) žiada oddialenie optimalizácie siete nemocníc. Odôvodňuje to potrebou reformy siete záchrannej zdravotnej služby. Vo štvrtok to uviedol predseda ZMOS a primátor mesta Partizánske Jozef Božik.


"Keď sa v roku 2021 schválila optimalizácia, bolo povedané, že paralelne s ňou bude aj nová sieť záchraniek. (...) Toto sa neudialo," skonštatoval. Optimalizácia nemocničnej siete bez reformy siete záchraniek môže podľa neho ohroziť kvalitu a dostupnosť poskytovaných zdravotníckych služieb.         

Božik zároveň zopakoval, že ZMOS odmieta rušenie piatich pôrodníc, súvisiace s optimalizáciou siete nemocníc. Nesúhlasí ani s plánovanými zmenami vo fungovaní detských ambulantných pohotovostí. Rešpektuje zrušenie tých bez prevádzkovateľa. Poukázal na to, že v ďalších fázach má skončiť 15 v súčasnosti fungujúcich pohotovostí. "Urobíme všetko preto, aby ambulantné pohotovosti pre deti, aj keď v skrátenom režime do 20.00 h, v týchto okresoch a regiónoch pokračovali ďalej," dodal.

ZMOS zároveň žiada vedenie rezortu zdravotníctva o zmenu komunikácie. "Chceme zdvorilo požiadať ministerku, aby oslovila ZMOS do pracovných skupín, kde členovia sekcie pre zdravotnícku politiku sú pripravení angažovať sa, chodiť na rokovania a byť informovaní o tom, čo rezort pripravuje," uviedol Božik s tým, že najlepšie poznajú situáciu v dotknutých územiach.         

Posun optimalizácie siete nemocníc žiada aj Asociácia nemocníc Slovenska. Reforma podľa nej nie je pripravená na spustenie od začiatku roku 2024. Verí, že sa nájde dostatok politickej vôle a zákonom sa prijme jej odklad, v ideálnom prípade od 1. januára 2025. Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) po nástupe do funkcie deklarovala, že optimalizácii sa bude venovať prioritne.         

K optimalizácii siete nemocníc sa chce Dolinková stretnúť so zástupcami samospráv, miest, obcí aj nemocníc začiatkom budúceho týždňa. "Nemôžeme spustiť takú optimalizáciu siete nemocníc, keď by bola ohrozená bezpečnosť a dostupnosť cesty pacienta do akéhokoľvek zdravotníckeho zariadenia naprieč Slovenskom," podotkla. Rezort zdravotníctva zároveň požiadal podpredsedu vlády pre plán obnovy a odolnosti Petra Kmeca (Hlas-SD) o stanovisko k dosahom možného posunu reformy. "Či by to malo nejaké dôsledky, čo sa týka čerpania peňazí z plánu obnovy. Počkáme si na toto stanovisko a podľa toho budeme iniciovať ďalšie rokovanie," dodala.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.10.2020
ZMOS požaduje prevod pozemkov na výstavbu bytov a sociálnych zariadení
Združenie miest a obcí Slovenska požaduje pri novele zákona o pozemkových úpravách, usporiadaní pozemkového vlastníctva, pozemkových úradoch, pozemkovom fonde a o pozemkových spoločenstvách, aby bolo samosprávam umožnené získať pozemky štátu pre konkrétnu investičnú výstavbu.
viac
07.12.2020
K racionalizácii sústavy národnostných škôl
Rezort školstva informuje, že v prípade národnostných škôl bude k prípadnej optimalizácii pristupovať veľmi citlivo. Zároveň sa budú zohľadňovať viaceré špecifiká ako napríklad naplnenosť tried, dostupnosť detí do školy, národnostné hľadisko, odbornosť vyučovania.
viac
07.09.2021
Samosprávy Vranovského okresu spustili petíciu za zachovanie nemocnice
Redukovanie poskytovania zdravotnej starostlivosti na doliečovacie zariadenie by bolo krokom späť v rozvoji regiónu, znamenalo by tiež problematickú dostupnosť v prípade akútnych stavov, tvrdia starostovia. Namietajú tiež proti "rozhodovaniu od stola" bez znalosti miestnych pomerov.
viac
29.07.2023
ZMOS: Optimalizácia siete nemocníc zhorší zdravotnú starostlivosť v regiónoch
ZMOS naďalej venuje veľkú pozornosť optimalizácii siete nemocníc, ktorá vo viacerých regiónoch Slovenska prinesie zhoršenie zdravotnej starostlivosti. Podľa slov svojho predsedu Jozefa Božika ešte do parlamentných volieb zvolá okrúhly stôl odborníkov v spolupráci s Asociáciou nemocníc Slovenska.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %