Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
29.04.2020 11:10

ZMOS žiada odklad splátok pri nájomných bytoch


Na snímke predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger.


Združenie miest a obcí Slovenska sa obráti na ministra dopravy a výstavby SR Andreja Doležala v súvislosti s požiadavkou na zabezpečenie možnosti odkladu splátok úverov pre samosprávy vo vzťahu k nájomným bytom.


Na Slovensku je akútny nedostatok nájomných bytov, avšak sledujeme trend, v rámci ktorého sa samosprávy začínajú výrazne orientovať na zabezpečenie dostupného nájomného bývania pre svojich obyvateľov. V dnešnej dobe, v čase poklesu príjmov môžu byť práve tie samosprávy, ktoré splácajú úver zo Štátneho fondu rozvoja bývania vo finančných problémoch, lebo sa v posledných rokoch rozhodli vybudovať a obyvateľom poskytnúť nájomné bývanie.

„Jedným z výdavkov miest a obcí sú aj splátky úverov zo Štátneho fondu rozvoja bývania. Negatívne dopady na ekonomickú situáciu občanov znamenajú tiež zníženie a niekedy aj stratu príjmu nájomcov v nájomných bytoch. Ak práve títo ľudia budú mať problém so splácaním nájomného, samosprávy sa tak dostanú do ďalšej zložitej situácie, keďže musia financovať ostatné verejné služby vrátane úveru na bývanie. Preto odklad splátok úverov poskytnutých samosprávam zo Štátneho fondu rozvoja bývania môže byť vhodná podaná pomocná ruka,“ konštatuje predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger.

ZMOS v tejto súvislosti požiada ministra dopravy a výstavby SR Andreja Doležala o to, aby samosprávy, ktoré sa ocitnú v likvidnom probléme pri splácaní úverov zo ŠFRB mohli požiadať o odklad splátok istiny aj úverov za rovnakých podmienok ako v prípade fyzických osôb a podnikov podľa Zákona č. 67/2020 Z. z., o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 a o zmene a doplnení niektorých predpisov.

Legislatívny návrh na zabezpečenie odkladu splátok úverov pre obce poskytnutými Štátnym fondom rozvoja bývania vypracoval člen Ekonomickej rady expertov ZMOS František Palko, podľa ktorého legislatívny návrh je možnosťou, ktorá automaticky neznamená, že to samosprávy využijú. Bude však možnosťou pre každú obec a každé mesto, ktorým môžu problémy tohto druhu v nastávajúcej ťažkej dobe vzniknúť. Je to poistka pred násobením ekonomických problémov.“

Autor: (Michal KALIŇÁK, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.03.2020
Branislav Tréger: ZMOS v zložitej situácii ponúka súčinnosť
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger listom zablahoželal novému predsedovi vlády SR Igorovi Matovičovi k vymenovaniu jeho vlády pani prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou a zároveň novej vláde ponúkol súčinnosť pri riešení neľahkej situácie, do ktorej sa Slovensko dostáva.
viac
07.05.2020
Externé zdroje na financovanie komunálnych potrieb
Samosprávy na financovanie svojich zámerov a investičných potrieb okrem vlastných finančných prostriedkov využívajú aj eurofondy. Združenie miest a obcí Slovenska sa však v prieskume zameralo na pomerne širokú paletu ostatných externých zdrojov financovania.
viac
13.07.2020
Financovanie školstva závisí od ekonomiky
Kancelária ZMOS v súvislosti s požiadavkami časti súkromných zriaďovateľov škôl na ich financovanie z rozpočtov samospráv v aktuálnom období zdôrazňuje, že dotácia pre týchto zriaďovateľov je rovnako ako celé financovanie originálnych kompetencií v školstve závislé od vývoja ekonomiky.
viac
21.09.2020
Sekcia ekonomiky a financovania hlavne k zákonu o miestnych daniach
V priestoroch Kancelárie ZMOS sa vo štvrtok 17. septembra 2020 uskutočnilo rokovanie odbornej sekcie ekonomiky a financovania Rady ZMOS.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %