Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
31.07.2021 01:55

ZMOS žiada vládu, aby navrhla komplexné riešenie problémov s rómskymi komunitami


Snímka zdroj: Info.sk


Primátori a starostovia Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) žiadajú vládu o komplexné riešenia, ktoré majú pomôcť v situácii s marginalizovanými rómskymi spoločenstvami. Informovali o tom v piatok v Brezne primátori Brezna Tomáš Abel a Revúcej Július Buchta.


Negatívne skúsenosti však okrem regiónov Horehronie a Gemer majú aj iné samosprávy. Podľa ZMOS kľúčovým východiskom pre ich požiadavky nie je ani tak tvorba nových zákonov či stratégií, ale najmä dodržiavanie platnej legislatívy, dôsledná vymožiteľnosť práva zo strany kompetentných úradov a inštitúcií. „Cieľom nemá byť len zlepšovanie podmienok pre marginalizované komunity, ale najmä dodržiavanie platnej legislatívy, aby ju tieto skupiny nezneužívali. Apelujeme na vládu, aby sa tým začala dôsledne a systematicky zaoberať,“ zdôraznil Abel.       

Dennodenne sa s tým stretávajú napríklad pri platení daní a poplatkov alebo v oblasti životného prostredia. Obyvatelia, ktorí si svoje povinnosti plnia, tak často cítia nespravodlivosť, čo v konečnom dôsledku podrýva dôveru obyčajných ľudí voči právnemu štátu.       

„Nie sme na základe súčasnej platnej legislatívy schopní aktívne a efektívne riešiť problémy, ktoré nám vznikajú aj v rámci susedských vzťahov. Ľudí obťažuje neporiadok, hromadiaci sa odpad, zápach či hluk a na to je krátka aj mestská či štátna polícia. Pomáhajú nám naši sociálni terénni pracovníci, ktorých je stále nedostatok, ale tie problémy sa neustále opakujú,“ priblížil brezniansky primátor. Ak aj "problémoví" občania dostanú pokuty, nezaplatia a nemajú ich od nich ako vymôcť.       

Samosprávy okrem iného požadujú tiež predĺženie povinnej školskej dochádzky a vytvorenie dostatočného počtu miest s finančným krytím pre učiteľov, špeciálnych pedagógov a asistentov učiteľov.       

Rovnako účinnejšie nastavenie duálneho systému vzdelávania vo vzťahu k získaniu zručností a pripravenosti žiakov z prostredia marginalizovaných rómskych komunít a ich prípravu na samostatný život.       

„Požadujeme účinnejšie riešenie problematiky záškoláctva a „neplatičstva“, ktoré sa v konečnom dôsledku premietajú do úžery v týchto komunitách,“ dodáva ZMOS.       

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.02.2017
Schválené národné projekty pomôžu marginalizovaným rómskym komunitám
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky (MV SR) ako sprostredkovateľský orgán pre Operačný program Ľudské zdroje (OP ĽZ) schválil žiadosti Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity (ÚSVRK) o nenávratné finančné príspevky pre dva národné projekty.
viac
14.03.2017
Odborná konferencia k bývaniu marginalizovaných komunít
Združenie miest a obcí Slovenska organizuje odbornú konferenciu k problematike bývania v podmienkach marginalizovaných komunít. Podujatie je súčasťou aktivít združenia v rámci projektu Centrum sociálneho dialógu II., ktorý má za cieľ prinášať riešenia formou štruktúrovaného dialógu.
viac
05.11.2020
ZMOS predstavil zásadné pripomienky k výnosu o rozdeľovaní výnosu dane
Združenie miest a obcí Slovenska adresovalo rezortu školstva zásadné a pre samosprávu principiálne pripomienky k nariadeniu vlády o rozdeľovaní výnosu dane z príjmov územnej samospráve. Podľa združenia sa rezort školstva už 5 rokov prizerá na problémy namiesto toho, aby ich riešil.
viac
19.08.2023
ZMOS žiada od vlády zodpovednejší prístup
Vláda SR by sa mala zodpovedne postaviť k príprave nového systému na podporu odídencov z Ukrajiny v mestách a obciach na Slovensku. Konštatuje to vo svojom vyhlásení predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %