Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
09.02.2021 11:40

ZMOS žiada vládu o zavedenie systému do testovaní obyvateľstva


Ilustračná snímka.


Združenie miest a obcí Slovenska žiada vládu Slovenskej republiky o to, aby do testovania obyvateľov zaviedla systém. Dlhodobé suplovanie zdravotníckych úkonov musí nahradiť zrozumiteľný systém manažovania.


Mestá a obce sa vo svojej podstate venujú testovaniu obyvateľov na nový koronavírus od minulého roka. Niektoré to zabezpečovali už minimálne päťkrát. Je zrejmé, že to vnímajú ako spôsob prevencie zdravia, zamedzeniu šírenia choroby, ale aj splnenie byrokratickej povinnosti pre mobilitu za prácou a podobne.

„Združenie miest a obcí Slovenska, ktorého členom je 95 % miest a obcí a je v území etablované prostredníctvom 61 regionálnych združení musí konštatovať, že mestá a obce postupne dávajú viac energie do tejto aktivity, ako výkonu ostatných povinností vrátane rozvoja územia a realizácie investičných aktivít,“ konštatuje predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger, ktorý ďalej konštatuje: „Združenie miest a obcí Slovenska preto, na základe informácií z mimoriadne širokej členskej základne, apeluje na vládu Slovenskej republiky, aby zaviedla do testovania obyvateľov systém, ktorý bude udržateľný, v rukách zdravotníckeho personálu a zároveň bude garantovať dostupnosť možnosti testovania v celom území. Dnes je zrejmé, že testovanie na Slovensku tak skoro neskončí. Je jasné, že to už nie je ad hoc iniciatíva, ale niečo, čo sa stáva súčasťou dlhodobej prevencie a verejných služieb. Práve preto by vláda Slovenskej republiky mala nastaviť mechanizmus, v ktorom samosprávy budú vykonávať svoje kompetencie a zdravotníci tie svoje. Zamieňanie kompetencií, či ich suplovanie, nie je na mieste.“

Odporúčanie vlády starostom a primátorom prostredníctvom jej uznesenia o zabezpečení možností testovania zobrali samosprávy veľmi zodpovedne. Potom nerozumieme, prečo je náš dokázateľne ústretový prístup neustále odmeňovaný kritikou a už aj vyhrážkami. Je priam nevyhnutné, aby teraz štát a ústredné orgány štátnej správy prebrali zodpovednosť za výkon aj manažovanie testovania.

Autor: (Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.11.2020
Samosprávy náročné úlohy pri testovaní zvládli
Slovenské mestá a obce náročné úlohy, ktoré boli potrebné pre zabezpečenie celoplošného testovania obyvateľstva na prítomnosť ochorenia COVID-19, zvládli. Po druhom kole celoplošného testovania, ktoré sa realizovalo počas uplynulého víkendu to skonštatoval predseda ZMOS B. Tréger.
viac
07.01.2021
Vyhlásenie ZMOS k urýchlenej potrebe testovania obyvateľov
Vedenie Združenia miest a obcí Slovenska ako najreprezentatívnejšieho zástupcu 95 % miest a obcí na Slovensku apeluje na potrebu rýchleho a efektívneho prístupu k testovaniu obyvateľov.
viac
15.01.2021
Rezervačný systém zjednoduší samosprávam proces testovania
Združenie miest a obcí Slovenska prichádza medzi samosprávy s jedinečnou ponukou. Ide o rezervačný systém Bookio na pomoc pri testovaní obyvateľov. Tento modul uľahčí prihlasovanie ľudí na testovanie, zlepší plánovanie pre mestá a obce a výrazne zvýši bezpečnosť a efektivitu samotného testovania.
viac
22.04.2021
ZMOS vyzýva vládu na zabezpečenie dofinancovania preneseného výkonu
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) vyzýva vládu SR, aby v súvislosti so spoločnými úradovňami zabezpečila dofinancovávanie preneseného výkonu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %