Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
06.04.2023 07:45

Zničeným budovám po požiari dodajú rezivo Lesy SR a ZSD SR


Na snímke jeden zo zhorených objektov v Banskej Štiavnici. Snímka zdroj: (tasr).


Členské spoločnosti Drevárskej sekcie Zväzu spracovateľov dreva (ZSD) SR sa spolu so štátnym podnikom Lesy SR rozhodli solidárne prispieť na obnovu drevených krovov a striech poškodených budov v Banskej Štiavnici, ktoré postihol nedávny požiar.


Mestu Banská Štiavnica ponúkli dodávku stavebného reziva pre tých, ktorí ho najviac potrebujú. Uviedol to prezident zväzu Peter Zemaník.

Mesto má v najbližších dňoch v spolupráci s vlastníkmi zničených budov zostaviť špecifikáciu potrebného materiálu na zakrytie striech a na odvrátenie ďalších hroziacich škôd na historických budovách.

"Zväz má zámer poskytnúť Banskej Štiavnici rezivo v objeme dodávky dvoch kamiónov, ktoré adresne dodá na rekonštrukciu striech. Prvá fúra s objemom približne štyri kubické metre stavebného reziva rôznych sortimentov odišla už 31. marca z píly Roven Hriňová, ktorú si odviezol Ján Adamský, vlastník nehnuteľnosti, v ktorej bola známa reštaurácia a ktorá je v bezprostrednom susedstve domu Maríny, kde požiar vypukol a začal sa šíriť na okolité nehnuteľnosti," uviedol Zemaník. "Dohoda bola operatívna a potrebný materiál sme pripravili prednostne na počkanie," uviedol konateľ firmy Ján Báťka.

"Sme pripravení poskytnúť naše piliarske kapacity na porez aj pre ostatných vlastníkov poškodených budov. V úzkej spolupráci so štátnym podnikom Lesy SR a s dotknutými subjektmi pripravíme stavebné rezivo v celkovej hodnote približne 30 000 eur. Na jeho produkciu sa poskladajú všetky členské spoločnosti Drevárskej sekcie ZSD SR rovnakým dielom," doplnil Zemaník.

Firmy združené v ZSD SR pomohli s drevom aj v roku 2021, keď tornádo zničilo niekoľko desiatok domov na južnej Morave.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.01.2021
V roku 2021 chystá B. Štiavnica aj niekoľko väčších investícií
Mesto Banská Štiavnica ešte nemá schválený rozpočet na rok 2021, poslanci o ňom budú hlasovať na niektorom z najbližších mestských zastupiteľstiev. Potvrdila to primátorka Nadežda Babiaková s tým, že v návrhu rozpočtu sa našiel priestor aj na niekoľko väčších investícií.
viac
22.12.2021
Ochrana a obnova lesa musia mať prednosť pred finančným ziskom z predaja dreva
Hospodárenie v lesoch na Slovensku sa riadi nejednotnými pravidlami, investície do obnovy a výsadby lesa sú nedostatočné. Trvalo udržateľné hospodárenie s drevom s dôrazom na spoločenskú a ekologickú hodnotu lesa by malo mať podľa predsedu NKÚ SR Karola Mitríka prednosť pred ziskom z predaja dreva.
viac
06.04.2022
B. Štiavnica po obnove ulice Pod kalváriou bude rekonštruovať aj Dolnú Reslu
Po rekonštrukcii ulice Pod kalváriou, ktorá aktuálne finišuje, sa začne v starobylej Banskej Štiavnici aj obnova ďalšej dôležitej cesty v centre mesta – Dolnej Resly. Náklady na jej obnovu by mali dosiahnuť približne 851 000 eur. Uviedla to primátorka Nadežda Babiaková.
viac
21.06.2023
Na obnovu zhorených budov sa cez Donio vyzbieralo 208 595 eur
Celkom 4573 individuálnych a firemných darcov sumou 208 595 eur prispelo na obnovu požiarom poškodených budov v Banskej Štiavnici prostredníctvom dobročinnej zbierky neinvestičného fondu Donio. Fond vyhlásil zbierku pomoci mestu ešte v deň vzniku marcového požiaru.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %